Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Με διαστημικό ανελκυστήρα απευθείας στο διάστημα, του Τάσου Σαραντή

Με διαστημικό ανελκυστήρα απευθείας στο διάστημα, του Τάσου Σαραντή

25

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή του διαστημικού ανελκυστήρα, ενός «ανσασέρ» που θα μεταφέρει ανθρώπους και υλικά στο διάστημα, βρίσκονται οι ερευνητές θεωρώντας ότι αυτή η ιδέα που κάποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί επιστημονική φαντασία μπορεί να υλοποιηθεί σε περίπου 20 χρόνια.



 

Η βασική ιδέα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα χρησιμεύει ως βάση του διαστημικού ανελκυστήρα, ο οποίος θα ταξιδεύει πάνω σε ένα καλώδιο μήκους μέχρι 62.000 μιλίων που θα συγκρατείται στην άλλη του άκρη σε ένα αντίβαρο που θα βρίσκεται σε γεωστατική τροχιά.

Δορυφόροι, προμήθειες και αστροναύτες θα φορτώνονται  στον διαστημικό ανελκυστήρα  σε μια παράκτια πλατφόρμα που θα τοποθετηθεί κάπου στον Ισημερινό όπου ο κίνδυνος εκδήλωσης θυελλών, αστραπών και τυφώνων είναι ελάχιστος.


Ο διαστημικός ανελκυστήρας θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τομέα της διαστημικής εξερεύνησης, αφού θα έκανε πολύ πιο προσιτή την τοποθέτηση δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη Γη, θα διευκόλυνε την αποστολή προμηθειών για τους αστροναύτες και θα ευνοούσε τον διαστημικό τουρισμό της μιας μέρας.


Το κύριο εμπόδιο που υπήρχε μέχρι σήμερα για την υλοποίηση της ιδέας ήταν να βρεθεί ένα υλικό αρκετά ισχυρό, αλλά και αρκετά ελαφρύ, στο οποίο θα στηριζόταν ο ανελκυστήρας κατά την άνοδο και την κάθοδο στο διάστημα.


Ο Μπράνλεϊ Εντουαρντς ειδικός στον διαστημικό ανελκυστήρα, από το Ινστιτούτο Spaceward, θεωρεί ότι οι πρόοδοι που έχουν σημειωθεί στην τεχνολογία των υλικών και συγκεκριμένα στους νανοσωλήνες άνθρακα κάνουν εφικτή την οικοδόμηση του διαστημικού ανελκυστήρα.


Οι πιο πρόσφατοι νανοσωλήνες άνθρακα που έχουν παραχθεί είναι 20 φορές ισχυρότεροι από το χαλύβδινο σύρμα. Το καλώδιο που θα στηριζόταν ο ανελκυστήρας θα αποτελείται από πολλαπλές σειρές νανοσωλήνων άνθρακα και θα είναι μια κορδέλα λεπτή σαν χαρτί πλάτους περίπου ενός μέτρου.


Ο διαστημικός ανελκυστήρας θα μπορούσε να περικόψει τις τεράστιες δαπάνες που απαιτούνται για την εκτόξευση πυραύλων που θέτουν δορυφόρους σε τροχιά. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η αποστολή υλικού στο διάστημα με τον διαστημικό ανελκυστήρα θα κοστίζει περίπου 100 δολάρια ανά κιλό, ενώ με τα διαστημικά λεωφορεία κοστίζει μεταξύ 10.000 και 40.000 δολαρίων.


Σε ότι αφορά τον διαστημικό τουρισμό, για την «ανάβαση» μέχρι ένα ύψος χαμηλής γεωστατικής τροχιάς θα γινόταν μόλις σε τρεις ώρες. Σε αυτό το ύψος οι διαστημικοί τουρίστες θα αισθάνονταν την έλλειψη βαρύτητας και θα απολάμβαναν ένα εντελώς ξεχωριστό γεύμα.


Τον επόμενο μήνα επιστημονικές ομάδες από όλο τον κόσμο θα ανταγωνιστούν για την πιο βιώσιμη ιδέα υλοποίησης του διαστημικού ανελκυστήρα, διεκδικώντας  το «βραβείο Χ» με έπαθλο 400.000 δολάρια.


 

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 20/9/2006


 

Διαφήμιση