Αρχική Νέα Τοπικά Ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαπτίσαμε τον Charles

Ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαπτίσαμε τον Charles

19

Ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαπτίσαμε…. Όπως είναι πολύ συνηθισμένο για πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα, θα επισκεφθεί και τη Χίο ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Charles Ries.
Οι επισκέψεις πρέσβεων  σε πόλεις ανά την Ελλάδα είναι σύνηθες φαινόμενο.
Βέβαια λόγω της χώρας που εκπροσωπεί οι επισκέψεις του Αμερικανού πρέσβη αποκτούν συνήθως μεγαλύτερη δημοσιότητα και πολλές φορές τους αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία από ότι πραγματικά έχουν.
Επίσης όταν ένας πρέσβης – οποιασδήποτε χώρας – επισκέπτεται μία περιοχή… ακόμη και αν έρχεται για διακοπές, συνηθίζεται να επισκέπτεται τον Νομάρχη, τον Δήμαρχο και γενικά κάποιες από τις Αρχές του τόπου για λόγους Εθιμοτυπίας και στοιχειώδους ευγένειας.


Εμείς – προτού αποβιβαστεί ο πρέσβης (ίσως και από κανένα κότερο) – βγάλαμε το συμπέρασμα ότι θα αποβιβαστεί εδώ όλος ο 6ος Αμερικανικός Στόλος.


Ας δούμε μερικά πράγματα για τον στόλο και τους πεζοναύτες.
Πρώτον, είναι προφανές ότι οι υποδομές μας δεν μας επιτρέπουν να εξυπηρετήσουμε τα πλοία του 6ου στόλου καθότι δεν μπορούν να ελλιμενιστούν ή έστω να ανεφοδιαστούν σταθμεύοντα έξω από το λιμάνι ή τα Μεστά.


Δεύτερον, η παρουσία αμερικανικών πλοίων στο Αιγαίο δεν είναι καθόλου σημαντική σε σχέση με την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πιθανόν να αυξηθεί λίγο όταν θα αρχίσει να λειτουργεί ο αγωγός Μπουργκάς  – Αλεξανδρούπολης αλλά πλοία που να κόβουν βόλτες ασκόπως δεν έχουν οι Αμερικάνοι.


Τρίτον με τις ταχύτητες που κινούνται σήμερα τα πολεμικά πλοία, λιγότερο από 5 ώρες  απόσταση νοτίως της Χίου βρίσκεται η Ναυτική Βάση της Σούδας που έχει μεγάλες δυνατότητες σε υποδομές και βέβαια η Κρήτη είναι πολύ καλύτερος προορισμός για τα πληρώματα των πλοίων.


Τέταρτον, αν υποθέσουμε ότι θέλουν εδώ στην περιοχή – ντε και καλά – να εξυπηρετούνται αμερικανικά πλοία, 1 ώρα από εδώ είναι η Τουρκική Ναυτική Βάση της Φώκαιας που επίσης έχει πολύ καλύτερες υποδομές. Και οι Τούρκοι δεν είναι αφελείς να αφήσουν να σταματούν Αμερικανικά πλοία πάνω στα σύνορα και μάλιστα χωρίς να είναι εκείνοι που θα τα εξυπηρετήσουν.


Πέμπτον, έστω ότι αποφάσισαν οι Αμερικάνοι ότι ψάχνουν μέρος για «ξεσάλωμα» των πληρωμάτων τους. Αν ήσασταν εσείς εκείνοι που θα αποφάσιζαν τι θα διαλέγατε για clubbing, τη Χίο, την Κω ή τη Ρόδο; Ποιο από τα τρία νησιά έχει τα λιγότερα μπαράκια; Μόνο για τιμωρία θα τους έβγαζαν εδώ όταν λίγο πιο κάτω είναι η Κως και η Ρόδος.


Έκτον, αν παρόλα αυτά οι Αμερικανοί ήθελαν να σταθμεύουν πλοία τους στο νησί θα το συζητήσουν με τον Λαμπρινούδη, τον Μεννή και τον Λιμενάρχη;!;!;! Γιατί;; Χάθηκαν ως συνομιλητές τους ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Αμύνης; Ή δεν έχει χρόνο να τους δει ο Αρχηγός του Λιμενικού;


Άρα η επίσκεψη του Πρέσβη είναι μάλλον ένα «photo opportunity» για το Νομάρχη και τους αξιωματικούς του Λιμενικού. Θα κάνει τη βόλτα του κι ο Πρέσβης να δει τι ωραίο νησί που έχουμε μια που δεν έφυγε ακόμη το καλοκαιράκι. Θα βρουν και μια ευκαιρία όσοι Χιώτες θέλουν να εκφράσουν την αντίδραση τους στην Αμερικανική πολιτική να μαζευτούν να διαμαρτυρηθούν στην πλατεία, και όλα καλά…
Αλλά ας μην λέμε ότι δεν δίνουμε με τίποτα κάτι το οποίο ουδείς δεν καίγεται να αποκτήσει, και ότι δεν συζητάμε κάτι που κανείς δεν δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να το συζητήσει μαζί μας….