Αρχική Πολιτισμός Αρχαίες συνταγές μαγειρικής στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Αρχαίες συνταγές μαγειρικής στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

8

 ΑΡΧΑΙΕΣ συνταγές μαγειρικής που χάθηκαν στους αιώνες αναβιώνουν στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (22 έως 24 Σεπτεμβρίου), που φέτος έχουν ως θέμα τους τον «Πολιτισμό στο τραπέζι και τις ποικίλες προσεγγίσεις στην ιστορία της διατροφής».


Ο Χυτρίων, ένας μάγειρας της κλασικής εποχής, θα εγκατασταθεί στις γωνιές της Αρχαίας Αγοράς, θα αποκαλύψει σε όσους σπεύσουν να τον γνωρίσουν πως στην κουζίνα του δεν είχε ποτέ μελιτζάνες, πατάτες, ντομάτες ή πιπεριές, αλλά πως από τις σπεσιαλιτέ του ήταν τα σουβλάκια όχι μόνο με κρέας, κατά προτίμηση χοιρινό που ήταν και πιο φτηνό, αλλά και με λουκάνικο.


Στο τσουκάλι του βράζουν όσπρια, κρεμμυδόσουπες για τα χαμηλά βαλάντια και τσουκνίδες, ενώ δεν σερβίριζε ποτέ χωρίς ψωμί. Και αφού μιλήσει για τα ακριβά κρασιά της εποχής του (Χίου, Νάξου, Θάσου, Μιλήτου) θα μας δείξει τα μαγειρικά του σκεύη που φυλάσσονται στο μουσείο και θα κεράσει μία από τις σπεσιαλιτέ του στις 22 (μόνο για σχολεία), 23 και 24 Σεπτεμβρίου.


Από την Αίγυπτο έχει φτάσει ο ποντικός Ραμί που έχει ξεγλιστρήσει από μια μινωική κουζίνα και θα βρεθεί στην περιοδική έκθεση του πολυχώρου Αθηναΐς (Καστοριάς 34-36) στις 23 Σεπτεμβρίου. Θα αποκαλύψει τα μυστικά που κρύβονταν στο μαγειρείο του παλατιού του μυθικού Μίνωα και των υπηκόων του και θα τους δείξει από ποια σκεύη έκλεβε φαγητό, από όσα φιλοξενούνται στην έκθεση «Η Κρήτη ταξιδεύει…».


Βυζαντινό χρώμα θα έχει η τρίτη από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του υπουργείου Πολιτισμού.


Στο επίκεντρο η Μονή Καισαριανής και πρωταγωνιστής ο Σφουγγάτος. Οχι το γνωστό βυζαντινό πιάτο, αλλά ένας συνονόματός του γάτος που δίπλα στην τράπεζα του μοναστηριού θα μιλήσει για τους χοίρους και τα λάχανα, το παστό κρέας και τα φρούτα που κυριαρχούσαν στα τραπέζια της εποχής, επιφυλάσσοντας εκπλήξεις για όσους στις 24 Σεπτεμβρίου φτάσουν ως εκεί.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 13/9/06