Αρχική Green Life Διαδρομές Τα Νέα: Χρυσές δουλειές το «Ενορία Τουρς»

Τα Νέα: Χρυσές δουλειές το «Ενορία Τουρς»

22

Το 18% της τουριστικής κίνησης αφορά τους προορισμούς θρησκευτικού ενδιαφέροντος


«Τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία είναι οι ενορίες και τους καλύτερους tour operators τούς συναντάς με ράσα. Δεν είναι άλλοι από τους παπάδες που μπορούν και οργανώνουν εκδρομές και προσκυνήματα όλο το χρόνο». Το θρησκευτικό τουριστικό ρεύμα υπολογίζεται στο 18% του συνόλου των τουριστών στη χώρα μας…


Τήνος: Τον Δεκαπενταύγουστο οι ουρές φθάνουν από την εκκλησία της Παναγίας μέχρι το λιμάνι 


Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ενορίες κανονίζουν τη διαμονή και τη μεταφορά των πιστών, με αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις ορισμένες φορές. «Η ενορία καλεί το γραφείο του Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας της Τήνου και με αυτόν τον τρόπο βρίσκουν συνήθως ενοικιαζόμενα δωμάτια, πολλές φορές χωρίς μπάνιο ή με κοινόχρηστες τουαλέτες», επισημαίνει ο κ. Αρμακόλας, ταξιδιωτικός πράκτορας στην περιοχή, που παραδέχεται ότι υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τις ενορίες.


Όμως αν για ορισμένους ταξιδιωτικούς πράκτορες ο ανταγωνισμός της Εκκλησίας στον θρησκευτικό τουρισμό είναι σκληρός, για άλλους είναι μάννα εξ ουρανού: «Η Λέσβος αναπτύχθηκε τουριστικά μέσω του θρησκευτικού τουρισμού», υποστηρίζει ο πρόεδρος ιδιοκτητών τουριστικών γραφείων του νησιού, κ. Γιάννης Σαμιώτης. «Εδώ και 30 χρόνια έρχονται για τον Άγιο Ραφαήλ, τον Ταξιάρχη στον Μανταμάδο, την Παναγία της Αγιάσου και της Πέτρας. Το 1985 κτίστηκε το νέο κτίριο στον Άγιο Ραφαήλ και έχει σήμερα 40 δωμάτια των 4 ατόμων και 16 θαλάμους που κοιμίζουν από 16 ανθρώπους ο καθένας. Οι πιστοί που έρχονται το καλοκαίρι στη Λέσβο αποκλειστικά για προσκύνημα υπολογίζονται σε 200.000 και ο αριθμός τους τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει συνεχώς. Προέρχονται πρώτα και κύρια από τη Βόρεια Ελλάδα και ακολουθούν η Αθήνα και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα».


Η θρησκευτική κίνηση στη Λέσβο ευνοεί και τη Χίο, επεσήμανε ο κ. Κωνσταντίνος Μπόλλας που οργανώνει εκδρομές – προσκυνήματα από το 1996, αν και άνοιξε το ταξιδιωτικό του γραφείο αρκετά χρόνια νωρίτερα. «Είναι γεγονός, ότι από τους προσκυνητές στον Άγιο Ραφαήλ ωφελήθηκε και το νησί μας. Από τον Απρίλιο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου γίνονται σχεδόν καθημερινά ταξίδια που συνδυάζουν προσκυνήματα στη Λέσβο και τη Χίο. Όσοι όμως δεν πάνε Λέσβο επισκέπτονται εδώ κυρίως την Αγία Μαρκέλλα και τη Νέα Μονή». Το συγκρότημα του ιερού προσκυνήματος της Χιοπολίτιδας Αγίας Μαρκέλλας βρίσκεται στον Βολισσό, που απέχει 45 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και διαθέτει κοιτώνες χωρητικότητας 60 κλινών.


Κορυφαίοι προορισμοί

 

«Σε κάθε εκδρομή στα Ιεροσόλυμα επισκεπτόμαστε και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων» λέει ο κ. Γιάννης Βαφίας, που στέκεται δίπλα στον Πατριάρχη 

Ανάλογη άνθηση γνωρίζουν και τα Μετέωρα και το Άγιον Όρος. Στα Μετέωρα ωστόσο η τουριστική κίνηση είναι μεικτή και δεν περιορίζεται σε προσκυνήματα και ξεναγήσεις στις μονές, αφού υπάρχουν και χιλιάδες ξένοι τουρίστες που τα επισκέπτονται ως μοναδικά αξιοθέατα. «Το ίδιο ενδιαφέρον υπάρχει και για το Άγιον Όρος από τους αλλοδαπούς αλλά είναι περιορισμένος ο αριθμός τους από το γραφείο των προσκυνητών του Αγίου Όρους», επισημαίνει ο κ. Γιάννης Νικολάου που επισκέφτηκε πρόσφατα το Άθως.


Μανταμάδος: Πλήθος πιστών συρρέει κάθε χρόνο για να προσκυνήσει το ανάγλυφο εικόνισμα του Αγίου Ταξιάρχη 


«Έρχονται πολλοί, αλλά οι περισσότεροι είναι από τη Βόρεια Ελλάδα και δεν διανυκτερεύουν» τονίζει η κ. α Παρή Ρήγα, η οποία εργάζεται εδώ και 15 χρόνια σε ένα από τα γραφεία που παρέχουν επιβατικά τουριστικά σκάφη για τη μεταφορά των επισκεπτών στο Άγιον Όρος. «Σε μας κλείνουν συνήθως θέσεις οι παπάδες. Τώρα περιμένουμε ένα προσκυνηματικό γκρουπ 50 ατόμων από την Άρτα. Μια φορά από την Κοζάνη είχαν έρθει 600 προσκυνητές. Έχει μεγάλη κίνηση η γραμμή που συνδέει την Ουρανούπολη με τη Δάφνη».


Λειτουργία


«Πάντα υπάρχει στο πρόγραμμα η θεία λειτουργία, ενώ στις εκδρομές εκτός Ελλάδας, συνήθως στο Ισραήλ, η λειτουργία γίνεται στον Πανάγιο Τάφο, στην Τουρκία στον Άγιο Γεώργιο στο Πατριαρχείο ή στην Αγία Φωτεινή στη Σμύρνη. Στις περισσότερες εκδρομές οι προσκυνητές είναι πάνω από 60 ετών στην πλειονότητά τους και θεωρούν την επίσκεψή τους τάμα ζωής, λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιάννης Βαφίας, ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού πρακτορείου Χόλιλαντ.

 

Πηγή: Τα Νέα, 13/9

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαθημερινή: Το μάθημα συνεχίζεται στα σχολεία… αμιάντου
Επόμενο άρθρο120 χρόνια ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ- εκδηλώσεις από το ΣΕΣΝΟΧ