Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Oι κυνομαχίες της Xίου στην «Eλευθεροτυπία»

Oι κυνομαχίες της Xίου στην «Eλευθεροτυπία»

24

 

Στην ειδική έκδοση «Σκυλίσια Μέρα» του περιοδικού «Έψιλον» της Κυριακάτικης «Ελευθεροτυπίας» (17/9), γίνεται αναφορά για τις καταγγελίες περί κυνομαχιών στη Χίο.
Στις αρχές Μαρτίου τα μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου προσπάθησαν για πρώτη φορά να δημοσιοποιήσουν το γεγονός πως στη Χίο διεξάγονται κυνομαχίες με στοιχήματα, σε κτήματα στον Κάμπο και στον Κοφινά, από είκοσι περίπου ιδιοκτήτες σκύλων pit-bull. Προς μεγάλη έκπληξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Φιλοζωικού η Ασφάλεια γνωρίζει τα περί κυνομαχιών αλλά τα γνωρίζουν και δεκάδες Χιώτες που επικοινώνησαν με το Σύλλογο.
Το Τμήμα Ασφάλειας Χίου υποστηρίζει πως δεν συνελήφθη κανείς επ’ αυτοφώρω ώστε να τιμωρηθεί. Ο Δήμος Χίου τι δικαιολογία έχει και δεν ελέγχει τους ιδιοκτήτες σκύλων όπως προβλέπει ο Νόμος 3170/2003; Κατά καιρούς εγκαταλείπονται pit-bulls, συνήθως άκακα, και τρομοκρατούν τον κόσμο. Η Νομαρχία που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των καταστημάτων εμπορίας ζώων δεν γνωρίζει πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο με ειδική άδεια μπορείς να αγοράσεις σκύλο pit-bull;
Λέγεται πως τα τραυματισμένα σκυλιά περιθάλπει κτηνίατρος της Νομαρχίας.

Mια σελίδα από το ημερολόγιό μας
Δευτέρα 28 Αυγούστου 2006
-Κλήση από κύριο Π.Ξ. για εγκαταλειμμένους σκύλους σε βραχονησίδα στα Καρδάμυλα.
-Κλήση από κυρία Ε.Κ. για άθλια κτηνοτροφική μονάδα στον Κάμπο.
-Κλήση από κύριο Π.Σ., από στρατόπεδο στα Αρμόλια, για να παραλαβή τριάντα σκύλων.
-Κλήση ανώνυμη για ανεπιθύμητο οικόσιτο σκύλο.
-Κλήση από κυρία Ν.Κ. για εγκαταλειμμένα οικόσιτα σκυλιά στον Κάμπο.
-Κλήση από κυρία Κ. για τραυματισμένη γάτα στο Φραγκομαχαλά.
-Κλήση από κυρία Γ. για σκύλο, δεμένο από άγνωστο στο χωράφι της, στον Κάμπο.
-Κλήση από Σ.Β. σχετικά με λευκό φορτηγάκι που έτρεχε στο λιμάνι με ιλιγγιώδη ταχύτητα τα ξημερώματα και σκότωσε σκύλο.
-Κλήση από κυρία Π. για βασανισμό σκύλων από τον ιδιοκτήτη τους στο Ναγό.
-Κλήση από Γ.Μ. για άρρωστο σκύλο στο Μερσινίδι.


Βέβαια, οι πλέον τραγελαφικές κλήσεις έγιναν από την Αστυνομία, την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, όταν κάποιος άφησε στο Αστυνομικό Τμήμα χαρτόκουτα με νεογέννητα σκυλάκια, και από την Πυροσβεστική, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, όταν αφού τους ειδοποίησε κυρία για σκύλο pit-bull που κυκλοφορούσε ελεύθερος, και μάλλον ακίνδυνος, εκείνοι τον έδεσαν κάπου και δεν ήξεραν τι να τον κάνουν. Σε παρόμοιο περιστατικό, την 7η Ιουνίου 2005 στην Παναγία Βοήθεια, η Πυροσβεστική έδεσε pit-bull στην αυλή του κυρίου Ρ., ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με το σκύλο αλλά είχε αυλή, και τον εγκατέλειψε εκεί. Όταν μετά από τρεις μέρες ο κύριος Ρ. τηλεφώνησε στο Φιλοζωικό για να ρωτήσει τι έπρεπε να κάνει με το σκύλο του απαντήσαμε να τον αφήσει ελεύθερο, να γυρίσει στο αφεντικό του που μάλλον φοβόταν ή δεν ήθελε να τον πάρει πίσω.
Δεν θα επαναλάβουμε πως ζωοφιλία δεν είναι να τηλεφωνείς σε ένα εθελοντικό σύλλογο και να εναποθέτεις εκεί το πρόβλημα με ήσυχη συνείδηση αλλά να προσπαθείς να το λύσεις. Δεν θα επαναλάβουμε επίσης πως ο Φιλοζωικός απευθύνθηκε πολλάκις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Αστυνομία για τις κατ’ εξακολούθηση παρανομίες των ιδιοκτητών ζώων και την καταπάτηση της σχετικής Νομοθεσίας: παράνομη εισαγωγή και εκτροφή pit-bull, ζώα χωρίς σήμανση, εγκαταλείψεις και κακοποιήσεις. Δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.
Θα πούμε ξανά πως όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με ζώα ας τηλεφωνούν στη Νομαρχία Χίου, στους Δήμους και στα Αστυνομικά Τμήματα. Σύμφωνα με το Νόμο είναι οι κατεξοχήν υπεύθυνοι να λύσουν σχετικά θέματα και είναι υποχρέωσή τους να σας εξυπηρετήσουν. Ο Φιλοζωικός, σαν σωματείο εθελοντών, αλλά και όπως κάθε πολίτης, δεν έχει καμία δυνατότητα να εφαρμόσει τους Νόμους. Μπορεί μόνο να απαιτήσει την εφαρμογή τους.

 

ΦΙΛΟΖΩΪΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ

Διαφήμιση