Αρχική Νέα Τοπικά Γ. Χαλλιορής: Εγκαίνια εκλογικού γραφείου

Γ. Χαλλιορής: Εγκαίνια εκλογικού γραφείου

5

   Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ και του υποψήφιου Δημάρχου Χίου Γιάννη Χαλλιορή.
   Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του συνδυασμού “Αυτό που εντυπωσίασε και αποτελεί και το μήνυμα της συγκέντρωσης, δεν ήταν η πολύ μεγάλη προσέλευση του κόσμου, αλλά η σύνθεση του ακροατηρίου: Δημότες και δημότισσες που προέρχονταν από όλες τα κοινωνικά στρώματα και τις επαγγελματικές τάξεις που προσήλθαν αυθόρμητα, χωρίς να κινητοποιηθεί κανένας κομματικός μηχανισμός”.
         Ο Γιάννης Χαλλιορής, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, καυτηρίασε την πολιτική της δημοτικής αρχής Μεννή στο θέμα του νερού και τα παιχνίδια με τον υδράργυρο και τη δημόσια υγεία, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει το πολιτιστικό τέλος. Ακόμη, εξήγγειλε την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην Πλατεία Βουνακίου.

 
         Σε ό,τι αφορά τον κ. Μεννή τόνισε ότι αυτός εκφράζει ένα ξεπερασμένο παρελθόν, ενώ για τον κ. Βρουλή επεσήμανε ότι πότε δεν εξέφρασε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο για την αυτοδιοίκηση, αλλά βασίζεται αποκλειστικά στην επαγγελματική του «σφραγίδα».

     Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του υποψηφίου Δημάρχου Χίου Γιάννη Χαλλιορή:
        


Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,


Ένα μεγάλο ευχαριστώ, από εμένα προσωπικά και από τα μέλη του συνδυασμού ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ για τη σημερινή συγκινητική, μεγαλειώδη παρουσία σας στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου. Απόψε ο χώρος τούτος γίνεται ένα ποτάμι χαράς, ζωντάνιας και αισιοδοξίας. Πρόσωπα χαμογελαστά, ζεστά. Πρόσωπα φιλικά, πρόσωπα καθαρά, που ελπίζουν. Πρόσωπα που αναζητούν που είναι έτοιμα να ριχτούν στον αγώνα για να δούμε επιτέλους αυτή την πόλη στο σημείο που της αξίζει. Ακούμε το χτύπο της καρδιάς σας, διαβάζουμε τις σκέψεις σας, μοιραζόμαστε τα όνειρά σας.
Είμαστε, όλοι μαζί, η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ για το Δήμο της Χίου. Ξεκινήσαμε πριν από λίγους μήνες άνθρωποι της καθημερινότητας, άνθρωποι απλοί, με ευαισθησίες και προβληματισμούς. Άνθρωποι με διάθεση προσφοράς, με γνώση και όραμα. Συζητήσαμε, αφουγκραστήκαμε τον παλμό της κοινωνίας, την αγωνία των συνδημοτών και προχωρήσαμε ένα βήμα μπροστά.
Παρουσιάσαμε τις αρχές μας και τις αξίες μας. Τότε ήταν που πήρε σάρκα και οστά η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ. Μιλήσαμε για ένα δήμο ιδεών το περιβόλι όπως ακούσατε και στο τραγούδι μας. Κάποιοι μας χλεύασαν. Είναι αυτοί οι επαγγελματίες της πολιτικής που χωρίς όνειρα, δίχως ευαισθησίες έχουν μετατρέψει τούτο το Δήμο σε πεδίο συναλλαγής. Είναι αυτοί, οι στεγνοί άνθρωποι οι στυγνοί επαγγελματίες, που θυμούνται το δημότη λίγες μέρες πριν από την κάλπη και αρχίζουν τα ταξίματα, τις υποσχέσεις, τα μικροέργα και τα φτιασιδώματα. Φτάνει πια! Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με όλους αυτούς. Εμείς τραγουδάμε το όνειρο οραματιζόμαστε το δήμο μας ανοιχτό, συμμετοχικό. Ένα δήμο σχολειό συλλογικής συνείδησης. Εργαζόμαστε για μια πόλη καύχημα και καμάρι, τη Χίο της Ιστορίας του Πολιτισμού και της Ανάπτυξης.


