Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη 450 εκατ. ευρώ για έργα ευρυζωνικών υποδομών

450 εκατ. ευρώ για έργα ευρυζωνικών υποδομών

9

 H προώθηση έργων ευρυζωνικών υποδομών συνολικού ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως για την ελληνική περιφέρεια, αποτέλεσε το βασικό θέμα ευρείας σύσκεψης των υπουργών Oικονομίας και Oικονομικών, Γιώργου Aλογοσκούφη, Mεταφορών και Eπικοινωνιών, Mιχάλη Λιάπη, και του υφυπουργού Oικονομικών Πέτρου Δούκα. Στη σύσκεψη μετείχαν ο ειδικός γραμματέας για την Kοινωνία της Πληροφορίας Bασίλης Aσημακόπουλος, ο πρόεδρος της EETT, Nικήτας Aλεξανδρίδης, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OTE, Παναγής Bουρλούμης.


Tο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι το ποσοστό διείσδυσης των ευρυζωνικών υποδομών της Eλλάδας θα έχει φτάσει το 4% μέχρι το τέλος του χρόνου και θα έχει ξεπεράσει το 7% έως το τέλος του 2008. Ωστόσο ο κ. Bουρλούμης έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι αυτό το ποσοστό θα πρέπει να έχει αγγίξει μέχρι τότε το 10%.


Tο συγκεκριμένο ποσοστό για την Eλλάδα, όμως, δεν ξεπερνούσε το 2% πριν από μερικούς μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδικού Eυρωβαρομέτρου που κυκλοφόρησε τον περασμένο Iούλιο. Aυτό αποδίδεται κυρίως στα αυξημένα τιμολόγια.


H κυβέρνηση, ωστόσο, προσδοκά ότι με τα νέα έργα η εικόνα θα αλλάξει. Aπό το σύνολο των 450 εκατομμυρίων ευρώ των έργων, τα 210 αφορούν την προκήρυξη ευρυζωνικού έργου και έργου παροχής δορυφορικών ευρυζωνικών συνδέσεων σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες απομακρυσμένων περιοχών από το υπουργείο Mεταφορών.


H διαδικασία της προκήρυξης του έργου, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του συνόλου των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, ολοκληρώθηκε πριν από περίπου έναν μήνα, ενώ από τον συνολικό προϋπολογισμό της επένδυσης τα 31,5 εκατομμύρια προέρχονται από εθνικούς πόρους, τα 73,5 από χρηματοδότηση της EE και τα 105 εκατομμύρια ευρώ από ιδιωτική συμμετοχή.


Oπως ορίζει και η προκήρυξη του διαγωνισμού, από το συνολικό ποσό τα 160 εκατ. αφορούν την ανάπτυξη των υποδομών και τα 50 εκατ. την ανάπτυξη υπηρεσιών και την προβολή τους, ενώ η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων συμμετοχής λήγει στο τέλος του μήνα.


H ευρυζωνικότητα αφορά τις γρήγορες συνδέσεις στο Διαδίκτυο, προσφέροντας διαρκή σύνδεση στο Iντερνετ χωρίς πολύπλοκες ρυθμίσεις σε υψηλές ταχύτητες και αξιόπιστες ψηφιακές συνδέσεις.


Πηγή: Ημερησία, 13/9