Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Έρευνα σε 7 χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, αποκάλυψε επικίνδυνα χημικά στα...

Έρευνα σε 7 χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, αποκάλυψε επικίνδυνα χημικά στα τρόφιμα

23

Κοκτέιλ τοξικών χημικών ουσιών συσσωρεύονται στα πιάτα των Ευρωπαίων καταναλωτών, καθιστώντας τους δυνητικά ευπαθείς σε πληθώρα ασθενειών, από καρκίνο μέχρι ορμονικές διαταραχές.


Έρευνα που πραγματοποίησε η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF σε 27 δείγματα τροφίμων 7 χωρών – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – έδειξε ότι βρέθηκαν 8 διαφορετικές ομάδες συνθετικών χημικών. Υπάρχουν παντού, ακόμη και στα πλέον υγιεινά προγράμματα διατροφής που περιλαμβάνουν βασικά τρόφιμα όπως γάλα, μέλι, αυγό, μαύρο ψωμί και κρέας. Τα συνθετικά χημικά εντοπίστηκαν και στα 27 δείγματα τροφίμων που αγοράστηκαν από τα σούπερ μάρκετ των 7 ευρωπαϊκών χωρών – Ελλάδα, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία και Πολωνία. Όπως αναμενόταν, μέσω της τροφικής αλυσίδας, οι μολυσματικές ουσίες ανιχνεύτηκαν και στο αίμα: ίχνη τους βρέθηκαν στο δείγμα αίματος και των 352 ατόμων που εξετάστηκαν.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της WWF, δυνητικά επικίνδυνα χημικά υπάρχουν σε όλα τα δείγματα τροφίμων, όπως απαγορευμένα εντομοκτόνα σε ψάρια και κρέας, αρωματικά χημικά σε αλιεύματα και επιβραδυντικά φλόγας σε κρέας και τυρί. Όλοι οι χημικοί ρυπαντές που βρέθηκαν στα δείγματα τα οποία αναλύθηκαν ήταν σε χαμηλά επίπεδα, εντός των νόμιμων και ασφαλών για τη δημόσια υγεία ορίων, ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν έντονους φόβους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ανάμειξή τους στον ανθρώπινο οργανισμό μακροπρόθεσμα και ιδιαίτερα στις ευπαθείς πληθυσμικές ομάδες, όπως στις εγκύους, στα έμβρυα, στα νεογνά και τα παιδιά.


Ακόμη και στα υγιεινά τρόφιμα


«Προκαλεί σοκ το γεγονός ότι ακόμη και μια υγιεινή διατροφή οδηγεί καθημερινά σε κατανάλωση μιας τόσο μεγάλης ποσότητας μολυσματικών ουσιών», επισήμανε η Σάντρα Τζενμ, διευθύντρια της εκστρατείας της WWF.


Τον Οκτώβριο, το Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει τη νέα νομοθεσία που στόχο έχει να περιοριστεί η βιομηχανική χρήση των δυνάμει επικίνδυνων χημικών – νομοσχέδιο που είναι γνωστό με την ονομασία REACH. Ωστόσο, οι πιέσεις των χημικών βιομηχανιών είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του νομοσχεδίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ειδικούς.Κλοφέν σε κεφαλοτύρι και μπριζόλες από ελληνικά σούπερ μάρκετ


ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ κλοφέν ανιχνεύθηκαν σε κεφαλοτύρι και χοιρινές μπριζόλες, είδη τα οποία επιλέχθηκαν τυχαία από ελληνικά σούπερ μάρκετ για ανάλυση, από το WWF.

Στο κεφαλοτύρι βρέθηκαν ίχνη εντομοκτόνων (HCB) – 0,2 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο τυριού – και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs ή κλοφέν) σε μικρές, σύμφωνα με τους ειδικούς, ποσότητες – από 0,11 έως 0,88 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο. Στις χοιρινές μπριζόλες βρέθηκαν επίσης είδη πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCBs) – από 0,11 έως 0,53 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο κρέατος. Τα αποτελέσματα ανησύχησαν τους υπευθύνους του WWF Ελλάς, όχι ωστόσο για την ποσότητα των τοξικών ουσιών που βρέθηκαν.


«Αν και δεν έχουν θεσπιστεί ακόμα επίσημα όρια από τους παγκόσμιους οργανισμούς, οι επιστήμονες στους οποίους απευθυνθήκαμε εκτίμησαν ότι οι τιμές είναι χαμηλές», επισημαίνει ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος Εκστρατειών του ελληνικού γραφείου της οικολογικής οργάνωσης. Και συμπληρώνει: «Ωστόσο εκείνο που μας κάνει εντύπωση είναι το εξής: πήραμε τυχαία δείγματα από τυχαία προϊόντα και βρήκαμε και στα δύο ίχνη έστω απο τοξικές ουσίες. Πώς βρέθηκαν αυτές στο κρέας; Γιατί ανιχνεύθηκαν και στο τυρί; Σε τι βαθμό έχουν εισχωρήσει στην τροφική αλυσίδα; Είναι μερικές μόνο από τις απορίες που έχουμε. Το ερώτημα είναι, επίσης, τι ευρήματα θα είχαμε εάν παίρναμε δείγματα από περισσότερα είδη».


«Τα PCBs, σε μεγάλες ποσότητες, είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνες ουσίες», εξηγεί ο κ. Ευριπίδης Στεφάνου, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Όπως έχουν δείξει επιστημονικές έρευνες, οι ουσίες αυτές συσσωρευόμενες προκαλούν σημαντικές βλάβες στο αμυντικό σύστημα του ανθρώπου, στο συκώτι, στα νεφρά, ενώ είναι ύποπτες ακόμα και για καρκινογενέσεις.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 22/09