Αρχική Νέα Τοπικά Τα Νέα: “Σε σούπερ τροφή αναδεικνύουν τα μανταρίνια νέες έρευνες”

Τα Νέα: “Σε σούπερ τροφή αναδεικνύουν τα μανταρίνια νέες έρευνες”

8

Η νέα σούπερ τροφή είναι το ταπεινό μανταρίνι, τουλάχιστον σύμφωνα με δύο ιαπωνικές μελέτες, οι οποίες έδειξαν ότι μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος από καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη.


Επιστήμονες στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών των Οπωροφόρων Δένδρων, οι οποίοι μελετούν την επίδραση που έχουν στην υγεία τα καροτινοειδή (το συστατικό της βιταμίνης Α που υπάρχει και στα καρότα και δίνει στα μανταρίνια το πορτοκαλί χρώμα τους), παρακολούθησαν 1.073 ανθρώπους στην ιαπωνική πόλη Μικάμπι, στο Σιζουόκα, οι οποίοι έτρωγαν μεγάλο αριθμό εσπεριδοειδών. Στα δείγματα αίματος της ομάδας αυτής βρήκαν χημικούς δείκτες που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων του ήπατος, αρτηριοσκλήρυνσης και αντίστασης στην ινσουλίνη (μια κατάσταση που συνδέεται με τον διαβήτη). Μια δεύτερη μελέτη διαπίστωσε ότι ο χυμός μανταρινιού (ή μικάν, όπως είναι γνωστό στην Ιαπωνία), μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος σε ασθενείς με χρόνια ιική ηπατίτιδα. Ερευνητές στο Νομαρχιακό Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Κιότο παρακολούθησαν επί ένα χρόνο 30 ασθενείς που έπασχαν από ιική ηπατίτιδα. Καθένας τους έπινε σε καθημερινή βάση χυμό που περιείχε καροτινοειδή και μανταρίνι. Ένα χρόνο αργότερα, κανένας καρκίνος του ήπατος δεν είχε εντοπιστεί στα μέλη της ομάδας αυτής, ενώ παρατηρήθηκε σε ποσοστό 8,9% σε μια άλλη ομάδα 45 ασθενών με ιική ηπατίτιδα, οι οποίοι όμως δεν έπιναν τον χυμό.


Ο καρκίνος του ήπατος


Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η λήψη ενώσεων της βιταμίνης Α μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος και άλλων ασθενειών. Το μανταρίνι και οι παραλλαγές του (κλημεντίνες, satsuma, tangor) βρέθηκε πως είναι όλες πλούσιες σε καροτινοειδή. Οι Ιάπωνες ερευνητές παραδέχονται ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά και σχεδιάζουν να συνεχίσουν τη μελέτη για πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τους εν λόγω επιστήμονες, «αυτή η δουλειά έχει μεγάλη αξία από την άποψη της δημόσιας υγείας, εφόσον ο προκαλούμενος από ιό καρκίνος του ήπατος είναι ένα από τα επείγοντα προβλήματα σε όλο τον κόσμο». Η Κάθι Ρος, νοσηλεύτρια ειδικευμένη στους καρδιοπαθείς στο Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα (BHF), λέει πως η έρευνα επιβεβαιώνει περαιτέρω τις υγιεινές ιδιότητες όλων των φρούτων: «Χρειαζόμαστε τουλάχιστον πέντε μερίδες για να δίνουμε στο σώμα μας τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται για να παραμένει υγιής η καρδιά μας. Φρούτα και λαχανικά με διαφορετικά χρώματα περιέχουν διαφορετικές βιταμίνες και ανόργανες ουσίες, έτσι ώστε όσο περισσότερους τύπους φρούτων και λαχανικών μπορείτε να περιλάβετε στη δίαιτά σας τόσο το καλύτερο».


Πηγή: Τα Νέα, 11/09/2006