Αρχική Νέα Τοπικά Tsakos Energy Navigation: Πώληση δύο πλοίων και ναυπήγηση άλλων τεσσάρων

Tsakos Energy Navigation: Πώληση δύο πλοίων και ναυπήγηση άλλων τεσσάρων

62

ΝΕΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων δεξαμενόπλοιων, συνολικού ύψους 228 εκατ. δολ., ανακοίνωσε η Tsakos Energy Navigation (ΤΕΝ) του Ομίλου Τσάκου. Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε στην πώληση δύο παλαιότερων δεξαμενοπλοίων της, αποκομίζοντας κέρδη και εξασφαλίζοντας επιπλέον ρευστότητα για τις νέες επενδύσεις.


Ειδικότερα η εισηγμένη στο NYSE ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία, συνεχίζοντας το πρόγραμμα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του στόλου της, προχώρησε στην πώληση των ναυπηγηθέντων το 1988 και 1987 αντίστοιχα πλοίων μονού πυθμένα τα «Libra» και «Crux» χωρητικότητας 41.161 dwt.


Η πώληση αυτή απέφερε κέρδη κεφαλαίου ύψους 12,5 εκατ. δολ. τα οποία θα περιληφθούν στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και ρευστότητα ύψους 30 εκατ. δολ. η οποία θα αξιοποιηθεί για περαιτέρω επενδύσεις.


Ταυτόχρονα, η εταιρεία προχώρησε σε νέες παραγγελίες τεσσάρων πλοίων. Οι δύο παραγγελίες αφορούν στην κατασκευή δύο δεξαμενοπλοίων τύπου aframax-DNA χωρητικότητας 105.000 dwt το κάθε ένα στα γιαπωνέζικα ναυπηγεία Sumitomo Heavy Industries και δύο δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων αργού (panamax product tankers) χωρητικότητας 73.000 dwt το κάθε ένα, τα οποία θα «κτισθούν» στα ναυπηγεία Sungdong Shipbuilding & Marine Engineering στη Νότια Κορέα.


Τα δύο aframaxes, είναι αδελφά των τεσσάρων πλοίων που ήδη «χτίζονται» αυτή την περίοδο στα ίδια ναυπηγεία για λογαριασμό της ΤΕΝ και αναμένεται να παραδοθούν στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2009 ενώ τα άλλα δύο πλοία τα panamaxes αναμένεται να παραδοθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2007.


Η ανακοινωθείσα πώληση των δύο πλοίων εντάσσεται στην στρατηγική μας η οποία αντιμετωπίζει τις αγοραπωλησίες πλοίων ως μέρος της αγοράς μας και ευκαιρία αξιοποίησης τους προς όφελος της εταιρείας και των μετόχων τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΝ, Νίκος Τσάκος, και συνέχισε: Και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν όταν θεωρήσαμε ότι μία κίνηση θα αποφέρει κέρδη για την εταιρεία χωρίς να ανατραπεί η δομή του στόλου μας προχωρήσαμε σε πωλήσεις πλοίων και σε αντικατάστασή τους με νέες παραγγελίες με στόχο να εκπληρώνουμε κάθε φορά τις μελλοντικές ανάγκες των ναυλωτών μας.


Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής η ΤΕΝ από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς έχει ολοκληρώσει με επιτυχία 27 συναλλαγές, δηλαδή αγορές, πωλήσεις και νέες παραγγελίες πλοίων οι οποίες απέφεραν κέρδη υψηλότερα των 61 εκατ. δολ., ενώ οδήγησαν και σε μείωση της μέσης ηλικίας του στόλου της στα 5,7 έτη.


Σημειώνεται ότι ο στόλος της ΤΕΝ αποτελείται σήμερα από 36 δεξαμενόπλοια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ένα πρόγραμμα κατασκευής 17 νέων πλοίων το οποίο περιλαμβάνει ένα LR aframax δεξαμενόπλοιο μεταφοράς προϊόντων αργού, έξι aframax crude transporters, δύο suezmaxes, δύο panamax μεταφοράς προϊόντων αργού, πέντε handysize της ίδιας κατηγορίας και ένα πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συνολικής χωρητικότητας 1,5 εκατ. dwt.


Η εταιρεία με το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα επιδιώκει μία «ισορροπημένη» παρουσία στην αγορά των δεξαμενοπλοίων καθώς ο στόλος της καλύπτει όλες τις ανάγκες αφού περιλαμβάνει 26 μεγάλης χωρητικότητας πλοία (από VLCCs μέχρι aframaxes) και 26 μικρότερης χωρητικότητας (από aframax μέχρι handysizes) δεξαμενόπλοια καθώς ένα πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική, 13/9