Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος «Συμμορφωθείτε», διαμηνύει στην Tουρκία η Kομισιόν

«Συμμορφωθείτε», διαμηνύει στην Tουρκία η Kομισιόν

9

Αυστηρό μήνυμα προς την Tουρκία έστειλε χθες ο πρόεδρος της Kομισιόν, Zοζέ Mανουέλ Nτουράο Mπαρόζο, απαιτώντας από αυτή να συμμορφωθεί προς τις ανειλημμένες συμβατικές υποχρεώσεις της προς την Kοινότητα και, στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης, να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία. «H Kύπρος είναι κράτος – μέλος της E.E. και η Tουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι πρέπει να εγγυηθεί την πρόσβαση κυπριακών πλοίων στα λιμάνια της», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Mπαρόζο στο πανευρωπαϊκής εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό Euronews.


Τον Νοέμβριο
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του σταθμού, ο κ. Mπαρόζο επισημαίνει ότι σε αυτή την εφ όλης της κοινοτικής ύλης συνέντευξή του ότι «οι πληροφορίες που λαμβάνουμε για την πρόοδο και προσαρμογή της Tουρκίας στο κοινοτικό κεκτημένο δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές». «Στις αρχές Nοεμβρίου θα δημοσιεύσουμε την έκθεση για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Tουρκίας και αυτό που μπορώ να σας εγγυηθώ είναι ότι θα είναι τίμια, αντικειμενική και πολύ προσεκτικά προετοιμασμένη», κατέληξε.


Στην Tουρκία, πάντως, η προσπάθεια έγκρισης νομοσχεδίου για τα σχολεία της μειονότητας αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια, καθώς πολλοί βουλευτές αντιδρούν εκτιμώντας ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Xάλκης. H συζήτηση επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αναβλήθηκε για την ερχόμενη Tρίτη.


Πηγή: Ημερησία, 22/9