Αρχική Νέα Τοπικά Πολίτες Ομηρούπολης: “ρεαλιστικό το πρόγραμμά μας”

Πολίτες Ομηρούπολης: “ρεαλιστικό το πρόγραμμά μας”

16

 “Προτείναμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα”, αυτός είναι ο τίτλος δελτίου τύπου της Δημοτικής Κίνησης “Πολίτες Ομηρούπολης” που με επικεφαλής τον Κώστα Μούνδρο διεκδικούν τη διοίκηση του Δήμου. Για τη ρεαλιστικότητα του προγράμματος θα πρέπει βέβαια να πειστούν και οι δημότες.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Αφορμή για το σημερινό δελτίο τύπου έδωσαν ορισμένα άρθρα συνδημοτών μας, που είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσα από τα οποία τίθεται ο προβληματισμός κατά πόσο είναι ρεαλιστικό το πρόγραμμα μας, που δημοσιεύσαμε στον τοπικό τύπο, με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση του Δήμου μας.
Κατ’ αρχήν είναι ευχάριστο, που η δημοσιοποίηση των θέσεων μας έδωσε αφορμή για να ανοίξει ένας διάλογος σχετικά με το Δήμο Ομηρούπολης, από τον οποίο μόνο θετικά μπορούν να προκύψουν. Στόχος μας από την αρχή ήταν να αποφύγομε τη στείρα αντιπαράθεση και τις προσωπικές επιθέσεις, ανοίγοντας ένα διάλογο για τα πραγματικά προβλήματα και τις προτεινόμενες λύσεις, που όπως φαίνεται το πετύχαμε. Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους, που πιθανόν δεν θέλουν να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους, ότι μπορούν να απευθύνονται με e-mail (info@politesomiroupolis.gr) θέτοντας μας ερωτήματα και εκθέτοντας τις θέσεις τους.
Επανερχόμενοι, όμως, στο αρχικό θέμα, θα πρέπει να παρατηρήσομε ότι η κατάσταση του Δήμου είναι πραγματικά τραγική. Τα οικονομικά προβλήματα είναι υπερβολικά μεγάλα, για το μέγεθος του Δήμου και εντοπίζονται κυρίως στα χρέη του, που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2006 υπερέβαιναν τις 500.000 €, την 31/12/2005, και στα χρέη της Τεχνικής Εταιρείας, που είναι πραγματικά άγνωστο το ύψος τους. Φοβόμαστε ότι στην πραγματικότητα, τα προβλήματα του Δήμου είναι πολύ μεγαλύτερα και συμφωνούμε με την άποψη που διατυπώνεται ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να εκτιμήσει σοβαρά την κατάσταση, ώστε να μπορέσει να την αντιμετωπίσει.
Από την άλλη, όμως, η διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής από την παράταξη μας δεν στοχεύει μόνο στην επίλυση του οικονομικού προβλήματος του Δήμου. Δεν οραματιζόμαστε να γίνομε διαχειριστές της εξουσίας, έστω και καλύτεροι από τους προκατόχους μας. Στόχος μας είναι να δώσουμε μια αναπτυξιακή πνοή στους οικισμούς μας, να δημιουργήσουμε τις δομές και τις υποδομές που θα συγκρατήσουν τα νέα παιδιά στο Βροντάδο και στα χωριά μας, να φτιάξομε ένα τόπο καλύτερο για όλους μας. Για το σκοπό αυτό, καταγράψαμε με ακρίβεια και μεθοδικότητα τα προβλήματα των οικισμών, συσκεφτήκαμε με ανθρώπους ειδικούς σε κάθε θέμα, ανεξάρτητα αν ήταν υποστηρικτές μας ή όχι και συλλογικά επιλέξαμε λύσεις για κάθε πρόβλημα. Έτσι, συγκεκριμενοποιήσαμε το όραμα μας και το αποτυπώσαμε στο πρόγραμμα, που δημοσιεύθηκε έγκαιρα, ώστε να γίνει γνωστό σε όλους τους Δημότες.
Προφανώς, κατά την εκπόνηση του προγράμματος μας λάβαμε υπόψη το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου μας, όπως επίσης και τα θετικά του, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η άρτια οργάνωση του με υπηρεσίες που άλλοι Δήμοι δεν διαθέτουν, το αξιόλογο προσωπικό του και η Δημοτική εταιρεία, η Προμηθευτική, που έχοντας κλείσει μια 20ετία εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικό έργο στον τόπο. Είναι ευτύχημα, που με εξαίρεση τη σημερινή Δημοτική αρχή, ο Δήμος διοικήθηκε την τελευταία 20ετία από Δημάρχους, που φρόντισαν να του αφήσουν μια σημαντική προίκα, πολύτιμη για την αποτελεσματικότητα του. 
