Αρχική Νέα Τοπικά Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες: “Ο Επίλογος της «Φιλοξενίας» 40 προσφύγων στο Μερσυνίδι”

Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες: “Ο Επίλογος της «Φιλοξενίας» 40 προσφύγων στο Μερσυνίδι”

6

“Κυριακή απόγευμα. Στον παραλιακό δρόμο του Βροντάδου βαδίζουν αργά 40 άνθρωποι. Έρχονται από το Μερσυνίδι και θα φθάσουν στο λιμάνι με τα πόδια. Μοναδική τους αποσκευή ένα χαρτί γραμμένο στα…ελληνικά: Η απόφαση απέλασης τους και η εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε είκοσι ημέρες. Οι περισσότεροι από αυτούς φορούν τα μόνα ρούχα που έχουν. Τα καλοκαιρινά τους.

 

Απροετοίμαστοι για την ψύχρα του Σεπτεμβρίου. Χωρίς χρήματα ίσως ούτε για το εισιτήριο. Κάπως θα βολευτούν. Διασχίζουμε με το αυτοκίνητο μας τον ίδιο δρόμο και τους βλέπουμε. Νιώθουμε κι εμείς μια ψύχρα. Κάτι σαν θυμό. Αν τους είδατε κι εσείς θα αναρωτηθήκατε ίσως γιατί δεν τους μετέφεραν με ένα λεωφορείο. 40 άνθρωποι, 40 ψυχές γεμάτες όνειρα για την «Ευρώπη».

 

Κάποιος ας μας εξηγήσει γιατί επιλέχθηκε η Κυριακή απόγευμα για να τους αφήσουν, όταν γνωρίζουμε πως το επόμενο πλοίο είναι το «Θεόφιλος» που θα φθάσει στο λιμάνι μας το επόμενο ξημέρωμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρμόδιοι  δεν λαμβάνουν υπ’όψιν τους τέτοιες «λεπτομέρειες». Εκείνοι την δουλειά τους την έκαναν. Το βάρος των 40 έφυγε από πάνω τους.

 

Greek Hospitality που λένε και οι Ελληνοαμερικάνοι συγγενείς μας…. Βέβαια τυπικά όλα εντάξει έγιναν, αλλά η ουσία του θέματος είναι βαθύτατα ανθρώπινη και  αυτή αναρωτιόμαστε τι απέγινε.”