Αρχική Νέα Τοπικά Εντάχθηκε στο ΠΕΠ ο ΧΥΤΑ Νότιας Χίου

Εντάχθηκε στο ΠΕΠ ο ΧΥΤΑ Νότιας Χίου

8

Με χθεσινή απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Σέργιου Τσίφτη, εντάχθηκε στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου στον Άξονα Προτεραιότητας 2, και στο Μέτρο 1 «Αστικές Υποδομές» το έργο: «ΧΥΤΑ 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Χίου», συνολικού προϋπολογισμού 7.940.000 ευρώ .


Το έργο εκτελείται με 7 υποέργα:
«Κατασκευή ΧΥΤΑ 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Χίου», προϋπολογισμού 5.850.000 ευρώ.


«Αναγκαστική Απαλλοτρίωση για την κατασκευή του ΧΥΤΑ 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Χίου», προϋπολογισμού 684.000 ευρώ.


«Τεχνικός Σύμβουλος για την κατασκευή του ΧΥΤΑ 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Χίου», προϋπολογισμού 170.000 ευρώ.


«Προμήθεια εξοπλισμού του ΧΥΤΑ 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Χίου» προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.


«Σύνδεση με δίκτυο ηλεκτροδότησης του ΧΥΤΑ 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Χίου», προϋπολογισμού 80.000 ευρώ.


«Σύνδεση με δίκτυο τηλεπικοινωνιών του ΧΥΤΑ 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Χίου», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.


Σύνδεση δικτύων ύδρευσης με το ΧΥΤΑ 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Χίου», προϋπολογισμού 80.000 ευρώ.
Ο τελικός δικαιούχος για την εν λόγω Πράξη είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 7.940.000 ευρώ.

 

Με αφορμή την ένταξη του έργου «ΧΥΤΑ 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Χίου». στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Σέργιος Τσίφτης, δήλωσε: « Με την ένταξη του προαναφερόμενου έργου στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος εντάξεων έργων κατασκευής ΧΥΤΑ στα μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που μαζί με τα έργα των Αποχετεύσεων και Βιολογικών Καθαρισμών, αποτελούσαν στρατηγικό στόχο των ενεργειών μας. Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, γιατί η ένταξη του έργου αποτελούσε μια προσωπική μου δέσμευση στη 16η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την διάρκεια της οποίας είχα δεσμευτεί ότι θα αναζητήσω τρόπους χρηματοδότησης του έργου. Με την απόρριψη του έργου από το Ταμείο Συνοχής ανέλαβα την πρωτοβουλία και στην 17η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τον περασμένο Μάιο, πρότεινα στο Περιφερειακό Συμβούλιο που το αποδέχθηκε και συμπεριλήφθηκε έτσι στην Αναθεώρηση, η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου.

 

Πρόκειται για ένα έργο που θα προστατεύσει και θα αναβαθμίσει το περιβάλλον αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της νότιας Χίου και ολόκληρου του νησιού γενικότερα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας που βοήθησαν στο να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες για να φθάσουμε σήμερα στην ευτυχή κατάληξη της ένταξης του έργου στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου. Θέλω να ελπίζω ότι το έργο θα δημοπρατηθεί σύντομα ώστε να αποδοθεί το ταχύτερο δυνατόν στους κατοίκους της περιοχής. Επίσης αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής σήμερα γιατί παράλληλα με την ένταξη του έργου «ΧΥΤΑ 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Χίου» υπέγραψα και τις αποφάσεις δημοπράτησης δυο πολύ σημαντικών έργων για την προστασία του περιβάλλοντος στη Λέσβο που αφορούν την κατασκευή των Δικτύων αποχέτευσης των Βιολογικών Καθαρισμών στο Δήμο Ερεσού – Αντίσσης, προϋπολογισμού 16.814.159,29 ευρώ και στο Δ.Δ. Λουτρών, προϋπολογισμού 3.186.508 ευρώ. Με τα έργα των Βιολογικών Καθαρισμών και των ΧΥΤΑ στα νησιά μας αποδεικνύουμε στην πράξη το ενδιαφέρον μας προς το περιβάλλον και τον Πολίτη που είναι και ο τελικός αποδέκτης των ενεργειών μας».

 

Πηγή: ΕΡΑ Β.Αιγαίου, 15/9