Αρχική Νέα Τοπικά Πολίτες Ομηρούπολης:”Περισσότερες διευκρινίσεις, σχετικά με τη θέση μας για τον κόλπο της...

Πολίτες Ομηρούπολης:”Περισσότερες διευκρινίσεις, σχετικά με τη θέση μας για τον κόλπο της Λαγκάδας”

6

Με Δελτίο Τύπου οι ” ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ” δίνουν περισσότερες διευκρινίσεις, σχετικά με τη θέση τους για τον κόλπο της Λαγκάδας, όπως αυτή διατυπώνεται στο προεκλογικό τους πρόγραμμα και συγκεκριμένα αναφέρουν:

 

“Αισθανόμαστε την υποχρέωση, με αφορμή Δελτίο Τύπου της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας»,  να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις, σχετικά με τη θέση μας για τον κόλπο της Λαγκάδας, όπως αυτή διατυπώνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα μας, το οποίο, σημειωτέον, είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας των στελεχών της νέας παράταξης και αποτυπώνει τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών των οικισμών μας.

 

Είναι αναμφισβήτητο ότι ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, που αναπτύχθηκε στο Νομό Χίου την περίοδο 1985 – 1995, αποτελεί σήμερα ένα από τους σημαντικότερους κλάδους της τοπικής οικονομίας. Εκτός από τις θέσεις εργασίας που εξασφαλίζει για εκατοντάδες Χιώτες, τα οφέλη είναι σημαντικά μεγαλύτερα, καθώς ένας σημαντικός αριθμός τοπικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών αποκομίζουν σημαντικά έσοδα από τον κλάδο για την παροχή υπηρεσιών (μεταφορές, συντηρήσεις κ.λ.π.) ή την προμήθεια υλικών (αναλώσιμα, ανταλλακτικά κ.λ.π.). Είναι βέβαιο ότι, σήμερα, μετά την μαστίχα και τη ναυτιλία, οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν το σημαντικότερο κλάδο, που στηρίζει την τοπική οικονομία.


Σε μια ακριτική και νησιωτική περιοχή, όπως η Χίος, κανένας κάτοικος δεν θα ήθελε την απομάκρυνση ή την κατάργηση ενός παραγωγικού τομέα, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες. Στόχος όλων μας είναι η διατήρηση του και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων που εξασφαλίζονται για τους Χιώτες.


Πρέπει, όμως, να παρατηρηθεί ότι την εποχή που ιδρύθηκαν οι ιχθυοκαλλιέργειες, η τεχνογνωσία του κλάδου ήταν περιορισμένη, όπως και οι γνώσεις για τις πιθανές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον των περιοχών εγκατάστασης τους (που ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να είναι ακαθόριστες και συγκεχυμένες). Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης γνώσεων, ήταν η επιλογή κλειστών κόλπων για την εγκατάσταση τους, ώστε να προφυλάσσονται από τον κυματισμό. Οι τοπικές κοινωνίες, που αρχικά είδαν τις ιχθυοκαλλιέργειες σαν μια μορφή ακίνδυνης πρωτογενούς παραγωγής, συμφώνησαν αρχικά με την εγκατάσταση τους.


Ο κόλπος της Λαγκάδας αποτελούσε, πάντοτε, ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά τοπία του νησιού μας. Η ζωή της Λαγκάδας, λόγω και του ναυτικού επαγγέλματος των περισσότερων κατοίκων της, ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τη θάλασσα. Το πανέμορφο τοπίο αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο, με την περιποίηση και αξιοποίηση του παρακείμενου δάσους του Καρυδά.


Σήμερα, δυστυχώς, η κατάσταση αυτή έχει ανατραπεί, ο κόλπος της Λαγκάδας που της έδινε ζωή έχει χάσει την καθαρότητα των νερών του και το γραφικό χωριό σταδιακά υποβαθμίζεται.


