Αρχική Νέα Οικονομία Παγίδα κερδοσκοπίας – Αυξήσεις 10% στις τιμές των ακινήτων από την αρχή...

Παγίδα κερδοσκοπίας – Αυξήσεις 10% στις τιμές των ακινήτων από την αρχή του χρόνου

8

Νέος γύρος κερδοσκοπίας έχει στηθεί στην αγορά ακινήτων, με αυξήσεις τιμών που κατά μέσο όρο φτάνουν το 10% από την αρχή του έτους.


Το κλίμα υποδαυλίζουν έντεχνα το υπουργείο Οικονομίας που έχει ανακοινώσει ότι από το 2007 θα αυξηθούν εκ νέου οι αντικειμενικές τιμές, άρα και οι φόροι για τους αγοραστές ακινήτων, οι τράπεζες που ωθούν τους ενδιαφερόμενους να πάρουν τώρα στεγαστικό δάνειο «πριν ανέβουν κι άλλο τα επιτόκια» και οι κατασκευαστές που προαναγγέλλουν νέες αυξήσεις των τιμών κατοικίας.


Έτσι, η ζήτηση για αγορά κατοικίας που μέχρι και τον Μάιο ήταν υποτονική έχει αναζωπυρωθεί, η κινητικότητα στα τμήματα στεγαστικών δανείων των τραπεζών έχει αυξηθεί και οι κατασκευαστές που εκμεταλλεύονται την κατάσταση, τις ημέρες αυτές «φουσκώνουν» επιπλέον κατά 5% τις τιμές που ζητούν.


Ως αποτέλεσμα επαναλαμβάνεται το περυσινό σκηνικό, δηλαδή όσοι αγοράζουν φέτος σπίτι πληρώνουν καπέλα στην τιμή αγοράς, πολλαπλάσια πολλές φορές σε σχέση με την επιβάρυνση που θα είχαν του χρόνου, αν περίμεναν την αύξηση των αντικειμενικών τιμών.


Θα πέσουν στην παγίδα


Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι το άλμα που σημείωσε πανελλαδικά ο ρυθμός έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών, ο οποίος τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 23,6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αυτό δείχνει τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους, εν όψει της νέας αύξησης των αντικειμενικών. Το σύνολο των παραγόντων της κτηματαγοράς εκφράζει την ανησυχία ότι από τον Οκτώβριο και μετά πολλοί αγοραστές θα πέσουν στην παγίδα και θα σπεύσουν στις τράπεζες να εκδώσουν δάνεια για να αποφύγουν τις νέες επιβαρύνσεις από το 2007.


Ας σημειωθεί ότι οι κατασκευαστές για να δελεάσουν τους ενδιαφερόμενους να αγοράσουν τώρα σπίτι, εκτός από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στα υλικά οικοδομής, επικαλούνται και το γεγονός ότι τα σπίτια που πωλούνται τη στιγμή αυτή είναι ακόμη χωρίς ΦΠΑ. Και αυτό καθώς η πλειονότητα των οικοδομών που κτίζεται, αφορά άδειες που εκδόθηκαν το 2005, δηλαδή προτού τεθεί σε ισχύ το νέο μέτρο. Τα πρώτα σπίτια με ΦΠΑ – συνεχίζουν οι κατασκευαστές -, δηλαδή αυτά των οποίων οι άδειες εκδόθηκαν εντός του 2006, θα αρχίσουν να διατίθενται μαζικά στην αγορά από τις αρχές του 2007. Στο μεταξύ οι τιμές των ακινήτων όχι μόνο δεν έχουν υποχωρήσει, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουν αυξηθεί από την αρχή του 2006 κατά μέσο όρο 10%.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, 12/09/2006