Αρχική Νέα Οικονομία Καρτέλ τιμών στο γάλα

Καρτέλ τιμών στο γάλα

24

Το αγοράζουν από τους κτηνοτρόφους 0,32 ευρώ το κιλό και το πωλούν 1,20


Το πιο ακριβό γάλα στην Ευρώπη πίνουν οι Έλληνες. Οι γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν το γάλα από τους κτηνοτρόφους προς 0,32 ευρώ το κιλό και το πωλούν στους καταναλωτές προς 1,10 – 1,20 ευρώ!

Πρόκειται για τιμή σχεδόν διπλάσια από αυτήν που ισχύει στη Γερμανία, στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου φτάνει τα 79 λεπτά το λίτρο, κι ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται στα 98 λεπτά.

Το σκάνδαλο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και η υπόθεση εκβίασης της ΜΕΒΓΑΛ επαναφέρει το θέμα – αυτή τη φορά με ακόμη μεγαλύτερη ένταση – της ύπαρξης καρτέλ τιμών στο γάλα, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής του στα ύψη.

Η πρόθεση της ΜΕΒΓΑΛ να υπαχθεί σε «πρόγραμμα επιείκειας» της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και τα στοιχεία που στελέχη της αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν στην κατοχή τους για τις άλλες γαλακτοβιομηχανίες, δίνουν πλέον νέες διαστάσεις στην υπόθεση του καρτέλ στην αγορά του γάλακτος.

Προανήγγειλαν νέα στοιχεία

Χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της εταιρείας Πέτρος Παπαδάκης και ο νομικός σύμβουλος Κρίτων Μεταξόπουλος, αφού αναφέρθηκαν στις κινήσεις της εταιρείας, προανήγγειλαν ότι θα δώσουν νέα στοιχεία για την αγορά, στο πλαίσιο της υπαγωγής τους στο λεγόμενο «πρόγραμμα επιείκειας».

Τα στοιχεία που θα προκύψουν από την έρευνα – που ουσιαστικά θα ξαναγίνει – αναμένεται να φωτίσουν ακόμη περισσότερο την υπόθεση αυτή και να δώσουν απάντηση πώς οι ίδιες βιομηχανίες που πωλούν το γάλα έως και 1,20 ευρώ το λίτρο, διαθέτουν γάλα στα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ με τιμή μόλις 0,89 ευρώ, όπως επισήμανε χθες ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας Ευ. Αργύρης.

Από τα τέλη του 2005

Ο θόρυβος για το καρτέλ στο γάλα ξέσπασε για τα καλά στα τέλη του 2005, όταν οι κτηνοτρόφοι της Αττικής, της Θεσσαλίας και της Βορείου Ελλάδος κατήγγειλαν τις γαλακτοβιομηχανίες, μικρές και μεγάλες, ότι άρχισαν να τους μειώνουν τις τιμές για το γάλα. Αρχές καλοκαιριού οι καταγγελίες των αγελαδοτρόφων επαναλήφθηκαν.

Τότε η συντονιστική επιτροπή των κτηνοτρόφων σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε ότι ενώ καθ’ όλη την περασμένη δεκαετία η μέση τιμή του παραγωγού για ένα λίτρο γάλακτος ήταν 35 λεπτά, πλέον, με πίεση των γαλακτοβιομηχανιών, έχει μειωθεί στο επίπεδο των 32 λεπτών. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι – σύμφωνα με την καταγγελία των παραγωγών – η μείωση των τιμών έγινε «συμπτωματικά» από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες την ίδια περίπου χρονική περίοδο, δηλαδή Μάιο έως Ιούνιο.

Στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μέση τιμή που εισπράττει ο κτηνοτρόφος κυμαίνεται στα 0,32 λεπτά. Δηλαδή στη χώρα μας οι γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν το γάλα φθηνότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά το πωλούν ακριβότερα στους Έλληνες καταναλωτές.

Πού εστιάστηκε η έρευνα

Έτσι, και σχεδόν ένα χρόνο μετά τον θόρυβο που ξέσπασε για την ακριβή τιμή του γάλακτος, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε τον Ιούνιο του 2006 σε αυτεπάγγελτο έλεγχο στον κλάδο του γάλακτος για να διαπιστώσει το επίπεδο λειτουργίας του ανταγωνισμού. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ανεξάρτητης Αρχής, με επικεφαλής τον κ. Αδαμόπουλο, διερεύνησε την τυχόν ύπαρξη καρτέλ στην αγορά του γάλακτος – με κατάληξη τον εκβιασμό προς τη ΜΕΒΓΑΛ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 13/09/2006