Αρχική Νέα Τοπικά Ακτοπλοϊκές: Επιταχύνονται οι εξελίξεις για τα επενδυτικά σχέδια

Ακτοπλοϊκές: Επιταχύνονται οι εξελίξεις για τα επενδυτικά σχέδια

8

ΣΤΗ ΡΟΤΑ επανασχεδιασμού των πάντων στην ακτοπλοΐα, λόγω των αυξημένων προσδοκιών στο εσωτερικό και των δυσκολιών στο εξωτερικό, οι εξελίξεις φαίνεται να επιταχύνονται, κυρίως στις επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης των επενδυτικών τους σχεδίων.

Ετσι, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση της ΑΝΕΚ, ότι προχωρεί σε έκτακτη γενική συνέλευση, με στόχο την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ, και η ΝΕΛ αποφάσισε να προχωρήσει τελικά σε σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Η γενική συνέλευση ορίσθηκε για τις 3 Οκτωβρίου.


Σημειώνεται ότι, στην τελευταία επίσημη ανακοίνωσή της, η ΝΕΛ είχε αναφερθεί στην προοπτική αυτή, σημειώνοντας, αναφερόμενη στην πρότασή της για αγορά του 33,31% των μετοχών της Hellenic Seaways που κατέχουν οι Μινωικές, ότι «στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η προσφορά αυτή, θα χρηματοδοτηθεί με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων της».


Να σημειωθεί ότι οι μέτοχοι της ΝΕΛ έχουν αποφασίσει επίσης την έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές μέχρι και 90 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων. Τυχόν αδιάθετες ομολογίες θα διατεθούν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.


Απόφαση για την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους μέχρι και 140 εκατ. ευρώ έχει λάβει ακόμη και η ΑΝΕΚ. Η διοίκηση της κρητικής εταιρείας προτίμησε όμως να προκρίνει στην παρούσα φάση την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, μετά τις εξασφαλίσεις που έχει πετύχει, ότι, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η αύξηση θα καλυφθεί από τους παλαιούς μετόχους.


Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται η απόφαση για την ημερομηνία σύγκλησης της γενικής συνέλευσης, ενώ δεν αποκλείεται και να επισημοποιήσει την πρόθεσή της να διεκδικήσει το 33,31% των μετοχών της Hellenic Seaways.


Blue Star


Στο μεταξύ, από την Blue Star Ναυτιλιακή Α.Ε. ανακοινώθηκε ότι υπεγράφη συμφωνητικό για την πώληση των επιβατηγών-οχηματαγωγών «Πάτμος» και «Ρόδος» στις εταιρείες Attar Construction Ltd και Taymouth Ltd αντίστοιχα.


Το συμφωνηθέν τίμημα πώλησης ανέρχεται σε 3.030.000 δολ. τοις μετρητοίς, ενώ το εκτιμώμενο κέρδος από την πώληση ανέρχεται σε 100.000 ευρώ περίπου.


Η παράδοση των πλοίων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.


Τέλος, οι Μινωικές Γραμμές ανακοίνωσαν ότι αποχώρησε από τη θέση του διευθυντή Πωλήσεων Εξωτερικού ο κ. Διονύσης Καλαματιανός και τη θέση του ανέλαβε από χθες ο κ. Λουκάς Σιγάλας.


Πηγή: Ναυτεμπορική, 12/9