Αρχική Νέα Τοπικά Σαραντάχρονη Αμερικανίδα έγινε η πρώτη γυναίκα – τουρίστρια στο Διάστημα

Σαραντάχρονη Αμερικανίδα έγινε η πρώτη γυναίκα – τουρίστρια στο Διάστημα

9

Η 40χρονη Αμερικανίδα ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας, Ανουσέχ Ανσαρί, έγινε η πρώτη γυναίκα-τουρίστρια στο Διάστημα, επιβαίνοντας στο ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz το οποίο εκτοξεύθηκε τη Δευτέρα από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.


Το Soyuz ΤΜΑ-9 εκτοξεύτηκε στις 07:09 (ώρα Ελλάδος) μεταφέροντας εκτός της Ανσαρί, τον Ρώσο κοσμοναύτη Μιχαήλ Τιούριν και τον Αμερικανό αστροναύτη Μάικλ Λόπεζ-Αλέγκρια.


Η Ανουσέχ Ανσαρί μάλιστα, δεν έγινε απλώς η πρώτη γυναίκα διαστημική τουρίστρια αλλά και η πρώτη μουσουλμάνα και Ιρανή που ταξιδεύει στο Διάστημα.


«Η πτήση είναι φυσιολογική, το πλήρωμα αισθάνεται υπέροχα» δήλωσε εκπρόσωπος της ρωσικής επιτροπής ελέγχου της αποστολής, στο διαστημικό κέντρο που βρίσκεται κοντά στη Μόσχα.


Η Ανσαρί θα επιστρέψει στη Γη μετά από 10 ημέρες ενώ ο Τιούριν και ο Λόπεζ-Αλέγκρια θα παραμείνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για έξι μήνες.


Η Ανσαρί που μένει στο Ντάλας και είναι επιχειρηματίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, έφυγε από το Ιράν το 1984. ’Οπως τόνισε λίγο πριν επιβιβαστεί στο Soyuz, θα ήθελε να γίνει παράδειγμα για τους συμπατριώτες της.


«Πιστεύω ότι η πτήση μου θα είναι μια ακτίδα ελπίδας για τους νεαρούς Ιρανούς που ζουν στο Ιράν, θα τους βοηθήσει να κοιτάξουν προς τα εμπρός για να βρουν κάτι θετικό, καθώς ότι έχουν ακούσει μέχρι τώρα είναι πολύ καταπιεστικό, είναι λόγια για πολέμους και αιματοχυσίες» τόνισε η Ανσαρί.


Οι υπεύθυνοι της διαστημικής πτήσης ζήτησαν πάντως από την Ανσαρί να βγάλει από τη διαστημική στολή της τη σημαία του Ιράν και να αποφύγει να στείλει πολιτικά μηνύματα στη διάρκεια του ταξιδιού.


Η Ανσαρί δεν έχει αποκαλύψει το κόστος του «εισιτηρίου» που κατέβαλε για το τουριστικό ταξίδι στο διάστημα,αλλά άλλοι διαστημικοί τουρίστες είχαν καταβάλει στις ρωσικές αρχές κάπου 20 εκατ. δολάρια. Το Soyuz θα προσδεθεί στον διαστημικό σταθμό τα ξημερώματα της Τετάρτης.


Πηγή: news.in.gr, 18/9