Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Το 1/3 των ηλιακών συστημάτων μπορεί να έχει πλανήτες παρόμοιους με τη...

Το 1/3 των ηλιακών συστημάτων μπορεί να έχει πλανήτες παρόμοιους με τη Γη, του Τάσου Σαραντή

12

Πλανήτες παρόμοιοι με τη Γη, καλυμμένοι με ωκεανούς που μπορεί να έχουν ζωή, ενδέχεται να υπάρχουν μέχρι και στο ένα τρίτο των ηλιακών συστημάτων πέρα από το δικό μας, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.


Αυτά τα ηλιακά συστήματα έχουν γίγαντες πλανήτες αερίων, τους αποκαλούμενους «Καυτούς Δίες», που κινούνται σε τροχιά πολύ κοντά στο μητρικό αστέρι τους, κοντύτερα απ’ ότι ο δικός μας Ερμής στον Ήλιο, σύμφωνα με τον ερευνητή Σον Ρέιμοντ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.


Αυτοί οι πλανήτες αερίων πιθανότατα ευνοούν το σχηματισμό μικρότερων, βραχωδών πλανητών που μοιάζουν με τη Γη. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια νέα ομάδα, πιθανότατα κατοικήσιμων, πλανητών,
καλυμμένων με ωκεανούς σε άλλα ηλιακά συστήματα» αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Science.


Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Κολοράντο και του Πεν Στέιτ, σε συνεργασία με το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA έκαναν προσομοιώσεις σχηματισμού ηλιακών συστημάτων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ετσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γιγαντιαίοι πλανήτες βοηθούν στο σχηματισμό πλανητών κοντά στους ήλιους και ελκύουν παγωμένα σώματα τα οποία μεταφέρουν νερό, ένα ζωτικό στοιχείο για την ανάπτυξη ζωής, στους νέους πλανήτες.


Όπως δήλωσαν, περίπου ένα στα τρία γνωστά πλανητικά συστήματα θα μπορούσε να έχει κατοικήσιμες ζώνες με πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη. Ως κατοικήσιμη ζώνη θεωρείται η περιοχή ενός πλανητικού συστήματος που δεν είναι ούτε πάρα πολύ θερμή, ούτε πολύ κρύα, έτσι ώστε το νερό στην επιφάνεια ενός πλανήτη να μην εξατμίζεται και να μην παγώνει.

 

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 11/9/2006