Αρχική Νέα Τοπικά ΝΕΛ: Αυξηση μετοχικού με στόχο εξαγορές

ΝΕΛ: Αυξηση μετοχικού με στόχο εξαγορές

6

ΤΗΝ ΑΝΤΛΗΣΗ 93,5 εκατ. ευρώ φιλοδοξεί να επιτύχει από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η ΝΕΛ με στόχο, όπως αναφέρεται στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου προς τους μετόχους της εταιρείας, «την υλοποίηση ενδοεταιρικής ή και εξωεταιρικής μεγέθυνσης».


Παράλληλα το δ.σ. αφήνει ανοικτό παράθυρο συμμετοχής στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία, καθώς η αύξηση μπορεί να γίνει με μερική ή ολική παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση της γενικής συνέλευσης, οι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσουν εάν υπάρξει «περιορισμός ή κατάργηση (μερική ή ολική) του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων κατά το άρθρο 13 παρ.6 ΚΝ 2190/20».


Στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου, δεν υπάρχει καμμία αναφορά στην πρόταση που έχει καταθέσει η εταιρεία για την εξαγορά του 33,31% των μετοχών της Hellenic Seaways.


Ωστόσο, αναφέρεται ότι «εξετάζει διαφορετικούς τρόπους υλοποίησης της αύξησης των εταιρικών μεγεθών με αγορά πλοίων ή/και με απόκτηση συμμετοχής σε υφιστάμενα εταιρικά σχήματα του κλάδου, μη έχοντας ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τις σχετικές συμφωνίες ή και τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.


Με δεδομένη την ταχύτητα των εξελίξεων του κλάδου θεωρεί σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα για την εταιρεία και τους μετόχους της την ύπαρξη άμεσα διαθέσιμων κεφαλαίων και δεσμεύεται να ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη».


Επίσης, αναφέρεται ότι οι όροι της αύξησης θα είναι σε αναλογία 6 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για κάθε 10 υφιστάμενες με τιμή διάθεσης 1,50 ευρώ ανά μετοχή. Επισημαίνεται ότι χθες η τιμή της μετοχής της ΝΕΛ έκλεισε στα 1,28 ευρώ.


Η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου θα είναι «η τιμή έκδοσης, να δύναται να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής κατά το χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης».


Οι προσφερόμενοι τίτλοι θα είναι κοινές ονομαστικές μετοχές προσφερόμενες για εγγραφή είτε στους μετόχους της εταιρείας είτε σε στρατηγικό επενδυτή είτε σε συνδυασμό των ανωτέρω, σύμφωνα με τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης προστίθεται στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου προς τους μετόχους της εταιρείας.


Παράλληλα η έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου, θα αποφασίσει την τροποποίηση των όρων έκδοσης του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική, 13/9