Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη «Βιονικό» τεχνητό χέρι ελέγχεται με τη σκέψη

«Βιονικό» τεχνητό χέρι ελέγχεται με τη σκέψη

56

Χάρη στη νευρομηχανική, ο Τζέσι Σάλιβαν επιστρέφει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο 59χρονος Τζέσι Σάλιβαν έχει δύο τεχνητά χέρια, όμως μπορεί να ανεβαίνει πτυσσόμενες σκάλες, να βάφει τοίχους με το ρολό, ακόμα και να αγκαλιάζει τα εγγόνια του. Είναι ο πρώτος λήπτης ενός «βιονικού» τεχνητού μέλους που συνδέεται με τα νεύρα και ελέγχεται με τη σκέψη.

Ο Σάλιβαν, ο πρώτος από δύο ασθενείς στους οποίους δοκιμάζεται η νέα τεχνολογία, μπορεί να διατάζει νοερά το τεχνητό μέλος να περιστρέφεται στον ώμο, τον αγκώνα και τον καρπό και να ανοιγοκλείνει την παλάμη, σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτόχρονα.


Συνολικά το βιονικό χέρι μπορεί να εκτελεί τέσσερις από τις 22 διακριτές κινήσεις του ανθρώπινου άνω άκρου. «Τέσσερις είναι τέλεια» σχολιάζει ο 59χρονος πρώην εργάτης, που έχασε τα χέρια του σε βιομηχανικό ατύχημα πριν δύο χρόνια. Το δεξί του χέρι είναι ένα παλαιότερο μοντέλο τεχνητού μέλους, το αριστερό είναι βιονικό.


Το χέρι αναπτύχθηκε από τον Δρ Τοντ Κούικεν, διευθυντή Νευρομηχανικής στο Ινστιτούτο Αποκατάστασης του Σικάγο, ένα από τα 35 αμερικανικά ερευνητικά κέντρα που μετέχουν σε σχετικό πρόγραμμα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Αμυνας (DARPA) του Πενταγώνου.


Ο Σάλιβαν χρειάστηκε να υποβληθεί σε ειδική χειρουργική επέμβαση ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί το μέλος. Οι χειρουργοί πήραν το άκρο του νεύρου που κανονικά διέρχεται από τον αγκώνα και το συνέδεσαν στον θωρακικό μυ. Έτσι όταν ο ασθενής δίνει εντολή να κινηθεί το χέρι του, αντ΄αυτού συσπάται ο μυς του στήθους. Όταν μάλιστα τον αγγίζουν στο στήθος, νιώθει ότι το ερέθισμα προέρχεται από το ανύπαρκτο χέρι.


Ηλεκτρόδια καταγράφουν την ηλεκτρική δραστηριότητα στους μύες του στήθους και διαβιβάζει τα σήματα στον υπολογιστή του τεχνητού χεριού. Το σύστημα αναγνωρίζει έτσι ποια κίνηση σκόπευε να εκτελέσει ο ασθενής και την αναπαράγει με ακρίβεια.


Ο Σάλιβαν, τόσο ενθουσιασμένος με το βιονικό χέρι ώστε το έχει σπάσει αρκετές φορές σε απαιτητικές εργασίες, εξηγεί ότι το να ελέγχει τις κινήσεις του έχει γίνει πλέον αυτόματη διαδικασία.


«Όταν χρησιμοποιώ το νέο πρόσθετο χέρι απλώς κάνω πράγματα. Δεν χρειάζεται να το σκέφτομαι» δηλώνει.


Πηγή: in.gr