Αρχική Απόψεις Aρθρα Ο Παντελής, τα συγχαρητήρια και μια βόλτα για καφέ

Ο Παντελής, τα συγχαρητήρια και μια βόλτα για καφέ

11


Δεν υπήρξε υποψήφιος που να μην συνεχάρη τον Παντελή Καλόγερο για την μεγάλη επιτυχία του, την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου  για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Και τονίστηκε από πολλούς το πόσο δύσκολη ήταν η προσπάθεια του Παντελή και πόσο έλειψε από κοντά του η Πολιτεία.
Αυτά, μέσες-άκρες τα περίμενε ο κάθε – έστω και ελαφρά – υποψιασμένος πολίτης για το πως λειτουργεί το Κράτος σε αυτή τη χώρα.

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Νομάρχες όμως δεν πρέπει να εξαντλήσουν την συμμετοχή τους στις ανακοινώσεις προς τον Τύπο με τις οποίες αφενός συγχαίρουν τον Παντελή, αφετέρου γράφουν μία ακόμη φορά το όνομά τους στις εφημερίδες.


Μπορεί ο Παντελής με ευκολία να πάει στη Χώρα; Μπορεί να μπει στο λεωφορείο; Να κυκλοφορήσει στην πόλη; (που τα πεζοδρόμια παρ’ όλες τις βελτιώσεις ακόμη λείπουν και για τους πεζούς που δεν έχουν κινητικά προβλήματα). Μπορεί να πάει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες; Μπορεί να πάει να φάει σε ένα εστιατόριο; (Ο Νόμος προβλέπει ότι για να δοθεί άδεια εστιατορίου πρέπει να υπάρχει τουαλέτα για ΑμΕΑ, αλλά μετά την έκδοση της αδείας – ελλείψει ελέγχου – οι τουαλέτες για ΑμΕΑ συνήθως μετατρέπονται σε αποθήκες.)


Το επίπεδο του πολιτισμού μιας κοινωνίας φαίνεται από το πως συμπεριφέρεται στα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία. Όσοι από εμάς είμαστε τυχεροί και δεν έχουμε τέτοια προβλήματα ξεχνάμε να δούμε πόσο αφιλόξενη είναι η πόλη μας, το νησί μας, στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες παρόλα τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Πόσο συχνά βλέπουμε ένα Άτομο με Ειδικές Ανάγκες, – για παράδειγμα – στην Απλωταριά ή να πίνει τον καφέ του σε καφετέρια της προκυμαίας; Κάτι που κάνουμε σχεδόν όλοι.
Υπάρχουν συνάνθρωποι μας που έτσι όπως είναι η πόλη μας  τους δυσκολεύουμε την ζωή τους χωρίς λόγο. Ακόμη και στα νέα πεζοδρόμια στη Ροδοκανάκη και τη Βενιζέλου, που υπάρχουν ράμπες, δεν έχει προβλεφθεί να μπουν και πλάκες-οδηγοί για τους τυφλούς, κάτι που τουλάχιστον στα πεζοδρόμια των κεντρικών δρόμων των Αθηνών ήδη γίνεται. 

Ο Παντελής θα κατάφερνε έναν ακόμη μεγαλύτερο άθλο αν με την επιτυχία του ωθούσε τους Υποψηφίους των προσεχών εκλογών να μας πουν τι σκοπεύουν να κάνουν για γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητα κάποιων συνανθρώπων μας με ειδικές ανάγκες. Γιατί καλά είναι τα  συγχαρητήρια, αλλά αυτοί που θέλουν να διοικήσουν το νησί τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν μπορούν να μένουν μόνο εκεί….    

 

ΦΩΤΟ: ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