Αρχική Νέα Τοπικά Ελευθεροτυπία:”Ομηρική Ακαδημία 2006″

Ελευθεροτυπία:”Ομηρική Ακαδημία 2006″

11

Ομηρικό… συνέδριο και φέτος, για δέκατη συνεχή χρονιά, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, στη Χίο και στις Οινούσσες. Εκατόν πενήντα σύνεδροι, ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές, φοιτητές συμμετείχαν στις εργασίες της Euroclassica, του Ομίλου Ευρωπαϊκών Εταιρειών Καθηγητών Κλασικών Γλωσσών και Πολιτισμών, και της Ομηρικής Ακαδημίας. Οι σύνεδροι προέρχονταν από Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ελβετία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σερβία, Ρωσία, Χιλή και άλλες χώρες. Το συνέδριο άνοιξε στη Χίο με ανακοίνωση του καθηγητή John Thorley, κοσμήτορα του Πανεπιστημίου του Lancaster και πρώτου προέδρου της Euroclassica.


Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο διάσημος ακαδημαϊκός Francisco R. Adrados, του οποίου το θέμα υπήρξε διθύραμβος στην Ελλάδα, «Ο ρόλος της ελληνικής Ιστορίας στην ανθρωπότητα», για να ακολουθήσει η ανακοίνωση του ακαδημαϊκού και επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημ. Σκαρβέλη, με θέμα: «Ενα επεισόδιο κατασκοπίας μεταξύ των εμπολέμων, Ομήρου Ιλιάς, Ραψωδία Κ». Την πρώτη ημέρα έγινε και η ανακοίνωση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέα Βοσκού, με θέμα: «Ο Κύπριος χρησμολόγος Εύκλος και ο Ομηρος».


Οι σύνεδροι ταξίδεψαν και στις Οινούσσες, όπου τους επιφύλαξε υποδοχή και ομηρική φιλοξενία ο δήμαρχος Οινουσσών κ. Αγγελάκος. Ας σημειωθεί ότι από τις Οινούσσες ξεκίνησε η Ομηρική Ακαδημία και εκεί πρωτολειτούργησε. Οι σύνεδροι επισκέφθηκαν το Ναυτικό Μουσείο Πατέρα, τη Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το Ναυτικό Λύκειο, τη Ναυτική Ακαδημία, τον Αγιο Νικόλαο, το Στάδιο.


Στο Ομήρειο συνεχίστηκαν τα μαθήματα και οι ανακοινώσεις, μεταξύ άλλων και του διευθυντή Ομηρικών Σπουδών, καθηγητή John Thorley. Το βράδυ οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στον χώρο της Δασκαλόπετρας και στη συνέχεια έγιναν οι αναγορεύσεις επίτιμων δημοτών Ομηρούπολης. Ακολούθησαν οι ανακοινώσεις διακεκριμένων ιατρών σε σχέση με την ιατρική κατά τους ομηρικούς χρόνους και με πηγή πάντοτε τα ομηρικά έπη του καθηγητή της Καρδιολογίας Παύλου Τούτουζα, της δρος Ιατρικής Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου και της δρος Ιατρικής Σεβαστής Χαβιάρα-Καραχάλιου.


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 07/09/2006