Φίλες και φίλοι,
Η ανάγκη ήταν που γέννησε τη ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ. Η αντίδραση της κοινωνίας σε φαινόμενα εκφυλιστικά ήταν που την ενίσχυσε. Η προχειρότητα, η αναποτελεσματικότητα και η ανευθυνότητα από την πλευρά της δημοτικής αρχής είναι που την έφεραν μέχρις εδώ.
Μα πάνω απ΄ όλα είναι η δική σας η πίστη, η δική σας η αγάπη η δική σας συμβολή. Και η ευθύνη μας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τις προσδοκίες σας. Πρέπει να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας. Αυτή η σχέση της εμπιστοσύνης είναι που λείπει σήμερα από τους δημότες. Απέναντι στους θεσμούς, απέναντι στα πρόσωπα. Αυτή τη σχέση φιλοδοξούμε να αποκαταστήσουμε. Και αυτή τη σχέση την έπληξε βάναυσα η δημοτική αρχή Μεννή. Δε σεβάστηκε τους δημότες, δε σεβάστηκε τους θεσμούς. Έχει γίνει φανερό πως ο Μάρκος Μεννής και ο συνδυασμός του ξέφυγαν από το μέτρο, έμειναν μακριά από το δημότη. Δε κατάφεραν να εκφράσουν το μέσο Χιώτη, να τον κάνουν να αισθάνεται υπερήφανος για το επίπεδο του δημάρχου του, για την κουλτούρα και την παρουσία της δημοτικής αρχής. Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και το όποιο έργο έγινε.
Ο ίδιος ο Δήμαρχος ομολογεί ότι ο προϋπολογισμός του δήμου σχεδόν διπλασιάστηκε. Πήρε δηλαδή για έργα διπλάσια χρήματα. Αυτό είναι καλό. Αλλά το ερώτημα είναι αυτά τα χρήματα πού επενδύθηκαν; πώς; με ποιες διαδικασίες; με ποιο τρόπο; Αυτόν το έργο που έγινε πρέπει να το αξιολογήσουμε στη βάση του αποτελέσματος. Δε φτάνει μόνο η κινητικότητα. Αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα; Λύθηκαν; Ή μήπως χωρίς τη δυνατότητα γενικότερου σχεδιασμού, επιχειρήθηκαν έργα αποσπασματικά, εντυπωσιασμού και μικρής ωφελιμότητας;
Ο δημότης καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα του νερού δε λύθηκε. Όχι μόνο γιατί υπάρχουν ακόμα γειτονιές που το στερούνται, αλλά γιατί διαπιστώνει ότι πληρώνει το ακριβότερο νερό στην Ελλάδα, σ΄ ένα δίκτυο σάπιο, αφού οι διαρροές φθάνουν το 66%. Αντλούμε δηλαδή 100 κυβικά νερού αλλά στις βρύσες μας φθάνουν μόνο τα 34.
Έτσι επιβαρύνεται η κατάσταση των πηγών και των γεωτρήσεων, ανεβαίνει και το κόστος.
Είναι όμως ακόμα και το ζήτημα της ποιότητας.
Πρόσφατα αποκαλύψαμε το περιεχόμενο ΚΥΑ για το επιτρεπόμενο όριο υδραργύρου, ειδικά για το Δήμο της Χίου. Με ενέργειες που γνώριζαν μόνο ο κ. Φυτούσης και ο κ. δήμαρχος κατατέθηκε αίτημα να δοθεί η δυνατότητα παρέκκλισης από το επιτρεπόμενο όριο, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό σε επαρκή ποσότητα για τους δημότες. Και έρχεται η Κυβέρνηση 21 Αυγούστου 2006 δέχεται το αίτημα και βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της. Και έχει τις ευθύνες της γι αυτό.
Μήπως λοιπόν πρέπει να χαιρόμαστε που έχουμε τη διεθνή αρνητική πρωτιά στα όρια του υδραργύρου;
