Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Μόλις το 37% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι μπορεί να γίνει πλήρες μέλος...

Μόλις το 37% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι μπορεί να γίνει πλήρες μέλος η Τουρκία

10

Ποσοστό μόλις 37% των ευρωπαίων πολιτών θεωρεί ότι η Τουρκία μπορεί να καταστεί πλήρες μέλος της Ε.Ε. μέχρι το 2020, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε σε 13 από τα 25 κράτη μέλη, με πρωτοβουλία του ιδρύματος Μπέρτελσμαν.

Στη δημοσκόπηση έλαβαν μέρος 12.000 πολίτες από το Βέλγιο τη Γερμανία, τη Φιλανδία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Ισπανία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την περίοδο 1 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι μόνο το 44% των πολιτών στα 9 από τα 15 παλαιά κράτη-μέλη της Ε.Ε. που συμμετείχαν στην έρευνα, εκτιμούν ότι η Τουρκία μπορεί να καταστεί μέχρι το 2020 πλήρες μέλος της Ε.Ε., ενώ στα 4 από τα 10 νέα κράτη-μέλη, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 20%.

Στις 13 χώρες, πλειοψηφία υπέρ της τουρκικής ένταξης διαπιστώνεται μόνο στη Μεγάλη Βρετανία με 58% και την Ολλανδία με 53%μ ενώ το «όχι» στην τουρκική ένταξη είναι υψηλότερο στη Σλοβακία, όπου μόνο το 13% των πολιτών θεωρεί ότι η Τουρκία μπορεί να καταστεί μέχρι το 2020 πλήρες μέλος και ακολουθούν η Πολωνία και η Λιθουανία με 17%.

Πηγή ΑΠΕ