Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Τα Νέα: Κοινή άσκηση στο Αιγαίο, Έλληνες και… «Βάρβαρος»

Τα Νέα: Κοινή άσκηση στο Αιγαίο, Έλληνες και… «Βάρβαρος»

24

Στην πρώτη τους κοινή στρατιωτική άσκηση, που θα πραγματοποιηθεί μάλιστα στο Αιγαίο με τη συμμετοχή τουλάχιστον δύο φρεγατών, σε λίγες ημέρες, προχωρούν η Αθήνα και η Άγκυρα.H τουρκική φρεγάτα «Barbaros» (φωτό) θα συνασκηθεί με αντίστοιχου τύπου ελληνικό πολεμικό πλοίο σε θέματα επικοινωνίας κ.λπ. κατά τη διέλευσή της από το Αιγαίο και το Ιόνιο με κατεύθυνση τη Δυτική Μεσόγειο, όπου θα συμμετάσχει στη μεγάλη ΝΑΤΟϊκή αεροναυτική άσκηση «Μίδας» με την Ελλάδα και άλλες χώρες


Η τουρκική φρεγάτα «Barbaros» (φωτό) θα συνασκηθεί με αντίστοιχου τύπου ελληνικό πολεμικό πλοίο σε θέματα επικοινωνίας κ.λπ. κατά τη διέλευσή της από το Αιγαίο και το Ιόνιο με κατεύθυνση τη Δυτική Μεσόγειο, όπου θα συμμετάσχει στη μεγάλη ΝΑΤΟϊκή αεροναυτική άσκηση «Μίδας» με την Ελλάδα και άλλες χώρες 

Αν και πρόκειται για ολιγόωρη «συνεκπαίδευση» πολεμικών πλοίων στις επικοινωνίες, το μήνυμα που επιχειρείται να σταλεί και από τις δύο πλευρές είναι ευρύτερο, καθώς απευθύνεται στην Ευρώπη, όπου αυτήν τη στιγμή το κλίμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι βαρύ.


Η αποδοχή από το υπουργείο Άμυνας της τουρκικής πρότασης για διεξαγωγή μίνι άσκησης στις 23 Σεπτεμβρίου διευκολύνει την Άγκυρα να εμφανιστεί ότι γίνεται κάπως «αποδεκτή» από την Ελλάδα και στα θέματα των «συνοριακών διαφορών», για την πρόοδο των οποίων θα αξιολογηθεί στις 8 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσπάθειά της να εμφανίζει τις τελευταίες 6-7 εβδομάδες μείωση των προκλήσεων στο Αιγαίο (-52% στις εισόδους στο FIR Αθήνας και -72% στις εμπλοκές).


Το σκηνικό αυτό διευκολύνει και την Αθήνα, όπου στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν απόψεις ότι χρειάζεται μια εναλλακτική στρατηγική αν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρεθούν σε αδιέξοδο. Πέραν αυτού υποστηρίζεται επίσης από διπλωματικούς κύκλους ότι «όσο περισσότεροι δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν τόσο μειώνονται οι κίνδυνοι ξαφνικής έντασης». Γι’ αυτό και προωθείται σειρά επαφών: αναμένεται εντός του 2006 στην Αθήνα ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας στρατηγός Μουγιουκανίτ, ενώ για τον Νοέμβριο έχει ήδη προγραμματιστεί κοινή άσκηση κομάντος – διασωστών στην Κωνσταντινούπολη.


Νέα μέτρα εμπιστοσύνης


Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι το «πράσινο φως» για τη συνεκπαίδευση στο Αιγαίο έρχεται μετά τη συνάντηση Μπακογιάννη – Γκιουλ στη Νέα Υόρκη, όπου αποφασίστηκε ότι θα προωθηθεί τον Οκτώβριο και νέα δέσμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών – στρατιωτικών και άλλων. Ήδη κατά τη συνάντηση του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Παν. Χηνοφώτη με τον τότε ομόλογό του στρατηγό Οζκιόκ στην Άγκυρα συμφωνήθηκε η αποτελεσματικότερη εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Στα νέα μέτρα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν προταθεί να εξεταστούν περιλαμβάνεται η επέκταση της «αργίας» πτήσεων κατά το Σαββατοκύριακο και την Παρασκευή και η αποφυγή εγκλωβισμού στα στόχαστρα των πυροβόλων πλοίων και αεροσκαφών της άλλης πλευράς κατά τη διάρκεια ασκήσεων.


Πηγή: Τα Νέα, 20/09