Αρχική Νέα Τοπικά Νέες κατηγορίες από την Αγκυρα για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων

Νέες κατηγορίες από την Αγκυρα για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων

13

Μετά τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο τις προηγούμενες ημέρες ότι σκάφη του Λιμενικού άφησαν στις τουρκικικές ακτές μετανάστες που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο επανέρχεται κατηγορώντας την Ελλάδα για νέα παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων.


Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Γενικό Επιτελείο υποστηρίζει ότι ελληνικό φουσκωτό σκάφος παραβίασε την Πέμπτη στις 10:16 τα τουρκικά χωρικά ύδατα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Χίου και του Τσεσμέ.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παραβίαση διήρκεσε έξι λεπτά και έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες προς στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.


Την Τετάρτη, δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου υποστήριζαν ότι η τουρκική Ακτοφυλακή μαγνητοσκόπησε σκάφη του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν πίσω τις τουρκικές ακτές μετανάστες που συνελήφθησαν να εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα.


Στα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις, η μία στις 13 Ιουλίου του 2004 στο Κουσάντασι και η άλλη στις 27 Μαΐου φέτος στο Αϊβαλί, κατεγράφησαν οι κινήσεις των ελληνικών σκαφών. Τα σχετικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες και βίντεο μεταβιβάστηκαν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίοι προχώρησε σε διάβημα προς την Αθήνα.


Οι αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας ισχυρίζονται ότι η ελληνική πλευρά, από τις αρχές του 2003 έως τον Αύγουστο φέτος, έχει επιστρέψει πίσω στην Τουρκία 5.800 μετανάστες, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου όπως σημειώνεται.


Η Hurriyet αναφέρει την Παρασκευή ότι το θέμα ετέθη στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο επικεφαλής της οποίας, φέρεται να ανακοίνωσε ότι επίκειται συνάντηση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος με τον αρχηγό της τουρκικής Ακτοφυλακής. Από ελληνικής πλευράς δεν ανακοινώθηκε επισήμως τίποτα.


Πηγή: news.in.gr, 22/9