Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Άνοιξε πόλεμο με τους δασκάλους η κ. Γιαννάκου

Άνοιξε πόλεμο με τους δασκάλους η κ. Γιαννάκου

6

Η Γιαννάκου αμφισβήτησε τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, αλλά έκανε προσλήψεις.

ΔΟΕ: «Ψεύδεται»

Βεντέτα με τους δασκάλους άνοιξε χθες, με τον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά, η υπουργός Παιδείας, ενώ τα Δημοτικά Σχολεία σε όλη τη χώρα κλείνουν προτού καλά καλά ανοίξουν, λόγω της πενθήμερης απεργίας των δασκάλων από την ερχόμενη Δευτέρα. 

Η Μαριέττα Γιαννάκου, από το 19ο Λύκειο Αθήνας, όπου συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να παραστούν στον αγιασμό, αμφισβήτησε ότι υπάρχουν χιλιάδες κενά στα σχολεία και δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο δεν έχει ευθύνη για αυτά, ενώ φέτος η κατάσταση είναι καλύτερη από ποτέ…

Το απόγευμα, πάντως, το υπουργείο έσπευσε άρον άρον να ανακοινώσει 857 διορισμούς αναπληρωτών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε επίσης ότι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τα νέα βιβλία «πέτυχε απολύτως» και τους κατηγόρησε για «μιζέρια», ενώ υποστήριξε ότι «δεν θα υπάρξουν κενά γιατί όσα δημιουργηθούν θα καλυφθούν αμέσως. Αυτή τη στιγμή έχουμε όλο τον αριθμό των αναπληρωτών που χρειαζόμαστε για να καλυφθούν αμέσως. Όταν δημιουργούνται κενά δεν είναι ευθύνη του υπουργείου», κατέληξε.


2.282 τα χθεσινά κενά


Απαντώντας λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Δημ. Μπράτης κατηγόρησε ευθέως την κ. Γιαννάκου ότι ψεύδεται και έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με τα κενά στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία ανά περιοχή, από την οποία προκύπτει ότι ήταν χθες 2.882 σε όλη τη χώρα, εκτός από τις 8.000 προσλήψεις ωρομισθίων που δεν έχουν ακόμα γίνει για τα Ολοήμερα Σχολεία, τα οποία υπολειτουργούν… Αν σε αυτά συνυπολογιστούν και περίπου 3.000-4.000 υπολογιζόμενα κενά καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης για τα οποία η ΟΛΜΕ θα δώσει στοιχεία στο τέλος της εβδομάδας, τότε με το καλημέρα της νέας χρονιάς υπάρχουν περίπου 15.000 κενά εκπαιδευτικών.


Όσον αφορά την επιμόρφωση, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας τόνισε ότι έγινε στο πόδι, με σεμινάρια μόλις 2-3 ημερών την τελευταία στιγμή για τη συντριπτική πλειονότητα των δασκάλων, οι οποίοι δεν έχουν πάρει όπως είπε ούτε DVD ούτε υπολογιστές, όπως υποστηρίζει το υπουργείο.


«Εικονική πραγματικότητα»


Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι υπεύθυνοι του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Μιλένα Αποστολάκη, Νάσος Αλευράς και Δ. Χαλκιώτης, έκαναν λόγο για «εικονική πραγματικότητα» που εμφανίζει το υπουργείο Παιδείας για τα κενά και μίλησαν για «επιμόρφωση-παρωδία και φιάσκο». Τόνισαν ακόμα ότι ο θεσμός των Ολοήμερων Σχολείων εγκαταλείπεται και απαξιώνεται εκτιμώντας ότι οι εγγραφές φέτος θα είναι κατά 30% λιγότερες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την Τεχνική Εκπαίδευση όπου επίσης μειώνονται οι μαθητές κατά ανάλογο ποσοστό, κάτι που αποτελεί «δώρο» για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.Πάλι στο τραπέζι το άσυλο


ΘΕΜΑ πανεπιστημιακού ασύλου άνοιξε και πάλι εξαιτίας των εκτρόπων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η υπουργός Παιδείας, που ρωτήθηκε χθες σχετικά, είπε ότι η κυβέρνηση σέβεται και θέλει να παραμείνει το άσυλο τονίζοντας ότι στη δημοκρατία η ατομική ευθύνη έχει τεράστια σημασία. Ωστόσο υπενθύμισε ότι η πρόταση του υπουργείου είναι σαφής. Η πρόταση αυτή όμως (που προβλέπει την αντικατάσταση της σημερινής επιτροπής ασύλου από το Πρυτανικό Συμβούλιο, το οποίο θα μπορεί κατά πλειοψηφία να αποφασίζει για την άρση του) είχε προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις όταν δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο, εξαιτίας μιας ασάφειας στη διατύπωση. Σύμφωνα με την παρ. 2α του άρθρου 3 του προτεινόμενου νόμου, «το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών των ΑΕΙ». Ταυτόχρονα, καταργούνται άρθρα του προηγούμενου νόμου, που έλεγαν με σαφήνεια ότι το άσυλο «συνίσταται στην απαγόρευση επέμβασης της Αστυνομίας στα ΑΕΙ χωρίς άδεια». Σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, αλλά και τους φοιτητές που εξαιτίας του νομοσχεδίου αυτού έκαναν τότε τις καταλήψεις, η νέα αυτή διατύπωση λέει έμμεσα ότι ενδεχομένως το άσυλο να παρακωλύουν και οι καταληψίες.


Βιβλία για μεγαλύτερους στα Επαγγελματικά Λύκεια


ΒΙΒΛΙΑ που είναι αδύνατον να διδαχθούν στους μαθητές της Α’ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς προορίζονται για μεγαλύτερους μαθητές, χορηγήθηκαν στα σχολεία αυτά! Όπως είπε στα «ΝΕΑ» το μέλος της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκης, αγανάκτηση επικρατεί μεταξύ των καθηγητών των νέων Λυκείων που αντικατέστησαν τα ΤΕΕ, καθώς διαπίστωσαν χθες ότι στους μαθητές της Α’ τάξης δόθηκαν 2 βιβλία που απευθύνονται σε μεγαλύτερους. Συγκεκριμένα, το βιβλίο Τεχνολογίας και Ανάπτυξης διδασκόταν πέρυσι στην Γ’ τάξη του Ενιαίου Λυκείου, ενώ το βιβλίο για τους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Γ’ τάξη (Β’ Κύκλος) των ΤΕΕ. «Είναι δύσκολο να διδαχθούν τέτοια βιβλία σε νεώτερους μαθητές», τονίζει.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, 12/09/2006