Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Kατά 45% αυξήθηκαν οι συνδρομητές του «γρήγορου Internet»

Kατά 45% αυξήθηκαν οι συνδρομητές του «γρήγορου Internet»

8

Δεκαοκτώ εκατομμύρια νέοι συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών προστέθηκαν στην Ευρώπη στη διάρκεια του δωδεκαμήνου Ιούνιος 2005 – Ιούνιος 2006, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη τελευταία συνάντηση του διεθνούς οργανισμού DSL Forum που πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones, οι συνδρομητές του λεγόμενου «γρήγορου Internet», με βάση την τεχνολογία DSL, αυξήθηκαν κατά 45% τον τελευταίο χρόνο με αποτέλεσμα να προσεγγίζουν στα τέλη Ιουνίου τα 56 εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο των συνδέσεων DSL διεθνώς.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του DSL Forum, οι συνδρομητές DSL διεθνώς αυξήθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 38% με αποτέλεσμα να προσεγγίζουν τα 164 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην ισχυρή ανάπτυξη του τομέα που παρατηρήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Παραμένει η διαφορά


Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφουν τους τελευταίους μήνες οι ευρυζωνικές συνδέσεις, αλλά εξακολουθεί να είναι μεγάλη η διαφορά που χωρίζει την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, ο βαθμός διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα έφτασε το 2,66% την 1η Ιουλίου (έναντι 1,5% στις αρχές του χρόνου), σημειώνοντας αύξηση κατά 77,3%, ενώ σήμερα αγγίζει το 3,5%. Ο συνολικός αριθμός ευρυζωνικών συνδέσεων σε λειτουργία, σε ολόκληρη την Ελλάδα υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τις 350.000 συνδέσεις (στοιχεία ΕΕΤΤ και ΟΤΕ έως τέλος Ιουνίου 2006). Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η διατήρηση της λιανικής ζήτησης στα επίπεδα αυτά, θα συμβάλει σε απόλυτη αύξηση του βαθμού διείσδυσης κατά τουλάχιστον 1,5%, δηλαδή περί του 4,1% μέχρι το τέλος του 2006.


Μείωση κόστους


Η αυξητική τάση στην απόκτηση ευρυζωνικών συνδέσεων που σημειώθηκε κατά την υπό εξέταση περίοδο στην Ελλάδα, συνδέεται μεταξύ άλλων και με τη σημαντική πτωτική πορεία του μέσου συνολικού κόστους. Οι τιμές για την πρόσβαση στο γρήγορο (ευρυζωνικό) Internet μειώθηκαν στο τελευταίο εξάμηνο έως έως και 28,3% (ανάλογα με την ταχύτητα πρόσβασης), σε σχέση με την περίοδο Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2005. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι τιμές καταλόγου στην Ελλάδα εξακολουθούν να κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. (I.T.U, Νοέμβριος 2005), γεγονός που οφείλεται κυρίως στο μικρό μέγεθος της αγοράς και στις περιορισμένες υπηρεσίες.


«Η συνεχιζόμενη παγκόσμια ανάπτυξη της χρήσης ευρυζωνικής τεχνολογίας βασίζεται στην αξιοποίηση της υφιστάμενης τηλεπικοινωνιακής υποδομής», είπε ο Μάικλ Μπρούσκα, πρόεδρος του DSL Forum. «Η απόδοση και ποιότητα των ευρυζωνικών υπηρεσιών με το σύστημα DSL βελτιώνονται συνεχώς». Στη Βόρειο Αμερική, όπου η λειτουργία καλωδιακής τηλεόρασης είναι ευρέως διαδεδομένη, λίγο περισσότεροι από τους μισούς συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών χρησιμοποιούν τις γραμμές της καλωδιακής τηλεόρασης.

Πηγή: Καθημερινή, 20/9