Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Παγκόσμια επιφυλακή για νέα μορφή θανατηφόρας φυματίωσης, του Τάσου Σαραντή

Παγκόσμια επιφυλακή για νέα μορφή θανατηφόρας φυματίωσης, του Τάσου Σαραντή

10

Η φυματίωση επιστρέφει δριμύτερη και απειλητικότερη, αφού όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) η ασθένεια προσβάλει με νέα θανατηφόρα μικροβιακά στελέχη ανθρώπους σε ολόκληρη την υδρόγειο και τα περισσότερα από τα υπάρχοντα φάρμακα δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν.


Η νέα μορφή της θανατηφόρας φυματίωσης, που αποκαλείται ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση, έχει επιφέρει το θάνατο σε ανθρώπους που νόσησαν σε διάφορες χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ πρόσφατα εντοπίστηκε και στην Αφρική όπου θα μπορούσε να σβήσει κάθε ελπίδα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του AIDS.


O Πολ Ναν, που διευθύνει την ομάδα αντιμετώπισης της φυματίωσης της ΠΟΥ, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Σήμερα υπάρχουν περίπου 9 εκατομμύρια κρούσματα φυματίωσης σε ολόκληρο τον κόσμο και οι εκτιμήσεις της ΠΟΥ είναι ότι το 2% αυτών (ή 180.000) θα μπορούσαν να είναι ανθεκτική στα φάρμακα.


Ακόμη και στις ΗΠΑ, που υπάρχουν τα καλύτερα διαθέσιμα φάρμακα, το ένα τρίτο αυτών που εντοπίζονται με την ανθεκτική φυματίωση έχουν πεθάνει. Τον Μάρτιο τα Κέντρα Ελέγχου για την Αντιμετώπιση των Ασθενειών στις ΗΠΑ  ανακοίνωσαν ότι υπήρξαν 64 ασθενείς με ανθεκτική φυματίωση εκ των οποίων οι 21 πέθαναν.


Σημαντικοί αριθμοί κρουσμάτων έχουν επιβεβαιωθεί στη Λετονία και στη Ρωσία, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι σε πολλά μέρη του κόσμου η ανθεκτική μορφή της φυματίωσης μπορεί να είναι ευρύτατα διαδεδομένη, αλλά μη αναγνωρίσιμη. Ενας από τους λόγους ανησυχίας της ΠΟΥ είναι ότι η φυματίωση μεταδίδεται εύκολα σε περιορισμένους χώρους, όπως στα αεροπλάνα.


Η νέας μορφής φυματίωση είναι ανθεκτική στα δυο βασικά φάρμακα πρώτης γενιάς που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της και στους νοσούντες πρέπει να δοθούν τέσσερα από τα έξη φάρμακα δεύτερης γενιάς που υπάρχουν. Όμως και πάλι τρία από αυτά τα φάρμακα δεν έχουν καμία επίδραση.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 7/9/2006