Αρχική Green Life Διαδρομές Τουριστικές επισκέψεις, καλά – επισκεψιμότητα …χάλια

Τουριστικές επισκέψεις, καλά – επισκεψιμότητα …χάλια

27

Παρέα με «τον ήλιο και τη θάλασσα» και με μια αμφίβολης αποτελεσματικότητας μαζική αγορά τουριστών κινδυνεύει να μείνει η Ελλάδα αν δεν ακολουθήσει τις σαρωτικές αλλαγές και τα ρεύματα που λαμβάνουν χώρα στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.


Το καμπανάκι κινδύνου κρούει η εταιρεία συμβούλων Deloitte που σε έκθεσή της, η οποία παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο συνάντησης στελεχών που οργάνωσε η ίδια με θέμα «Τουρισμός 2010», γίνεται σχεδόν καυστική για τη χώρα μας σημειώνοντας ότι αυτή έχει μείνει απελπιστικά πίσω σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της.


Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω έκθεση «η επισκεψιμότητα στην Ελλάδα κατά την τελευταία πενταετία αυξήθηκε μόνο 3% σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία που γνώρισε αύξηση ύψους 150%, η Τουρκία που σημείωσε αύξηση 210% και η Πορτογαλία με 12%. Ακόμη και η Αίγυπτος κατόρθωσε να παρουσιάσει αύξηση επισκεψιμότητας κατά 53% παρά τις πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις».


Από τη δική της πάντα θεώρηση η συγκεκριμένη εταιρεία υποστηρίζει πως οι ταξιδιώτες γίνονται ολοένα και πιο ευαίσθητοι σε θέματα μάρκας (brand) δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στην εμπειρία του ταξιδιού τους παρά στο προϊόν αυτό καθαυτό είτε πρόκειται για επαγγελματικά ταξίδια είτε απλώς για αναψυχή. Για παράδειγμα, καταφεύγει στο μοντέλο του Ντουμπάι όπου «ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει οτιδήποτε επιθυμεί» ή ακόμη σε άλλες αγορές που έχουν αναπτυχθεί στο θέμα της τουριστικής κατοικίας, σε αντίθεση με την Ελλάδα που αν και βρίσκεται εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διαθέτει ομορφιά και ασφάλεια εντούτοις βρίσκεται στα σπάργανα σε αυτό τον τομέα.


– «Η καλύτερη διαφήμιση της Ελλάδας είναι η ίδια η Ελλάδα», αντέταξε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά που απηύθυνε χαιρετισμό στην ίδια εκδήλωση επικεντρώνοντας τις άμεσες προτεραιότητες του τομέα της στην κατάκτηση νέων αγορών μέσα από ένα «νέο πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού» με βελτίωση των υπηρεσιών, μεγάλες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος κ.ο.κ.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 20/09