Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ασθενής σε φυτική κατάσταση «επικοινωνεί» με τη σκέψη, του Τάσου Σαραντή

Ασθενής σε φυτική κατάσταση «επικοινωνεί» με τη σκέψη, του Τάσου Σαραντή

16

Μία ασθενής που βρίσκεται σε φυτική κατάσταση εδώ και πέντε μήνες διαπιστώθηκε ότι μπορεί να επικοινωνεί με το περιβάλλον της με την δύναμη της σκέψης, ανακοίνωσαν βρετανοί και βέλγοι επιστήμονες.


Χρησιμοποιώντας ένα προηγμένο είδος μαγνητικής τομογραφίας – την επονομαζόμενη λειτουργική μαγνητική τομογραφία – επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια 23χρονη ασθενής, που βρίσκεται σε φυτική κατάσταση εδώ και πέντε μήνες, έχει συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω της.


Η 23χρονη είχε υποστεί τον Ιούλιο του 2005 κρανιοεγκεφαλική κάκωση σε τροχαίο ατύχημα και δεν ανταποκρινόταν, ούτε επικοινωνούσε με το περιβάλλον της, ενώ πληρούσε τα κλινικά κριτήρια της φυτικής κατάστασης.


Οι ερευνητές την υπέβαλλαν στην τομογραφία και παρακολουθούσαν την λειτουργία του εγκεφάλου της την ώρα που της έλεγαν προτάσεις, όπως «πίνει τον καφέ του με ζάχαρη και γάλα». Όπως διαπίστωσαν, οι προτάσεις προκαλούσαν ενεργοποίηση του εγκεφάλου με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που παρατηρείται σε υγιείς ανθρώπους.


Στη συνέχεια, ζήτησαν απ’ ευθείας από τη γυναίκα να φανταστεί ορισμένες πράξεις. «Μία από αυτή αφορούσε το να φανταστεί ότι παίζει τένις και μία άλλη ότι επισκέπτεται το σπίτι της, αρχίζοντας από την εξώπορτα», εξήγησε ο δρ Άντριαν Όουεν, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Καίημπριτζ. Και πάλι, ο εγκέφαλός της ενεργοποιήθηκε στα ίδια τμήματα με αυτά των υγιών ανθρώπων, έγραψαν οι ερευνητές.


«Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι αυτή η ασθενής διατηρεί την ικανότητα κατανοήσεως των προφορικών εντολών και αντιδράσεως σε αυτές, μέσω της εγκεφαλικής δραστηριότητάς της, αντί μέσω του λόγου ή της κίνησης», έγραψαν οι ερευνητές.


Είναι, εξάλλου, σαφές ότι μπορούσε να συνεργαστεί με τους γιατρούς, γεγονός που «επιβεβαιώνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι είχε συνείδηση του εαυτού και του περιβάλλοντός της», συμπλήρωσαν. Ωστόσο, έσπευσαν να τονίσουν ότι «είναι απίθανο να συμβαίνει αυτό με όλους τους ασθενείς που βρίσκονται σε φυτική κατάσταση».


Οι ειδικοί τονίζουν ότι η συγκεκριμένη ασθενής είχε υποστεί σχετικά μικρή εγκεφαλική βλάβη, ενώ αυτού του είδους οι βλάβες συχνά επουλώνονται καλύτερα απ’ όσο εκείνες οι οποίες προκαλούνται από ένα εγκεφαλικό.


Ο δρ Ρος Ζαφόντε, ειδικός σε θέματα εγκεφαλικής αποκατάστασης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, είπε ότι η μελέτη παρουσιάζει έναν μοναδικό τρόπο αξιολόγησης της εγκεφαλικής λειτουργίας. «Εγείρει επίσης ολόκληρο ζήτημα όσον αφορά την συνείδηση και τον τρόπο χρήσεως του όρου», δήλωσε. «Πρόκειται άραγε για σπάνιο περιστατικό; Ή είναι κάτι που θα το βλέπουμε εφ’ εξής σε πιο συχνή βάση;»


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 11/9/2006