Αρχική Νέα Τοπικά Πέντε μνηστήρες για την Ηellenic Seaways

Πέντε μνηστήρες για την Ηellenic Seaways

7

ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ για τρεις ελληνικούς ακτοπλοϊκούς ομίλους και δύο ξένα επενδυτικά fund αποτελεί η Hellenic Seaways με τα 34 πλοία που διαθέτει και την κυρίαρχη θέση που κατέχει στις γραμμές των Κυκλάδων, του Αργοσαρωνικού και των Βορείων Σποράδων. Προσφορές για την εξαγορά του – καθοριστικής σημασίας για τον έλεγχο της εταιρείας – ποσοστού (περίπου 33%) που κατέχουν στην HSW οι Μινωικές Γραμμές έχουν υποβάλει η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου και ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος είναι ήδη ο δεύτερος τη τάξει βασικός μέτοχος της HSW με ποσοστό περίπου 20%.


Η λίστα όμως των μνηστήρων της HSW δεν τελειώνει εδώ, καθώς την εταιρεία φλερτάρουν τρεις ακόμη ενδιαφερόμενοι. Πρόκειται για την ακτοπλοϊκή εταιρεία ΑΝΕΚ και δύο ξένα επενδυτικά fund (ακούγονται τα ονόματα του αγγλικού Permira και του γνωστού μας ήδη από την εξαγορά του Hyatt, BC Partners) τα οποία βλέπουν πλέον με καλό μάτι – λόγω της απελευθέρωσης – την ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά.


Η ΑΝΕΚ έχει ήδη δρομολογήσει τις απαραίτητες κινήσεις που θα της δώσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσει και αυτή την HSW: Σύντομα πρόκειται να συγκαλέσει γενική συνέλευση των μετόχων της, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 100 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 140 εκατ. ευρώ.


Το ελάχιστο τίμημα


Επισημαίνεται ότι το ελάχιστο τίμημα που έχουν θέσει οι Μινωικές Γραμμές για να προχωρήσουν στην πώληση της συμμετοχής τους στην HSW είναι τα 3,5 ευρώ ανά μετοχή, γεγονός που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι μνηστήρες της HSW θα πρέπει να καταβάλουν συνολικά 90 εκατ. ευρώ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέσος όρος των δύο προσφορών (ΝΕΛ, Λασκαρίδη) που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής είναι τα 2,95 ευρώ.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, 12/09/2006