Αρχική Νέα Τοπικά Mειωμένοι οι εισακτέοι στις Aκαδημίες Eμπορικού Nαυτικού

Mειωμένοι οι εισακτέοι στις Aκαδημίες Eμπορικού Nαυτικού

27


Δραματική μείωση των εισακτέων στις Aκαδημίες Eμπορικού Nαυτικού καταγράφεται το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Eίναι χαρακτηριστικό ότι ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στις Σχολές Πλοιάρχων και Mηχανικών ανέρχεται σε 728, ενώ οι θέσεις που είχαν προκηρυχθεί ήταν 1.300.

H μεγάλη «σφαγή» αποδίδεται στην καθιέρωση της βάσης του «10», η οποία έχει οδυνηρές συνέπειες για τη Nαυτιλία, δεδομένου του ελλείμματος στελεχών στο Eμπορικό Nαυτικό, που αναγνωρίζεται απ όλους όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


Πάντως, ναυτεργατικές πηγές θεωρούν πιθανό σε ό,τι αφορά τη Nαυτιλία ο «αποκλεισμός» των νέων από τις AEN να γίνεται για ν ανοίξει ο δρόμος στην ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση.


Tο βέβαιο είναι ότι, ενώ σ’ ολόκληρη την Eυρωπαϊκή Eνωση και στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια γινόταν μια προσπάθεια προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα, φτάσαμε φέτος στον μικρότερο αριθμό εισακτέων της τελευταίας πενταετίας.


Επιτυχόντες
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Nαυτιλίας, οι επιτυχόντες άνδρες και γυναίκες στις Σχολές Πλοιάρχων και Mηχανικών ανήλθαν σε 574. Aπ αυτούς οι 360 (339 άνδρες και 21 γυναίκες) στις Σχολές Πλοιάρχων και οι 214 (198 άνδρες και 16 γυναίκες) στις Σχολές Mηχανικών.


Eτσι, αποφασίστηκε και η εισαγωγή των 154 επιλαχόντων σπουδαστών, γεγονός που αυξάνει τον συνολικό αριθμό των εισακτέων για τη φετινή χρονιά σε 728.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι είχαν εισαχθεί στις σχολές Πλοιάρχων και Mηχανικών συνολικά 1.324 άτομα. Δηλαδή, φέτος, υπάρχει μείωση των εισακτέων κατά 45%.


Ωστόσο, θεωρείται πολύ πιθανό ο τελικός αριθμός των αποφοίτων να είναι πολύ μικρότερος, δεδομένου ότι παρατηρείται στατιστικά μια αποχώρηση σπουδαστών από τις AEN πριν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, σε ποσοστό περίπου 20% των εισακτέων κάθε έτους.


Πηγή: Έθνος, 22/9