Αρχική Νέα Τοπικά ΝΕΟ ΚΥΜΑ προσφύγων προς Ελλάδα, Ευρώπη – Το κοντραμπάντο των απελπισμένων

ΝΕΟ ΚΥΜΑ προσφύγων προς Ελλάδα, Ευρώπη – Το κοντραμπάντο των απελπισμένων

9

Τμήμα μιας τεράστιας μάζας απελπισμένων ανθρώπων, που διακινούνται από χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Μ. Ανατολής από τα μέσα του φετινού Αυγούστου προς την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, θεωρούν οι ελληνικές αρχές τούς 126 μετανάστες που ναυάγησαν νότια της Κρήτης τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής.


Σχεδόν δυο εβδομάδες τώρα, τα ελληνικά τμήματα των διεθνών συνεργασιών των ελληνικών αρχών λαμβάνουν σήματα που αναφέρουν ότι τουλάχιστον 1.500 άτομα έχουν καταπλεύσει στις ισπανικές ακτές, αλλά και στις νότιες της Σικελίας. Μάλιστα, σε μια από τις συνηθισμένες σικελικές καταλήξεις των ταξιδιών των δουλεμπόρων, τη Λαμπεντούζα, πνίγηκαν τις ίδιες ημέρες περισσότεροι από πενήντα άνθρωποι. Οι ιταλικές αρχές, στην ίδια ακτή ακινητοποίησαν πλοιάριο με περίπου 200 μετανάστες.


Σύμφωνα με αναφορές των ίδιων υπηρεσιών, από την αρχή του έτους μέχρι και την έναρξη του καλοκαιριού έχουν περάσει από τις ελληνικές θάλασσες με κατεύθυνση την Ιταλία και την Ισπανία περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι. Και παρά την κινητοποίηση που προκαλεί αυτός ο αριθμός, η μετανάστευση κάτω από τέτοιες φρικτές συνθήκες συνεχίζει να οδηγεί στον πνιγμό ανθρώπων στις θάλασσες και σε πλουτισμό για τις τσέπες των πολυάριθμων κυκλωμάτων. Και φυσικά οι κυβερνήσεις των χωρών που δέχονται τα στίφη των μεταναστών προσπαθούν να «μοιράσουν» το πρόβλημα, θέτοντάς το προς την Ε.Ε.


Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Οργάνωσή του κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος, ο τζίρος της παράνομης διακίνησης μόνο των Αφρικανών μεταναστών ξεπερνά τα 230 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.


80.000 άνθρωποι το χρόνο


Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας (Europol), στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. κάθε χρόνο εισέρχονται παρανόμως περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι ενώ, αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι ένα ποσοστό περίπου της τάξης του 5% μένει στην Ελλάδα, κανένας μηχανισμός δεν μπορεί να υπολογίσει τον πληθυσμό των λαθραίως εισερχομένων στην Ελλάδα. Και σύμφωνα με έναν αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος «το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να υπολογίζει ότι τόσο εμείς στη θάλασσα όσο και η ΕΛ.ΑΣ. στις γραμμές των συνόρων εντοπίζει μόνο το 10-15% των εισερχομένων στην Ελλάδα».


Η τελευταία μεγάλη φυγή μεταναστών, που εξελίσσεται από τα μέσα του φετινού Αυγούστου, σύμφωνα με εκπροσώπους των ελληνικών αρχών, οφείλεται κατά βάση στις μόνιμες αιτίες (πείνα και εξαθλίωση) αλλά και στις έκτακτες, όπως τα διεθνή γεγονότα των τελευταίων ετών, όπως οι εισβολές στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, η επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο και οι εμφύλιοι πόλεμοι που προκαλούν το φαινόμενο ενός «προσφυγικού-μεταναστευτικού ντόμινο».


Τούρκοι, Πακιστανοί, Ινδοί, Ιρακινοί, Αιγύπτιοι, Αφγανοί, Νιγηριανοί, Κινέζοι, Αλβανοί και φυσικά Ελληνες είναι κυρίως οι εθνικότητες των ανθρώπων που κουμαντάρουν τα κυκλώματα μετανάστευσης με όλα τα μεταφορικά μέσα που μπορεί να φανταστεί κάποιος. Στη χώρα μας, για παράδειγμα, έχει καταγραφεί διακίνηση μεταναστών ακόμα και με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, αλλά και με άλλα μέσα, όπως ταξί, Ι.Χ. αυτοκίνητα, τροχόσπιτα, κλούβες για άλογα. Οσο για τα ταξί, χρησιμοποιούνται κατά κόρον, καθώς θεωρείται μια πολύ επικερδής δραστηριότητα η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα στοιχεία των ελληνικών αρχών, θεωρείται πάρα πολύ «κλειστή».


