Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Φάρμακο για την ακμή προκαλεί κατάθλιψη!

Φάρμακο για την ακμή προκαλεί κατάθλιψη!

21

Έρευνες συνδέουν το Roaccutane ακόμα και με αυτοκτονίες!


Νέα επιστημονική έρευνα «ενοχοποιεί» το δραστικό φάρμακο κατά της ακμής Roaccutane και το συνδέει με την κατάθλιψη. Το φάρμακο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, αλλά τα τελευταία χρόνια το όνομά του παραπέμπει σε σοβαρές παρενέργειες.


 

 

 

 

Ακμή. Περισσότεροι από 13 εκατ. ασθενείς έχουν χρησιμοποιήσει το Roaccutane 

Οι έρευνες στις οποίες προέβησαν επιστήμονες από το βρετανικό Πανεπιστήμιο Μπαθ και το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Τέξας, κατέληξαν στο πρώτο επιστημονικό στοιχείο που συνδέει το φάρμακο Roaccutane (Roche) με την κατάθλιψη, αφού έγιναν πειράματα σε ποντίκια. Τα πειράματα έδειξαν ότι το φάρμακο τα επηρεάζει με τρόπο ο οποίος μπορεί να ονομαστεί και κατάθλιψη. «Δεν μπορείς να ρωτήσεις ένα ποντίκι αν έχει κατάθλιψη, έτσι χρησιμοποιήσαμε δύο τρόπους για να ελέγξουμε τη συμπεριφορά τους», δήλωσε η δρ Σάρα Μπέιλι από το Πανεπιστήμιο Μπαθ.


Τα πειράματα


Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους, οι επιστήμονες ανάγκασαν τα ποντίκια να λειτουργήσουν υπό συνθήκες ψυχολογικής πίεσης και τους χορήγησαν δόσεις Roaccutane όπως εκείνες που παίρνουν και οι άνθρωποι. Παρατήρησαν τότε ότι οι περίοδοι της ακινησίας είχαν αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση με άλλα ποντίκια, στα οποία δεν είχε χορηγηθεί το φάρμακο. Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τη δρα Μπέιλι, ήταν ότι το φάρμακο φάνηκε να επιδρά στη συμπεριφορά των ποντικιών με τρόπο που ερμηνεύεται ως κατάθλιψη.


Η ίδια πάντως τόνισε πως πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι το δραστικό φάρμακο κατά της ακμής προκαλεί κατάθλιψη: «Μέχρι σήμερα, οι μόνες ενδείξεις σύνδεσης του φαρμάκου με την κατάθλιψη προέρχονταν από μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά και αυτές περιπλέκονταν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει στον ασθενή η σοβαρή μορφή ακμής».


Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το Roaccutane μπορεί να επηρεάζει τον οργανισμό, συγκεκριμένα το τμήμα που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της ορμόνης σεροτονίνη που συνδέεται με τη διάθεση, μειώνοντας τα επίπεδά της.


Το Rοaccutane ανήκει στην κατηγορία των ρετινοϊδών φαρμάκων, που επιδρούν στον τρόπο με τον οποίο το σώμα «διαβάζει» τα γονίδια. Από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο συγκεκριμένο φάρμακο έχει καταδειχθεί ότι προκαλεί βλάβες στο έμβρυο γι’ αυτό λαμβάνονται προφυλάξεις ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιείται από γυναίκες που είναι πιθανό να μείνουν έγκυοι.


Η έρευνα για το Roaccutane δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Neuropsychopharmacology». Η Roche τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «παρακολουθεί συνεχώς όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την ασφάλεια του Roaccutane σε όλο τον κόσμο».


Η ακμή είναι μια συνήθης νόσος που προσβάλλει ώς και το 80% του πληθυσμού. Απαντά σε όλες τις φυλές και προσβάλλει και τα δύο φύλα. Το ηλιακό φως συνήθως τη βελτιώνει ­ κάτι που γίνεται εμφανές το καλοκαίρι. Η υπερβολική εφίδρωση, τα στενά ρούχα και η χρήση «λαδιών» που προκαλούν συνθήκες «αποκλεισμού» του δέρματος μπορεί να επιδεινώσουν το εξάνθημα της ακμής. Το έντονο στρες παίζει επίσης ρόλο. Η διάγνωση της ακμής είναι εύκολη και η θεραπεία της είναι τοπική και συστηματική, ενώ διαρκεί συνήθως αρκετούς μήνες.


Με δυο λόγια 

* Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ Οργανισμός Υγείας αναφέρει 720 περιπτώσεις ασθενών με ψυχιατρικά προβλήματα, τα οποία προέκυψαν από τη χρήση του Roaccutane. Από αυτούς, οι 84 αυτοκτόνησαν ή αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν.


* ΤΟ ROACCUTANE έχει χορηγηθεί σε περισσότερους από 13 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

 

* ΣΥΝΗΘΩΣ χορηγείται σε άτομα άνω των 12 ετών.

* ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ Αμερικανικής Ακαδημίας Ψυχιατρικής έδειξε πως μετά τη χορήγηση του φαρμάκου παρατηρήθηκαν αλλαγές στο τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με την κατάθλιψη.


* ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΤΕΘΗ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ αρχές της δεκαετίας του 1980 για την αντιμετώπιση της ακμής βαριάς μορφής.


Πηγή: Τα Νέα, 20/09