Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος “Διάχυτη ανησυχία” διέκρινε στη Χίο από την επίσκεψη του Αμερικανού Ναυτικού...

“Διάχυτη ανησυχία” διέκρινε στη Χίο από την επίσκεψη του Αμερικανού Ναυτικού Ακολούθου η Ελπίδα Τσουρή και έφερε το θέμα στη Βουλή

6

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας (στη δικαιοδοσία του ανήκει το Λιμενικό) κατέθεσε η Ελπίδα Τσουρή καθώς έκρινε ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρχε “διάχυτη ανησυχία” στη χιώτικη κοινωνία  για την (τελικώς με πραγματοποιηθήσα) επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη και την -αντ’ αυτού – επίσκεψη του Ναυτικού Ακολούθου στο Λιμενάρχη.

Με την ερώτηση της ζητά από τους δύο υπουργούς να την ενημερώσουν τι συζητήθηκε στην χαρακτηριζόμενη ως “εθιμοτυπική” συνάντηση των δύο μη υψηλόβαθμων αξιωματικών και γιατί δεν ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία.

Αναλυτικά στην Ερώτησή της η Βουλευτής αναφέρει:

“Διάχυτη ήταν η ανησυχία στην τοπική κοινωνία της Χίου από τις πληροφορίες για επίσκεψη του πρέσβη των Η.Π.Α. κυρίου Τσαρλς Ρις στο νησί, ενώ υπήρξαν και πληροφορίες ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν η δημιουργία αγκυροβολίου στη Χίο για το αμερικανικό ναυτικό, το οποίο κατευθύνεται από και προς το Ιράκ.
Είχε προηγηθεί, μάλιστα, τηλεφωνική ενημέρωση του Δημάρχου και του Νομάρχη Χίου από το γραφείο του πρέσβη, για την ημέρα και την ώρα της επίσκεψης, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «εθιμοτυπική».
Τελικά, η επίσκεψη του πρέσβη ματαιώθηκε και αντ’ αυτού, χωρίς ενημέρωση των τοπικών φορέων, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο νησί από το ναυτικό ακόλουθο της πρεσβείας, ο οποίος και συναντήθηκε με το Λιμενάρχη του νησιού. Ουδείς μέχρι σήμερα γνωρίζει τους ακριβείς λόγους της επίσκεψης.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
Ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψης, ποιο το αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της Χίου και γιατί δεν ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία;”