Σύμφωνα με εκθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. για το οργανωμένο έγκλημα, οι άνθρωποι που επιδιώκουν να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη είναι: Τούρκοι, Αλβανοί, Βούλγαροι, Σκοπιανοί, Πακιστανοί, από το Κασμίρ, Ιρακινοί, Κινέζοι, Σύροι, Γεωργιανοί, Αφγανοί, Ιρανοί, Παλαιστίνιοι, από το Νεπάλ, το Σουδάν, τη Σρι Λάνκα, τη Μολδαβία, το Μπαγκλαντές.


6.000 ευρώ το κεφάλι


Σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγράψει οι ελληνικές αρχές τα τελευταία χρόνια, οι αμοιβές των δουλεμπόρων, κυρίως από το Πακιστάν -όπου μαζί με την Τουρκία υπάρχουν τα πιο οργανωμένα και πολυπληθή κυκλώματα- μπορούν να ξεκινούν από χίλια και να ξεπερνούν τα επτά χιλιάδες ευρώ. Συνήθως, είναι γύρω στις 5.000-6.000 ευρώ για τον κάθε άνθρωπο που μεταφέρουν. Φυσικά αυτές οι αμοιβές επιμερίζονται μεταξύ αυτών που πλησιάζουν τους ανθρώπους στις χώρες τους, κλείνουν τις συμφωνίες, παίρνουν τα λεφτά και μετά αναλαμβάνουν τα δικά τους γραφεία, που κάνουν τις συνεννοήσεις για τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις στις χώρες προορισμού.


Εννοείται ότι δεν υπάρχουν μετρητά σε αυτές τις καταστάσεις, παρά μόνο τραπεζικές καταθέσεις, εμβάσματα και άλλα. Οι περισσότερες μεταφορές αυτών των χρημάτων, αλλά και των χρημάτων που στέλνουν οι μετανάστες στα μέλη των οικογενειών τους που έμειναν πίσω, γίνονται μέσω της Western Union. Μόνο για το 2005 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι τα εμβάσματα μεταναστών προς αναπτυσσόμενες χώρες ήταν περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια, στα οποία περιλαμβάνονται και τα ποσά από εγκληματικές δραστηριότητες που ξεπλένουν τα κυκλώματα.


Εξαπάτηση


Οι συνθήκες μεταφοράς τους είναι περισσότερο από άθλιες και είναι γνωστό ότι σχεδόν ποτέ δεν φτάνουν όλοι ζωντανοί στις χώρες προορισμού. Κάποιοι μάλιστα δεν βρίσκονται ποτέ. Εξάλλου, σύμφωνα με αυτά που μας περιέγραψε στέλεχος του Λιμενικού, «οι Τούρκοι διακινητές, σε αντίθεση με τους Ασιάτες δεν μπαίνουν στο σκάφος μεταφοράς για πολλούς λόγους, αλλά ο κυριότερος είναι για την ασφάλειά τους. Συνήθως εκπαιδεύουν κάποιον ή κάποιους από τους μετανάστες στο χειρισμό των σκαφών και καθώς το ταξίδι από τα παράλια της Μικράς Ασίας στα ελληνικά νησιά -Σάμο, Χίο, Κω και άλλα- είναι μικρό, αναλαμβάνει ο εκπαιδευμένος». Μία από τις χειρότερες μορφές αυτού του φαινομένου είναι η εξαπάτηση των μεταναστών. Οι δουλέμποροι εισπράττουν κανονικά τα χρήματά τους και οι θαλάσσιοι μεταφορείς, φτάνοντας σε κάποιοι ακτή, φερ’ ειπείν της Κρήτης ή σε κάποιοι άλλο ελληνικό νησί, τούς λένε ότι έφτασαν στην Ιταλία. Τους κατεβάζουν κακήν κακώς και όταν ξημερώνει οι μετανάστες διαπιστώνουν ότι πρόκειται για κάποιο ξερονήσι, το οποίο συνήθως απέχει μερικά μίλια από τις ακτές απ’ όπου έφυγαν.


Στους καθ’ ημάς μετανάστες, είναι γνωστό στις αρχές ότι τα πράγματα τα ελέγχουν οργανωμένες μαφιόζικες ομάδες, οι οποίες μάλιστα είναι πολύ σκληρές, μας λέει ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.: «Στην Αθήνα οι ομάδες των Πακιστανών, αλλά και των Ινδών και των Νιγηριανών ακόμα, είναι ιδιαιτέρως βίαιες», λένε. «Υπάρχουν ανάμεσά τους κάποιοι που μετέρχονται όλα τα μέσα για να ελέγξουν τους δικούς τους. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που συνελήφθη μια ομάδα από επτά Πακιστανούς, που σε ένα βρώμικο δωμάτιο κρατούσαν πέντε συμπατριώτες τους. Τους κρατούσαν βέβαια όλα τους τα χαρτιά και ξέρετε πώς τους έπειθαν να τηλεφωνούν στις οικογένειές τους για να τους στείλουν 2.500 δολάρια στον καθένα μέσω τραπέζης; Κάθε μέρα βίαζαν και από έναν…».


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 08/09/2006