Αρχική Νέα Τοπικά “Ευρωαπόσυρση” κτιρίων στο Αιγαίο

“Ευρωαπόσυρση” κτιρίων στο Αιγαίο

9

Αποζημίωση στους ιδιοκτήτες κτιρίων που «χαλάνε» την πολιτιστική κληρονομιά, για να προσαρμοστούν. 

Άνοιξε ο δρόμος για επιδοτούμενη ευρωαπόσυρση κτιρίων και στους μικρούς οικισμούς του Αιγαίου. Σε έκθεση που υιοθέτησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για τη διατήρηση και αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Επίσης αναφέρεται πως πρέπει να μπουν κανόνες «συμβατότητας» των μελλοντικών κτιρίων σε οικισμούς όπου ζουν έως 1.000 κάτοικοι στην ύπαιθρο και τις νησιωτικές περιοχές.


Μεταξύ των κινήτρων περιλαμβάνεται και η δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες κτιρίων που είναι παράταιρα ως προς την αρχιτεκτονική κληρονομιά του οικισμού, και οι οποίοι θα προχωρήσουν ακόμα και σε κατεδάφιση ορισμένων ορόφων και ανάπλαση των όψεων. Σήμερα σε όλα σχεδόν τα νησιά υπάρχουν πολλά κτίρια, κυρίως παλιά ξενοδοχεία, που περισσότερο θυμίζουν πολυκατοικίες στα Πατήσια παρά πληρούν τα κριτήρια της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς: κτίρια πέντε ορόφων εκεί όπου επιτρέπονται μόνο διώροφα, κτίρια με ταράτσες και κεραίες αντί για κεραμοσκεπές.


Εκτός από το… γκρέμισμα όμως η έκθεση επισημαίνει ότι χρειάζεται να μπουν και κανόνες «συμβατότητας» των μελλοντικών κτιρίων στους παραδοσιακούς οικισμούς όπου ζουν κάτω από 1.000 κάτοικοι. Η έκθεση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, προχωράει κι ένα βήμα παραπέρα ζητώντας να προστατευτούν εκτός από τα κτίρια και οι επαγγελματίες των οποίων η δραστηριότητα απειλείται με εξαφάνιση αν και θεωρείται απαραίτητη για τη σωστή αποκατάσταση και συντήρηση των κτιρίων.


Άμεσα μέτρα


Η συγκεκριμένη έκθεση, την οποία στηρίζουν και χώρες με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική στην ύπαιθρο αλλά και στις νησιωτικές περιοχές όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, επισημαίνει πως χρειάζεται να ληφθούν μια σειρά από μέτρα, τόσο για να μην προκύπτουν αρχιτεκτονικά «εξαμβλώματα» και παράταιρα κτίρια στους μικρούς παραδοσιακούς οικισμούς όσο και για να δοθούν κίνητρα «διόρθωσης» όσων ήδη χτίστηκαν. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο λιμάνι της Τήνου την περίοδο της δικτατορίας «ξεφύτρωσαν» πολυώροφα κτίρια δίπλα σε εκπληκτικά μαρμάρινα καμπαναριά εκκλησιών μπροστά ακριβώς στη θάλασσα. Με την έκθεση Σηφουνάκη ζητείται να διασφαλιστούν και θεσμικά η συμβατότητα των νέων οικοδομών και τα τοπικά αρχιτεκτονικά πρότυπα αλλά και να δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα στους ιδιοκτήτες για μερική ή ολική κατεδάφιση και ανάπλαση «ασύμβατων κατασκευών» μέσω κοινοτικών Οδηγιών και χρηματοδότησης.


Πηγή: Τα Νέα, 19/09