Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Η γλώσσα του σώματος προδίδει τους πολιτικούς, του Τάσου Σαραντή

Η γλώσσα του σώματος προδίδει τους πολιτικούς, του Τάσου Σαραντή

7

Ένας πολιτικός δεν θα καταφέρει ποτέ να πει ψέματα χωρίς να γίνει αντιληπτός, καθώς η γλώσσα του σώματός του σίγουρα θα τον προδώσει, τουλάχιστον στους ψυχολόγους.


Όσο και να εκπαιδευτεί κάποιος δεν θα μπορέσει να συντονίσει εντελώς τις χειρονομίες και τις εκφράσεις που παίρνει το πρόσωπό του όταν μιλάει και, κυρίως, όταν λέει ψέματα και προσπαθεί να τα καλύψει.


Ένα δάγκωμα του χείλους, μια μετακίνηση του φρυδιού η απλά ο τρόπος με τον οποίο βαδίζει προς μια αίθουσα, μπορεί να προδώσει αυτά που σκέφτεται και νιώθει πραγματικά ένας πολιτικός.


Ερευνητές εξήγησαν πως μπορούμε να διαβάσουμε τις «ενδείξεις» που στέλνει η γλώσσα του σώματος σε ένα επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Νοργουιτς της Βρετανίας. «Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από το μάτι του ψυχολόγου,» είπε ο ψυχολόγος Δρ. Πήτερ Κολέτ.


Ο κάθε πολιτικός έχει τη δική του «υπογραφή» στη συμπεριφορά του με την οποία ένα έμπειρο μάτι μπορεί να εντοπίσει για να ανιχνεύσει πότε αυτός νιώθει πιεσμένος, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας ή μιας συνέντευξης , υποστηρίζει ο Κολέτ.


Ο Τόνι Μπλερ  ασυνείδητα κουνάει το μικρό δαχτυλάκι του χεριού του όποτε ένας αντίπαλος τον κάνει να νιώθει άγχος. Εξάλλου, όταν απειλείται αγγίζει το στομάχι του, μια χειρονομία που σύμφωνα με τους ψυχολόγους επαναφέρει πίσω στην παιδική του ηλικία. Από την άλλη, ο Τζορτζ Μπους δαγκώνει τα μαγουλά του εσωτερικά στο στόμα του, όποτε αισθάνεται πιεσμένος.


Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πολιτικοί χρησιμοποιούν και σκόπιμες χειρονομίες για να «καθοδηγήσουν» κατά κάποιο τρόπο, την αντίληψη του κοινού για τα λεγόμενά τους. Για παράδειγμα, ο Μπιλ Κλίντον είχε την τάση να δαγκώνει το χείλος του όταν ήθελε να εμφανιστεί στο κοινό συναισθηματικός. Ο Κλίντον δάγκωσε το χείλος του 15 φορές σε διάστημα δύο λεπτών κατά τη διάρκεια της απολογίας του προς τον αμερικανικό λαό σχετικά με τη σχέση του με τη Μόνικα Λεβίνσκι.


Άλλες φορές, οι κινήσεις των πολιτικών μπορεί να είναι λιγότερο σκηνοθετημένες, όμως γίνονται όταν ο πολιτικός θέλει να φανεί άλλοτε δυναμικός και άλλοτε φιλικός. Ο Τζορτζ Μπους βαδίζει σαν body builder, κρεμώντας τις παλάμες του στα πλάγια λες και το βάρος των μυών τις τραβούν προς τα κάτω, θέλοντας να δείξει ότι είναι πιο μεγαλόσωμος από ότι είναι πραγματικά, λέει ο Δρ. Κολέτ.


Ο Μπλερ σηκώνει τα φρύδια του όταν θέλει να δείξει ότι δεν είναι απειλητικός, μια πειθήνια χειρονομία. Όμως, όσο και να προσπαθούν, οι πολιτικοί δεν μπορούν να έχουν τον καθολικό έλεγχο των κινήσεων αυτών. Όπως υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι, αν ένας πολιτικός πει ένα ψέμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το προδώσει η γλώσσα του σώματος.

 


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 8/9/2006