Οι αιτίες για αυτή την υποβάθμιση είναι δύο:
α)   Η απόρριψη των υγρών αποβλήτων του οικισμού, στον κόλπο, χωρίς ή με ελάχιστη επεξεργασία.
β) Η υπερβολική ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, εντός του κόλπου, με αποτέλεσμα την παρουσία βιομάζας ψαριών, πολύ μεγαλύτερης εκείνης που θα μπορούσε να ζήσει χωρίς επιπτώσεις στην περιοχή.


Στόχος μας είναι να αρθούν, το συντομότερο δυνατόν και οι δύο αιτίες, ώστε ο κόλπος να επανέλθει στην αρχική του μορφή και το χωριό να αποκτήσει την ομορφιά που του αξίζει.
Αν θεωρήσουμε ότι το πρόβλημα των λυμάτων θα λυθεί, μετά την πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να εγκαταστήσει μονάδα βιολογικής επεξεργασίας στον οικισμό και τη σύνδεση όλων των κατοικιών με το δίκτυο αποχέτευσης, που θα πρέπει να γίνει με ευθύνη του Δήμου, απομένει μόνο η απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών, ώστε το πρόβλημα του κόλπου να λυθεί οριστικά.


Έτσι, σήμερα που υπάρχει η τεχνογνωσία για μονάδες ανοικτής θάλασσας, πρέπει να καταστεί σαφές στους ιχθυοκαλλιεργητές, ότι παρόλο που επιθυμούμε και θα στηρίξομε τη συνέχιση δραστηριοποίησης τους στο Νομό Χίου, θα πρέπει να δεσμευτούν για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των ιχθυοκλωβών από τον κόλπο της Λαγκάδας, σε νέες θέσεις, που θα οριστούν σε συνεργασία με τον Δήμο και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ή εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό άμεσα, θα οριστούν από την χωροταξική μελέτη, που εκπονείται με ευθύνη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Όλοι μαζί πρέπει να πιέσομε την Περιφέρεια να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκπόνηση της μελέτης, δεδομένου ότι το πρόβλημα της Λαγκάδας είναι πολύ σοβαρό και απαιτεί άμεση λύση.


Η σημερινή κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, τόσο, λόγω της ανικανότητας της σημερινής Δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί υπεύθυνα την κατάσταση, όσο και λόγω της προσπάθειας άλλων παρατάξεων να την εκμεταλλευτούν προεκλογικά.


Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δημιουργηθούν εντάσεις στην τοπική κοινωνία και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο «Σωματείο εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες» και στο «Σύλλογο προστασίας Περιβάλλοντος περιοχής Λαγκάδας», που δυστυχώς, όχι μόνο δεν μπορούν να οδηγήσουν σε λύση, αλλά μας απομακρύνουν από αυτή. Εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτή την αντιπαράθεση πιστεύοντας ότι όλοι οι Λαγκαδούσοι έχουν κοινά συμφέροντα και καταδικάζομε κάθε ενέργεια που στρέφεται εναντίον εμπλεκομένων στην αντιπαράθεση συνδημοτών μας, από οπουδήποτε και αν προέρχεται.


Όσον αφορά το Δελτίο Τύπου της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας», πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι εντελώς αβάσιμες οι κατηγορίες τους, δεδομένου ότι σε καμιά περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο δεν συζήτησε την «υπόθεση της παράτασης της χρονικής διάρκειας της παραμονής των ιχθυοκλωβών στον κόλπο της Λαγκάδας», αλλά την παράταση της μίσθωσης των χερσαίων εγκαταστάσεων στην εταιρεία «ΝΗΡΕΥΣ». Πρέπει να σημειωθεί ότι οι χερσαίες εγκαταστάσεις  εξυπηρετούν όλες τις πλωτές μονάδες της εταιρείας, ακόμα και στις περιοχές Καρδαμύλων και Οινουσσών και θα εξακολουθήσουν να εξυπηρετούν και τις νέες θέσεις, μετά την μετεγκατάσταση των σημερινών μονάδων από τον κόλπο της Λαγκάδας.


Με δεδομένο ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα στη Λαγκάδα είναι ιδιαίτερα άσχημη, οι φίλοι της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας» θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο τα κείμενα τους, ώστε να μην πυροδοτούν εντάσεις με ανακρίβειες ή λάθη.”