Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τοξικές βόμβες στο πιάτο μας!, του Τάσου Σαραντή

Τοξικές βόμβες στο πιάτο μας!, του Τάσου Σαραντή

10

Συνθετικά χημικά ανιχνεύθηκαν σε πληθώρα τροφίμων, από γαλακτοκομικά έως κρέας και ψάρι, που καταναλώνονται σε όλη την Ευρώπη, καθιστώντας την τροφή αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα της τοξικής μόλυνσης.


Αυτό προκύπτει από νέα έκθεση της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, η οποία ενισχύει παλαιότερες έρευνες που εντόπισαν το ίδιο «κοκτέιλ» επικίνδυνων χημικών στο αίμα ανθρώπων και ζώων.


Στο πλαίσιο της έρευνας του WWF, αγοράστηκαν 27 δείγματα διαφορετικών τροφίμων από σούπερ μάρκετ 7 Ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία).


Οι εξετάσεις έγιναν σε γαλακτοκομικά (γάλα, βούτυρο, τυρί), κρέας (λουκάνικα, μπέικον, μπριζόλες, ζαμπόν, σαλάμι), ψάρι (σολομός, τόνος), κι επιπλέον σε ψωμί, μέλι, ελαιόλαδο. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων ανακάλυψαν δυνητικώς επικίνδυνα χημικά σε όλα τα τρόφιμα, όπως φθαλικά άλατα σε ελαιόλαδο, τυρί και κρέας, απαγορευμένα εντομοκτόνα σε ψάρια και κρέας ταράνδου, συνθετικούς μόσχους και οργανοκασσιτερικά σε ψάρια, και επιβραδυντικά φλόγας σε κρέας και τυρί.


Τα είδη που επιλέχθηκαν τυχαία από την Ελλάδα ήταν κεφαλοτύρι και μπριζόλα, κι εξετάστηκαν για εντομοκτόνα, PCBs, βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας, φθαλικά άλατα και αλκυλοφαινόλες. Στο κεφαλοτύρι ανευρέθησαν ίχνη εντομοκτόνων (HCB κι ένας μεταβολίτης του απαγορευμένου DDT, το pp-DDE) και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs). Στο δείγμα κρέατος από την Ελλάδα ανιχνεύθηκαν πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs).


Στην έκθεση του WWF  με τίτλο «Αλυσίδα μόλυνσης: η τροφή ως συνδετικός κρίκος», υπογραμμίζεται ότι η ύπαρξη αυτών των χημικών ουσιών σε τρόφιμα δε σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους από τους ανθρώπους θα τους καταστήσει αυτόματα άρρωστους. Ωστόσο, το WWF ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις από την μακροχρόνια -και σε χαμηλές δόσεις- έκθεση των ανθρώπων σε τέτοιου είδους χημικά. Η ανησυχία της οργάνωσης γίνεται εντονότερη για την πιθανότητα επιπλοκών στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα έμβρυα, τα νεογνά και τα παιδιά. 
 
«Μας σοκάρει το γεγονός πως ακόμα και μια συγκροτημένη και υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη συσσώρευση επικίνδυνων χημικών στον οργανισμό μας. Μερικά από αυτά παρεμβαίνουν στο ενδοκρινικό σύστημα ανθρώπων και ζώων και μπορεί να συντελούν σε ασθένειες όπως διαβήτης, παχυσαρκία, διάφορες μορφές καρκίνου και μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα. Για να σπάσει αυτή η αλυσίδα της μόλυνσης απαιτείται η ανάληψη ισχυρών δράσεων από τους Ευρωπαίους πολιτικούς, ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικά το περιβάλλον και η δημόσια υγεία»,  τόνισε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.


Ας σημειωθεί ότι αυτό το φθινόπωρο, το Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει για την νέα νομοθεσία που θα διέπει τα χημικά (κανονισμός REACH) που αποσκοπεί στην  αποτελεσματική προστασία ανθρώπων και ζώων από επικίνδυνα συνθετικά χημικά. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου, οι πιέσεις των χημικών βιομηχανιών είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του κανονισμού, που αν συνεχιστεί τελικά δεν θα επιφέρει καμιά ουσιαστική βελτίωση στην υγεία μας.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 22/9/2006