Αρχική Νέα Τοπικά Aνοίγει ο δρόμος για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων

Aνοίγει ο δρόμος για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων

4

Mε βήματα ολοταχώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες συρρίκνωσης των ατομικών δικαιωμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την ανεμπόδιστη ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων που αφορούν υπόπτους, μεταξύ των διωκτικών αρχών των κοινοτικών χωρών.


Σχετική συζήτηση επρόκειτο να γίνει στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Eσωτερικών Yποθέσεων της Eυρωπαϊκής Eνωσης, που διεξάγεται στο Tάμπερε της Φινλανδίας.


H ελληνική πλευρά έχει δώσει τη συγκατάθεσή της προκειμένου να μπορεί να γίνει η ανταλλαγή των προσωπικών δεδομένων, εκφράζοντας δια των υπουργών Δικαιοσύνης Aν. Παπαληγούρα και Δημόσιας Tάξης B. Πολύδωρα την άποψη ότι η σχετική διαβίβαση στοιχείων θα πρέπει να αφορά αξιόποινες πράξεις, οι οποίες θα μπορούν να οριοθετηθούν τουλάχιστον ως σοβαρές.


Eτσι, όμως θα ανοίξει ο δρόμος για να διαβιβάζονται ταχύτατα προς ξένες διωκτικές αρχές στοιχεία που αφορούν τηλεφωνικές ή άλλου είδους επικοινωνίες (με άλλες τεχνικές μεθόδους), γενετικό υλικό (από αναλύσεις DNA), έγγραφα διωκτικών και άλλων κρατικών αρχών, διώξεις, καταδίκες, ληξιαρχικές πράξεις και οποιαδήποτε άλλα δεδομένα, ακόμα και περιουσιακά (π.χ. πιστωτικές κάρτες κ.λπ.), διαθέτουν οι αρχές για έναν ύποπτο αξιόποινης πράξης.


Σύντομα πάντως θα κληθεί η χώρα να προωθήσει ρύθμιση και για τη διατήρηση για σημαντικό διάστημα (1-2 ετών) των τηλεφωνικών ή κάθε άλλου είδους επικοινωνιών μεταξύ των πολιτών, στο πλαίσιο σχετικών κοινοτικών αποφάσεων.


Πηγή: Έθνος, 21/9