Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Γιώργος Παπαδόπουλος: το έργο του ΔΟΠ Δήμου Χίου

Γιώργος Παπαδόπουλος: το έργο του ΔΟΠ Δήμου Χίου

35

      

ΤΟ  ΕΡΓΟ  ΤΟΥ  Δ.Ο.Π.  ΧΙΟΥ  ΤΑ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ΧΡΟΝΙΑ
Του  Γιώργου  Φ.  Παπαδόπουλου – Αντιδημάρχου  Χίου – Προέδρου  Δ.Ο.Π.
     
      Ο Δημοτικός Οργανισμός Πρόνοιας δημιουργήθηκε το 1997 με κύριο στόχο του την άσκηση κοινωνικής πολιτικής από πλευράς του Δήμου Χίου.
      Ανάμεσα στους στόχους του ξεχωρίζουν:
– Η υλοποίηση της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χίου σε θέματα κοινωνικής Προστασίας και προαγωγής της σωματικής υγείας.
– Η αντιμετώπιση του Κοινωνικού Αποκλεισμού ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού (π.χ. ανέργων νέων, γυναικών, ηλικιωμένων, εξαρτημένων ατόμων από τοξικές ουσίες κ.λ.π.)
– Η προώθηση προγραμμάτων στήριξης της νεότητας και της οικογένειας.
– Η προώθηση της επικοινωνίας και συνεργασίας με φορείς και υπηρεσίες όλων των βαθμιδών.
      Μία από τις πρώτες δραστηριότητες του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας είναι η συμμετοχή του στη δημιουργία Κέντρου Πρόληψης Κατά της Χρήσης Ναρκωτικών σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς, το οποίο άρχισε τη δράση του τους πρώτους μήνες του 1998.
      Ο Δημοτικός Οργανισμός Πρόνοιας (Δ.Ο.Π.) του Δήμου Χίου γνώρισε τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση από ιδρύσεώς του κατά την τετραετία 2003-2006. Έπειτα από εμπνευσμένες ενέργειες του Οργανισμού υλοποιήθηκε μια σειρά παρεμβάσεων που αναβάθμισαν το ρόλο του Δ.Ο.Π. στην ευρύτερη χιακή κοινωνία, γνωρίζοντας ημέρες καταξίωσης και αναγνώρισης.
Συγκεκριμένα την περίοδο 2003-2006 ο Δ.Ο.Π. Χίου:
– Απέκτησε ιδιόκτητη στέγη στην οδό Οινοπίωνος 1 (Α’ όροφος) ενώ μέχρι τότε παρέμενε άστεγος, εξοπλίζοντάς την με σύγχρονο εξοπλισμό (γραφεία, υπολογιστές).
– Ίδρυσε και λειτουργεί την Ομάδα Γονέων (Σχολή Γονέων) μια φορά την εβδομάδα στη στέγη αυτή.
– Ίδρυσε την Ομάδα Εθελοντών Αιμοδοτών.
– Ίδρυσε την Ομάδα Συμπαραστάσεως Στρατευμένων Νέων που υπηρετούν στον τόπο.
-Καθιέρωσε την Ετήσια ενίσχυση Ιεραποστολικών Σωματείων που πραγματοποιούν Κατασκηνώσεις παιδιών κατά τη θερινή περίοδο.
– Ενίσχυσε με σημαντικά ποσά φορείς κοινωνικής πρόνοιας όπως οι Σύλλογοι ΑΜΕΑ, το Γηροκομείο Χίου, οι Σύλλογοι περίθαλψης απόρων, κρατουμένων, αναξιοπαθούντων, ασθενών, το Ειδικό Σχολείο, Οικοτροφεία, Νεφροπαθείς, κ.λ.π.
– Πραγματοποίησε μια σειρά εκδηλώσεων, διαλέξεων και σεμιναρίων (Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, Εκθεσιακό κέντρο Γ. Καλουτάς, Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, κ.α.) που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση και στήριξη των ΑΜΕΑ, ειδικών ευπαθών κοινωνικά ομάδων, πενθούντων, παιδιών, κ.λ.π.
– Ενίσχυσε ηθικά και υλικά οικογένειες της πόλης οι οποίες βρέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ασθενείας, πένθους, ανέχειας, καταστροφής, κ.λ.π.
– Ενίσχυσε ηθικά και υλικά οικογένειες αθίγγανων και προσφύγων.
– Ανέπτυξε την παλαιότερα ανύπαρκτη συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης (Ερυθρός Σταυρός, Πρόνοια, Ι. Μητρόπολη, Σύλλογοι ΑΜΕΑ, Νοσοκομείο, κ.λ.π)
– Πρωτοστάτησε στη δημιουργία ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. (Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης) για την απασχόληση και κοινωνική ένταξη ευπαθών ατόμων.
– Καθιέρωσε τις κατ’ οίκον επισκέψεις σε κατατρεγμένες οικογένειες της πόλης.
– Καθιέρωσε κατά τους θερινούς μήνες τη φιλοξενία Ελλήνων από τη Βόρεια Ήπειρο.
– Διέθεσε σημαντικά κονδύλια για την παιδεία, τα Σχολεία και τους μαθητές τους Δήμου μας.
– Κάλυψε κατά το 50% τα έξοδα λειτουργίας του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Βαρβασίου.
– Αντιμετώπισε από κοινού καταστάσεις με τα στελέχη των προγραμμάτων «Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας» και «Βοήθεια στο σπίτι» της Δ.Α.Ε.Χ. στο Δήμο Χίου.