Αρχική Πολιτισμός Γλυπτική εγκατάσταση της Καλλιόπης Λεμού στην Ελευσίνα

Γλυπτική εγκατάσταση της Καλλιόπης Λεμού στην Ελευσίνα

9

Πορθμεία, η γέφυρα χαμού και ζωής


 


 

ΜΙΑ γλυπτική εγκατάσταση που καταλαμβάνει 150 τ.μ. και έχει ύψος 10μ. ετοίμασε η καλλιτέχνης Καλλιόπη Λεμού για το χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των Αισχύλειων 2006 που διοργανώνει ο Δήμος Ελευσίνας.

Ο τίτλος του έργου είναι «Πορθμεία», αφού το βασικό υλικό που χρησιμοποίησε η καλλιτέχνης είναι βάρκες μεταναστών που περισυλλέχθηκαν στις ακτές της Χίου.

Το έργο «Πορθμεία» αναφέρεται στα πολλαπλά περάσματα της ανθρώπινης ζωής, στις μεταβάσεις από τη μία χώρα στην άλλη, από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον, από τη ζωή στο θάνατο, από τη μη ύλη στην ύλη και αντίστροφα. Η βάρκα-το ταξίδι είναι άλλοτε η ζωογόνος μήτρα και άλλοτε η απώλεια, ο χαμός, η λήθη.

Η ιστορικός τέχνης Έφη Στρούζα στο κείμενό της που περιλαμβάνεται στο ειδικό έντυπο-εφημερίδα που θα συνοδεύει την εγκατάσταση, αναφέρει:

 


 

«Στο έργο της Καλλιόπης Λεμού, το θέμα της μετάβασης επανέρχεται σαν σταθερός απόηχος ενός πολύ προσωπικού και εσώτερου προβληματισμού. Από τα γλυπτά και τις εγκαταστάσεις που παρουσίασε στην ατομική της έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων της Σύρου (Ιούνιος 2006), ορισμένα χρονολογημένα από το 2001, έως τη μνημειακών διαστάσεων εγκατάσταση, με τίτλο Πορθμεία.

Το έργο Πορθμεία είναι ένα μνημείο αφιερωμένο στο όνειρο που σώθηκε και σε αυτό που χάθηκε μαζί. Ενα έργο που εξυμνεί ταυτόχρονα τόσο την απατηλή εικόνα της πραγματικότητας όσο και τη στυγνή μορφή της. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια πραγματικότητα οδυνηρή, πικρή, σκληρή, όπως αυτή που είναι χαραγμένη στις οπές και τις κατεστραμμένες καρένες.

 

Σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό έχει αποτυπωθεί μια ουλή, χαραγμένη από το ψυχικό και σωματικό άλγος, την απόγνωση, την εξαθλίωση αλλά και το μένος αυτού που μάχεται να επιβιώσει, να υπερβεί το αδιέξοδο θυσιάζοντας κάθε σταγόνα αίματος και ιδρώτα. Το αντίτιμο είναι υπέρμετρα ακριβό.

Σε αυτή τη μάχη υπέρβασης, η Καλλιόπη Λεμού απευθύνει μια χειρονομία εναγκαλισμού του κελύφους του πόνου. Αποτολμά και αγγίζει τα απτά ίχνη της πάλης για να προσδώσει σε αυτά την αξία που τους αρμόζει. Τα σαθρά κουφάρια μεταφέρονται στο χώρο της τέχνης και της δημιουργίας, σαν κειμήλια του πανανθρώπινου πόθου υπέρβασης του εκάστοτε ορίου. Πανάκριβο το αντίτιμο αυτής της μετάβασης. Γι αυτήν την υπαρξιακή διάσταση, χτίζει τα Πορθμεία 

Με αυτή την ανατρεπτική κίνηση της γλώσσας του ιδίου του αντικειμένου στο χώρο, η Λεμού μεταμορφώνει τη θηλυκή φυσιογνωμία της βάρκας σε μορφή ανορθωμένου τοτέμ, απομακρύνοντας, με αυτόν τον τρόπο, κάθε εξισορροπητικό στοιχείο που μπορεί να μειώσει τη διάσταση του τραγικού.

Τα Πορθμεία σηματοδοτούν το όριο που πρέπει κάποιος να υπερβεί, στην τέχνη και τη ζωή, στην αναζήτηση του καθολικού λυτρωμού, δηλαδή στη διεκδίκηση της πνευματικής του ελευθερίας».

* Διάρκεια: 15 Σεπτεμβρίου – 15 Νοεμβρίου 2006 (Ώρες λειτουργίας: καθημερινά, 10.00 – 13.00 & 17.00 – 22.00)

 

Πηγή: Ναυτεμπορική, 15/9