Το πιο ανεύθυνο, το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι το έκρυψαν. Δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να ενημερώσουν, όπως άλλωστε όφειλαν τους δημότες τους, για ένα τόσο σοβαρό θέμα ,ένα θέμα που αφορά στη δημόσια υγεία. Το αντίθετο μάλιστα. Πώς είναι τα μικρά παιδιά που όταν κάνουν τη σκανταλιά του κρύβονται μέχρις ότου ξεχαστεί; Κάτι ανάλογο. Ομολόγησαν ότι το έκαναν κρυφά. Κάτι ψέλλισαν πως το έκαναν για να αποφύγουν τα δικαστήρια. Ανόητες δικαιολογίες, που υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων μας.Φίλες και Φίλοι,
Έχει γίνει λοιπόν κάποιο έργο στον τομέα του νερού που πρέπει να αξιολογηθεί χωρίς κραυγές και πανηγυρισμούς όπως επιχειρεί η δημοτική αρχή. Είναι σε απόκλιση με αυτό που θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει γίνει, ενώ σπαταλήθηκαν μεγάλα ποσά, χωρίς το ανάλογο αποτέλεσμα.
Σε δυο μέρες ο Δήμαρχος, κατά την προσφιλή του τακτική, επιχειρεί μια ακόμα κίνηση εντυπωσιασμού. Εγκαινιάζει το έργο των αφαλατώσεων, ένα έργο που εξαιτίας δικών του αστοχιών, αναθέσεων σε συγκεκριμένη εταιρία, καθυστέρησε για 4 χρόνια.
Νεκρανάστησε μάλιστα τη σωλήνα του Ναγού. Όλοι θυμόμαστε τους αγώνες του αείμνηστου Γιώργου Καλουτά, του πρώτου αιρετού Νομάρχη, για να ξηλωθούν οι καρκινογόνες σωλήνες. Σήμερα ένα τμήμα τους, όμως, είναι έτοιμοι να το χρησιμοποιούν για να μας δώσουν νερό. Είναι μεγάλες οι ευθύνες των οργάνων που εποπτεύουν και δίνουν άδειες για όλα τούτα στο δήμαρχο Μ. Μεννή.
Το έργο των αφαλατώσεων απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή του και ότι θα επιχειρηθεί γίνεται κάτω από την πίεση των εκλογών, στην πλάτη όμως, για άλλη μια φορά της υγείας των δημοτών.
Εμείς σχεδιάζουμε τον Ενιαίο φορέα με επαρκή επιστημονική στελέχωση θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των υδάτινων πόρων του νομού. Θα επιδιώξουμε στενή συνεργασία με εξειδικευμένους κρατικούς φορείς. Προγραμματίζουμε την αντικατάσταση του δικτύου, επιλέξιμο έργο στο Δ΄ ΚΠΣ. Και γενικότερα θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με άρτιο επιστημονικό τρόπο και υπευθυνότητα, χωρίς να λέμε ψέματα.
Όλοι έχουμε στη μνήμη μας την εικόνα του Δημάρχου να πίνει το νερό τουαλέτας, λέγοντας ότι η ημέρα είναι ιστορική γιατί έλυσε το πρόβλημα του νερού. Όλοι θυμόμαστε το νερό μπριλάντι. Τότε το νερό ήταν δήθεν πόσιμο. Σήμερα δεν είναι. Αύριο; Μας σκέφτομαι όλους να μαδάμε μια μαργαρίτα λέγοντας: σήμερα πίνω, αύριο δεν πίνω. Φτάνει πια η ανευθυνότητα, φτάνει πια το ψέμα.
Φίλες και φίλοι,
Περνώντας στον πολιτισμό να πούμε ότι επιβλήθηκε παράνομα και εισπράττεται από τους δημότες,  στα σπίτια και τα καταστήματα, το πολιτιστικό τέλος. Στη Χίο του πολιτισμού τέτοιος φόρος δεν επιτρέπεται να υπάρχει. Ο πολιτισμός είναι ζωή, είναι έκφραση, είναι δημιουργία. Δε χρειάζεται να φορολογείται. Και ύστερα δε μπορεί ένα τέτοιο τέλος να θεωρείται ανταποδοτικό.