Καταλήξαμε σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει από διοικητικής φύσης ρυθμίσεις, που μπορούν να γίνουν αμέσως και ανέξοδα, μέχρι σημαντικά έργα για τον τόπο, που έχει εκτιμηθεί ότι είναι αναγκαία για την ανάπτυξη του, τα οποία απαιτούν ωρίμανση, ώστε να υλοποιηθούν. Αν διαβάσει κανείς, προσεκτικά, το πρόγραμμα, θα διαπιστώσει ότι έχουν προταθεί ακόμα και ρυθμίσεις ή έργα, με στόχο τη μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Δήμο, χωρίς αύξηση των ανταποδοτικών τελών, ώστε να κλείσει η σημερινή ψαλίδα των 300 – 400 χιλιάδων ευρώ, που ουσιαστικά ζημιώνει τους πολίτες έμμεσα, καθώς τους στερεί από έργα ανάπτυξης για την περιοχή τους.
Δημιουργείτε, εύλογα, όμως το ερώτημα πως θα χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση των προτεινόμενων έργων. Σήμερα, όσοι γνωρίζουν καλά τα πράγματα, μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι τα μεγάλα έργα υλοποιούνται με χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» ή από τα Κοινοτικά προγράμματα, όπως είναι το ΠΕΠ Β. Αιγαίου. Βρισκόμαστε σε μια φάση, που αναμένεται το Δ’ ΚΠΣ, ίσως η τελευταία ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ελληνικής επαρχίας. Σ’ αυτή τη φάση, θα θεωρούσαμε εγκληματικό να μην έχομε προτάσεις. Μελετώντας τα προβλήματα του Δήμου μας, διατυπώνομε σήμερα συγκεκριμένες προτάσεις, που αύριο θα ωριμάσομε ώστε να διεκδικήσομε τη χρηματοδότηση τους. Η οργάνωση του Δήμου μας και της Προμηθευτικής και το έμπειρο προσωπικό που διαθέτουν, μπορούν να εγγυηθούν με τον καλύτερο τρόπο, ότι με σωστή Διοίκηση όλα είναι εφικτά. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, εμείς θα ενισχύσομε επιπλέον τις υπηρεσίες του Δήμου μας, με ένα Γραφείο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ένα Γραφείο ενημέρωσης επενδυτών, για να μπορέσομε να πάρομε το μεγαλύτερο δυνατό μέρος των Κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.
Μ’ αυτές τις σκέψεις, εκπονήσαμε ένα πρόγραμμα τετραετίας, που θα υλοποιηθεί βάσει χρονοδιαγράμματος. Σίγουρα, τα δύο πρώτα χρόνια, θα επικεντρωθούμε στο νοικοκύρεμα του Δήμου μας, στο συμμάζεμα των οικονομικών του και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με ταυτόχρονη συμπίεση των λειτουργικών δαπανών. Ταυτόχρονα, όμως, θα φροντίσομε να ωριμάσομε τα έργα και να διεκδικήσομε τους απαιτούμενους πόρους για να υλοποιηθούν στη δεύτερη διετία.
Τέλος πάντων, ζούμε σε μια εποχή που όλα μεταβάλλονται γρήγορα και πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αν μας ενδιαφέρει η επιβίωση του Δήμου και των οικισμών του. Εμείς, στην ακριτική Χίο, δεν μπορούμε να ζούμε με μεμψιμοιρίες, έχοντας σαν άλλοθι τους προκατόχους μας, όσα προβλήματα και αν κατάφεραν να συσσωρεύσουν. Αν θέλομε να πάμε μπροστά, οι υποψήφιοι πρέπει να αναλαμβάνομε την ευθύνη να προτείνομε λύσεις και στη συνέχεια να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε πόρους για την υλοποίηση τους. Εμείς είχαμε την τόλμη να προτείνομε στους συνδημότες μας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, προϊόν επίπονης και μεθοδικής εργασίας των στελεχών μας και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα αγωνιστούμε όλοι, για να γίνει το όραμα μας πραγματικότητα.