Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ψάρια στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, του Τάσου Σαραντή

Ψάρια στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, του Τάσου Σαραντή

7

 Ένα είδος ψαριού, πολύ διαδεδομένο στην Αμερική, έχει στρατολογηθεί στην πάλη ενάντια στην τρομοκρατία. Πρόκειται για ένα είδος σπάρου, γνωστού και ως ηλιόψαρου, που έχει την ικανότητα να ανιχνεύει τις τοξικές ουσίες που πιθανά θα εισχωρήσουν στο πόσιμο νερό.


Μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων με την παροχή τοξικών ουσιών στις δεξαμενές πόσιμου νερού. Ετσι, στις μεγάλες πόλεις χρησιμοποιούνται διάφορα συστήματα ανίχνευσης τοξικών ουσιών στο νερό.


Εντούτοις, η φύση δίνει το πιο αξιόπιστο μέσο έγκαιρης προειδοποίησης, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα ψάρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις τοξικές ουσίες όπως το κυάνιο, τα πετρελαιοειδή, τον υδράργυρο και τα φυτοφάρμακα. Συνολικά, μπορούν να ανιχνεύσουν επιτυχώς τουλάχιστον 30 τοξικές χημικές ουσίες.


Αισθητήρες που τοποθετούνται μέσα στις δεξαμενές νερού ανιχνεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετράωρου προκειμένου να εντοπίσουν  τις όποιες αλλαγές στην αναπνοή , στους κτύπους της καρδιάς και στην κολύμβηση των συγκεκριμένων ψαριών που εμφανίζονται με την παρουσία τοξινών.


Εξάλλου, τα συγκεκριμένα ψάρια όταν εκτίθενται σε τοξίνες κάνουν ένα είδος βηξίματος, λυγίζοντας τα βράγχιά τους, προκειμένου να αποβάλλουν τα ανεπιθύμητα μόρια.


Ηδη, το Σαν Φρανσίσκο, η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον και άλλες μεγάλες πόλεις στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τα ψάρια, όπως οι ανθρακωρύχοι χρησιμοποιούν τα καναρίνια στα ορυχεία.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 20/9/2006