Αρχική Νέα Τοπικά Πειθαρχικά συμβούλια: Στο αρχείο το 86,8% των υποθέσεων

Πειθαρχικά συμβούλια: Στο αρχείο το 86,8% των υποθέσεων

7

Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης προτείνει μέτρα αλλά…


Σειρά μέτρων που θα κάνουν αποτελεσματικότερο τον πλημμελή ακόμη έλεγχο των επίορκων κρατικών λειτουργών, προτείνει στην κυβέρνηση ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.


Δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο ευαίσθητο και νευραλγικό αυτό πόστο, ο κ. Ρακιντζής έχει καταγράψει όλες τις παρανέργειες και θεσμικές λειτουργίες που παρατηρούνται στην καταπολέμηση της διαφθοράς.


Εντοπιότητα


Ετσι, αν και θεωρεί ως αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή την αλλαγή νοοτροπίας των υπαλλήλων, εισηγείται παράλληλα μεταξύ άλλων την επαναφορά του κωλύματος εντοπιότητας ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων (π.χ. αστυνομικών, εφοριακών ακόμη και δικαστών) καθώς και την αυστηρή τιμωρία όσων υπαλλήλων αρνούνται να ανταποκριθούν σε διεξαγόμενη έρευνα!


Η σημερινή αρνητική κατάσταση περιγράφεται ως εξής:


*Υπερβολική επιείκεια των δικαστηρίων στην επιβολή ποινικών κυρώσεων. Οι δίκες αρκετών κατηγορουμένων για αδικήματα διαφθοράς ορίζονται μετά από πολλά χρόνια, τα στοιχεία και οι αποδείξεις εξασθενίζουν και οι περισσότεροι είτε αθωώνονται είτε απαλλάσσονται.


*Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων είναι απαλλακτικές, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να μπαίνουν στο αρχείο. Μόνο το 2005 εκδόθηκαν 1086 αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων, με τις οποίες το 86,8% των υποθέσεων τέθηκε στο αρχείο!


*Για τον λόγο αυτό ζήτησε και πέτυχε με νομοθετική ρύθμιση να μελετά ο ίδιος τις αποφάσεις και να ασκεί, όπου θεωρεί αναγκαίο (ιδίως σε σοβαρές υποθέσεις), ενστάσεις, οι οποίες εκδικάζονται από δευτεροβάθμια συμβούλια. Μέσα σ’ έναν χρόνο, από το 2004 ώς το 2005, οι ενστάσεις-εφέσεις του γενικού επιθεωρητή σχεδόν τετραπλασιάστηκαν (αυξήθηκαν από 42 σε 143).


*Αρκετές από τις μετρημένες καταδικαστικές αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων, ακυρώνονται στη συνέχεια από τα διοικητικά δικαστήρια, για διάφορες νομικές ατέλειες. Οι κυριότερες αφορούν τη μη προηγούμενη ακρόαση του εγκαλούμενου, που αποτελεί κατοχυρωμένο συνταγματικό του δικαίωμα και την έλλειψη επαρκούς αιτιολόγησης.


«Ψόφιοι κοριοί»


*Παρατηρήθηκαν ακόμη περιπτώσεις υπαλλήλων που, αν και έλαβαν επιστολή του γενικού επιθεωρητή να ξεκινήσουν έρευνα, δεν απάντησαν κάνοντας τον «ψόφιο κοριό». Μετά την παρέμβαση και της Greco, ο κ. Ρακιντζής έχει ζητήσει να συμπεριληφθούν στον νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα διατάξεις που καθιερώνουν περισσότερο αντικειμενικά κριτήρια προαγωγής των υπαλλήλων και τιμωρούν αυστηρά, με ιδιώνυμο αδίκημα, όσους αρνηθούν να ανταποκριθούν και να συνδράμουν έρευνα των επιθεωρητών.


*Οι υποθέσεις διαφθοράς που απασχόλησαν τη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης τα δύο τελευταία χρόνια αυξήθηκαν σημαντικά. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 52% οι αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων που κοινοποιήθηκαν στη Γενική Επιθεώρηση. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Ρακιντζή, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην εντατικοποίηση των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν. Ομως, ακόμη και οι καταγγελίες περί διαφθοράς που έγιναν το 2005 στη Γενική Επιθεώρηση ήταν αυξημένες κατά 62% σε σχέση με το 2004, ενώ η αυτεπάγγελτη διερεύνηση υποθέσεων αυξήθηκε κατά 192% το ίδιο διάστημα.


Πολεοδομίες


*Μεγάλη συσσώρευση διαφθοράς παρατηρείται, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις, στους τομείς των οικονομικών-διαχειριστικών ελέγχων (30,2%) και τις πολεοδομίες (17%), με έμφαση στις νομαρχίες και τους ΟΤΑ. Με βάση αυτή τη διαπίστωση προτείνεται να επαναφερθεί το κώλυμα εντοπιότητας για κάποιους υπαλλήλους, ώστε να μην υπηρετούν όλα τα χρόνια τους στον τόπο καταγωγής τους, όπου οι σχέσεις που αναπτύσσονται με την τοπική κοινωνία είναι περισσότερο ελαστικές.


*Θετικό θεωρείται τέλος και το μέτρο που δίνει στον γενικό επιθεωρητή δυνατότητα ελέγχου σε βάθος του «πόθεν έσχες» υπαλλήλων εφοριών και πολοεδομιών, αν και, όπως εκτιμάται, αυτό θα αποδώσει σε βάθος χρόνου.


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 12/09/2006