Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη

Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη

15

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ        ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ            ΕΤΑΙΡΕΙΑ


Αθήνα 12-9-2006


 Δωρεάν εξετάσεις  για τον καρκίνο προστάτη  θα πραγματοποιούνται ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα σε όλες τις μεγάλες  ουρολογικές κλινικές  όλων των Νοσοκομείων που υπάγονται στο  Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο προληπτικός αυτός έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη, που έχει γίνει μάστιγα για τους άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα όμως στο Δυτικό, θα πραγματοποιείται στα πλαίσια της 15η Σεπτεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Πανευρωπαϊκή Ημέρα παθήσεων του προστάτη.
Ο στόχος της ημέρας αυτής είναι να ευσθητοποιηθεί το κοινωνικό σύνολο σε θέματα που αφορούν τις παθήσεις του προστάτη και κυρίως του καρκίνου  , που λόγω της συνεχώς αυξανόμενης συχνότητας είναι η  δεύτερη  αιτία θανάτου για τους άνδρες.
  Στην ευρωπαϊκή αυτή προσπάθεια ενημέρωσης συμμετέχει και η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία   Έτσι λοιπόν την 15η Σεπτεμβρίου και την επόμενη εβδομάδα οι Έλληνες ουρολόγοι θα συμμετέχουν με διάφορες μορφές στην ενημέρωση του κοινού.Η ενημέρωση θα γίνει με παρουσιάσεις στα Μ.Μ.Ε. σε όλη την Ελλάδα από μέλη της Εταιρείας , με ομιλίες σε πνευματικά κέντρα και ΚΑ.Π.Η. και με διανομή ενημερωτικών εντύπων που θα γίνει από τα Ουρολογικά Τμήματα των Πανεπιστημιακών , Περιφεριακών και Νομαρχιακών Νοσοκομείων.
    Τα νεότερα  επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τον καρκίνο του προστάτη είναι η μείωση των ορίων του PSA, σαν ένδειξη για βιοψία προστάτη στα πλαίσια της προσπάθειας για εγκαιρότερη διάγνωση. Η πραγματική μετατώπιση των σταδίων στην πρώτη διάγνωση σε μικρότερα στάδια που πραγματικά μπορεί να ιαθούν και η εφαρμογή νεώτερων λογότερων επεμβατικών μεθόδων, όπως είναι η βραχυθεραπεία με εμφύτευση στον προστάτη ραδιενεργών κόκκων και η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή που άρχισε να εφαρμόζεται με πολύ καλά αποτελέσματα τον τελευταίο χρόνο και στην χώρα μας.
    Υπολογίζουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο 5000 νέους καρκίνους προστάτη, από τους οποίους περίπου  το 50% είναι εντοπισμένου σταδίου και ιάσιμοι. Σημαντική πρόοδο έχει γίνει και στο πεδίο της πρόληψης μετά από τα αποτελέσματα μεγάλων επιδημιολογικών ερευνών που έχουν δείξει ότι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και η χορήγηση διαφόρων φαρμάκων μπορεί να προλάβουν την εμφάνιση καρκίνου προστάτη.
     Το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης αποτελεί ο ετήσιος έλεγχος όλων των αντρών, ηλικίας άνω των  50 χρονών για καρκίνο προστάτη από ειδικό ουρολόγο.                                                                Αν.    Θάνος
Πρόεδρος Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας