Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κοτσακάς: “Πρέπει να πολιτικοποιηθούν οι εκλογές”

Κοτσακάς: “Πρέπει να πολιτικοποιηθούν οι εκλογές”

7

Πολιτική χωρίς περιεχόμενο πολιτικής, δεν γίνεται. Ένας Μήνας έμεινε μέχρι τις εκλογές και οι πολίτες αδιαφορούν! Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι προσεγγίζουν την πολιτική και τους πολιτικούς απαξιωτικά. Εκείνοι που ενδιαφέρονται είναι υποψήφιοι και το στενό τους περιβάλλον. Ίσως και εκείνοι που επιδιώκουν την επιβεβαίωση και τη διεύρυνση της επιρροής του κόμματός τους.

Μια τέτοια κατάσταση κανέναν δεν ικανοποιεί και έχουμε όλοι ευθύνη. Κατά τη γνώμη μου ασχολούμαστε με την μικροπολιτική και την παραπολιτική, άντε και με τη διευθέτηση συμφερόντων. Δεν έχει αναδειχθεί το διακύβευμα των εκλογών, δεν τίθενται διλλήματα και δεν κατατίθενται αντιθετικές προτάσεις. Έτσι επικρατεί το «δεν βαριέσαι όλοι ίδιοι είναι» και οι πολίτες ιδιωτεύουν. Στο ερώτημα γιατί αυτός και όχι άλλος δεν είναι πλέον επαρκής η απάντηση της κομματικής στήριξης.


Στον τόπο μας εδώ και χρόνια, έχει διαμορφωθεί ένα ιδιότυπο, οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, το οποίο χωρίς επίσημη θεσμική έκφραση, διαχέεται σε κόμματα και θεσμούς και τα ακυρώνει.


Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια, έστω και τώρα, για να πολιτικοποιηθούν οι εκλογές. Πρέπει να αναδειχθούν οι διαφορές, αν και όπου υπάρχουν, στο ιδεολογικό, στο πολιτικό και κυρίως στο προγραμματικό πεδίο. Στην προσπάθεια μου να συμβάλω προς αυτή την κατεύθυνση, καταθέτω ενδεικτικά ορισμένες θεματικές ενότητες, καλώντας τους συνδυασμούς να πάρουν θέση.


1. Έχει ανοίξει διάλογος για την διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Για λιγότερους και μεγαλύτερους Δήμους, για λιγότερες και εκλεγμένες ή όχι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, για τη διατήρηση ή μη των Νομαρχιών με το σημερινό τους «status». Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τις θέσεις των υποψηφίων και συνδυασμών.

2. Έχουμε μπροστά μας την 4η προγραμματική περίοδο (4ο ΚΠΣ) και ίσως να μην υπάρξει 5η. Οι πόροι που θα  εισρεύσουν είναι κρίσιμοι για τη Χώρα και τη νέα γενιά. Η κεντρική διοίκηση αντί να αποκεντρώνει πόρους, τους επανασυγκεντρώνει στα Υπουργεία (ΦΕΟΓΚΑ – Ε.Κ.Τ.). Διαμορφώνει 5 Υπερπεριφέρειες στη Χώρα εντάσσοντας το Β.Αιγαίο μαζί με το Νότιο και την Κρήτη. Εισάγει την αρχή της ανταγωνιστικότητας, που σημαίνει ότι στην ετήσια αναθεώρηση, πόροι θα μεταφέρονται από Νομό σε Νομό και από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, με κριτήριο την απορροφητικότητα. Είναι πολύ σοβαρό θέμα και υπάρχουν ορατοί κίνδυνοι απώλειας πόρων για την Περιφέρεια και το Νομό. Δυστυχώς, ούτε λόγος, ούτε ενημέρωση στους πολίτες.


3. Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Νομοθετικά παρέχεται η δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού να «εκχωρεί» σχεδόν το σύνολο των αρμοδιοτήτων που ασκεί παραδοσιακά σε ιδιώτες μέσω συμπράξεων. Οι ιδιώτες θα κατασκευάζουν έργο ή θα παρέχουν υπηρεσίες για πολλά χρόνια, οι οποίες θα πληρώνονται από τους δημότες με την επιβολή ανταποδοτικών τελών. Επειδή λοιπόν οι πολίτες θα πληρώσουν το «μάρμαρο», πρέπει να ενημερωθούν προεκλογικά για τις θέσεις των συνδυασμών.


4. «Αξιοποίηση» καθ’οποιοδήποτε τρόπο ή οικοπεδοποίηση του Κορακάρη. Μας αφορά όλους και δεν χωρούν υπεκφυγές.


5. Ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτινου δυναμικού σε επίπεδο Νομού.


6. Χωροταξικός σχεδιασμός, καθορισμός ζωνών χρήσης γης. Το μείζον πρόβλημα, από τη μη επίλυση του οποίου και οι πολίτες ταλαιπωρούνται και σωστός σχεδιασμός δεν μπορεί να υπάρξει.

Θα μπορούσε να προστεθεί ολόκληρος κατάλογος με προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας. Προβλήματα για τα οποία όλοι – φυσικά και εγώ για μέχρι το 2000 – όσοι είχαν ή έχουν θεσμικό ρόλο, έχουμε ευθύνες. Προβλήματα που απαιτούν λύσεις, οι οποίες όμως προϋποθέτουν λαϊκή συμμετοχή, γνώση και διεκδίκηση. Πάνω σε τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αναπτυχθεί διάλογος και αντιπαράθεση, να κατατεθούν προτάσεις και να αναληφθούν δεσμεύσεις, για να έχουν οι πολίτες ενδιαφέρον και κριτήριο επιλογής.


Τελειώνοντας, ας μου επιτραπεί μια προσωπική αναφορά, γιατί πολλά λέγονται για υπηρετηθούν σκοπιμότητες. Εφόσον δεν είμαι υποψήφιος, θα ήταν αντιδημοκρατικό και αλαζονικό, αν επιχειρούσα να επηρεάσω την εκλογική συμπεριφορά χιλιάδων φίλων μου. Άλλωστε, η συμμετοχή φίλων μου σε ψηφοδέλτια είναι αποτέλεσμα δικής τους επιλογής και όχι δικής μου υπόδειξης. Ο καθένας ας κάνει τις επιλογές του κατά την κρίση και συνείδηση και με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον. Σε κάθε περίπτωση όμως, θέλω να είναι σαφές από τώρα, ότι δεν προσφέρομαι ως άλλοθι για κανένα, δεδομένου ότι κατέστησα γνωστές τις απόψεις μου πριν ένα χρόνο, και δεν συμμετείχα στις διεργασίες για τις επιλογές. Παραμένω λοιπόν σταθερός στις θέσεις μου και πιστεύω ότι οι αρχές, οι αξίες και τα ιδανικά τα οποία υπηρετώ μαζί με χιλιάδες συμπολίτες μας, πρέπει να προβληθούν δυναμικά. Τώρα είναι η ώρα του λαού.
 
Πηγή: Πολίτης, 12/9