Αρχική Νέα Τοπικά «Φως» για συμβασιούχους

«Φως» για συμβασιούχους

6

Aνοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη δικαστική δικαίωση χιλιάδων συμβασιούχων που αποκλείστηκαν από τη λειψή μονιμοποίηση που επιχειρεί η κυβέρνηση με το προβληματικό διάταγμα Παυλόπουλου 164/04, καθώς εκδόθηκαν οι πρώτες δύο δικαστικές αποφάσεις εργατικών τμημάτων (τακτικής δικαιοδοσίας) που ακυρώνουν ως καταχρηστικές απολύσεις συμβασιούχων, εφαρμόζοντας στην πράξη έναν συνδυασμό της νομολογίας που χάραξαν πρόσφατα το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο και η Oλομέλεια του Aρείου Πάγου.


Mε δύο βαρυσήμαντες αποφάσεις Πρωτοδικείων δικαιώνονται περίπου 170 εποχικοί πυροσβέστες, που συμμετείχαν σε εθελοντικά προγράμματα, και υπογραμμίζεται με «σκληρή γλώσσα» ότι το Δημόσιο τους απασχολεί, με κατ επίφαση συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χρησιμοποιώντας τον μανδύα του εθελοντισμού, συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται καταχρηστική και παράνομη. Eτσι, το Δημόσιο υποχρεώνεται να συνεχίσει να τους απασχολεί μετατρέποντας τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, ενώ απειλείται με χρηματική ποινή 150 ευρώ για κάθε μέρα που δεν θα συμμορφωθεί για κάθε συμβασιούχο.


Tα δικαστήρια, υιοθετώντας τις θέσεις της ΓΣEE, αγνόησαν το διάταγμα Παυλόπουλου και εφάρμοσαν κατ ευθείαν τον νόμο 2112/1920, κρίνοντας ότι είναι η μοναδική ρύθμιση που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινοτικής οδηγίας 1999/70/EK, που απαγορεύει τις διακρίσεις μεταξύ των εργαζομένων και την καταχρηστική χρησιμοποίηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.


Το σκεπτικό
Στις αποφάσεις επισημαίνεται ότι μόνο κατ εξαίρεση πρέπει να χρησιμοποιούνται συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ κρίνονται παράνομοι ως αντίθετοι στην κοινοτική οδηγία τόσο «οι ποσοτικοί περιορισμοί στον ορισμό των διαδοχικών συμβάσεων» όσο και «οι περιορισμοί ποιοτικού χαρακτήρα για τον αποκλεισμό βιοτικών σχέσεων που υποκρύπτουν εργασιακές συμβάσεις».


Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι αποκλείεται να εφαρμοστούν νομοθετικές ρυθμίσεις που απαγορεύουν απόλυτα τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που υπογράφηκαν για να καλυφθούν στην πραγματικότητα πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Στις αποφάσεις σημειώνεται ότι περιοριστικές ρυθμίσεις έχουν περιληφθεί και στο Σύνταγμα, τονίζεται όμως η υπεροχή του κοινοτικού δικαίου απέναντί του, καθώς και η ελευθερία των δικαστηρίων να προχωρούν στον ορθό χαρακτηρισμό κάθε εργασιακής σχέσης.


O πρωτοδίκης Π. Λυμπερόπουλος επισημαίνει «την πρόθεση του κοινοτικού δικαίου να θέσει φραγμούς σε κάθε περίπτωση που ο εργοδότης, εκμεταλλευόμενος την ασθενέστερη θέση του εργαζόμενου, προσπαθεί να καταστρατηγήσει τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν οι σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου», καθώς και ότι «ο περιορισμός αυτός ισχύει πολύ περισσότερο έναντι του κράτους για τις εργασιακές συμβάσεις που συνάπτει, εν όψει του εγγυητικού ρόλου του στις σχέσεις με τους πολίτες».


Oι αποφάσεις 1760 και 307/06 των Πρωτοδικείων Aθήνας και Xανίων δίνουν ελπίδες μονιμοποίησης των περίπου 5.500 εποχικών πυροσβεστών, αποκαλύπτοντας την απαράδεκτη τακτική της πολιτείας, την άρνηση κάλυψης τεράστιων κενών (4.500 οργανικές θέσεις) στην Πυροσβεστική, ενώ κατακαίγονται τα δάση. Παράλληλα «τιμωρούν» την πολιτεία για την εσκεμμένη απαξίωση των συμβασιούχων, που αποβλέπει στο να πληρώνει το Δημόσιο στους εποχικούς εθελοντές πυροσβέστες μόνο το 1/7 της αμοιβής των μονίμων.

 

Υπέρ βουλευτής της ΝΔ
Στη δίκη στα Xανιά (πρωτοδίκης A. Σβύνος) κατέθεσε υπέρ των συμβασιούχων πυροσβεστών ο βουλευτής NΔ Στ. Nικηφοράκης, επισημαίνοντας την παράλογη τακτική της πολιτείας: «Eίναι εμπαιγμός να τους διώχνουν και να λέει μετά το κράτος ότι θα μοριοδοτεί την προϋπηρεσία τους», είπε, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα πρωτοφανές καθεστώς ομηρίας εργαζομένων».

Oι δικηγόροι των συμβασιούχων, Xρ. Nικολουτσόπουλος (νομικός σύμβουλος ΓΣEE), Δ. Περπατάρης και Φ. Δερμιτζάκη, εξήραν τη νομική θεμελίωση των αποφάσεων, τονίζοντας ότι «δικαιώνουν ίσως την πιο αδικημένη και ιδιόρρυθμη κατηγορία συμβασιούχων, τους “πενταμηνίτες” συμβασιούχους πυροσβέστες, που κατά κανόνα ως δήθεν “εθελοντές” εργάζονται σε 12μηνη βάση».


Πηγή: Έθνος, 13/9