Εισπράττονται 300000 ευρώ το χρόνο. Με τα χρήματα αυτά ισχυρίστηκε η δημοτική αρχή πως έκαμε φέτος τα Θεοδωράκεια. Πόσοι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις; 3,4,5 χιλιάδες; Οι υπόλοιποι 20000 που δεν το παρακολούθησαν γιατί το πλήρωσαν;.
Φτάνουν πια οι αλχημείες! Δέσμευσή μας η κατάργηση του τέλους αυτού. Με την πρώτη κιόλας απόφασή μας, σαν νέα δημοτική αρχή.
Εμείς επιδιώκουμε να τονώσουμε την πολιτιστική δραστηριότητα, να τη φέρουμε εκεί που κυλά η ζωή, εκεί που παίζουν τα παιδιά, στις γειτονιές της πόλης. Δημιουργούμε δίκτυο πρέσβεων της πόλης μας σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, με τη βοήθεια προσώπων και συλλόγων. Στηρίζουμε τη Βιβλιοθήκη Κοραή τον μοναδικό αυτό πλούτο για την πόλη, το ΔΗΠΕΘΕ και τον περιφερειακό του ρόλο. Στοχεύουμε σε ολοκληρωμένη και καλά σχεδιασμένη παρέμβαση στο Κάστρο τέτοια που κατά το δυνατό θα αποκαθιστά τη Μεσαιωνική του μορφή. Μα πάνω απ΄ όλα τιμούμε με τη δράση και τις ενέργειές μας την ιστορία της πόλης , την παράδοση και την κουλτούρα των ανθρώπων της.
Λήφθηκαν όμως και μια σειρά μέτρων, από την ελεγχόμενη στάθμευση, μέχρι τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων σε Ροδοκανάκη και Βενιζέλου που αποσυντόνισαν βασικές λειτουργίες του κέντρου και έπληξαν τον εμπορικό κόσμο. Ακόμα και η απόφαση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία παρκινγκ στη Φάρκαινα έδωσε την κατεύθυνση για ανάπτυξη κέντρου πολυκαταστημάτων στην περιοχή.
Είναι δέσμευσή μας η υπεράσπιση του χαρακτήρα της αγοράς, η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου. Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης κάτω από την πλατεία. Άλλωστε αυτό προέβλεπε η κυκλοφοριακή μελέτη που έγινε επί δημαρχίας Παντελάρα, η μελέτη Ηλιόπουλου. Θα επικαιροποιήσουμε λοιπόν τη μελέτη αυτή και θα προχωρήσουμε χωρίς καμία διάθεση καταστροφής σε ό,τι προβλέπει.
Σήμερα πληρώνουμε το γεγονός ότι επιχειρούνται αποσπασματικές παρεμβάσεις που διευθετούν ένα ζήτημα αλλά δημιουργούν σε άλλο χώρο δέκα καινούργια προβλήματα.
Φτάνουν πια οι ερασιτεχνισμοί. Φτάνει πια και η λογική του αποφασίζουμε και διατάζουμε. Θα καθίσουμε να συζητήσουμε με όλους τους φορείς με τον εμπορικό κόσμο, με τους πεζούς, με ειδικούς επιστήμονες και θα πάρουμε μέτρα. Αποτελεσματικά μέτρα είναι αυτά που παίρνονται ύστερα από διαβούλευση και ώριμο σχεδιασμό. Αυτό αποτελεί μια ακόμα δέσμευσή μας.
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Είναι φανερό πια το αίτημα των καιρών για την πόλη μας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα διαφορετικό επίπεδο δημάρχου και δημοτικής αρχής. Και αυτό είναι το μήνυμα των εκλογών.
Δεν μπορεί να είναι Ο Μάρκος Μεννής γιατί έδωσε τις εξετάσεις του και απέτυχε. Για άλλες εποχές, εποχές ΄80, ίσως είχε άλλη τύχη.
Και δεν μπορεί να ούτε ο Παντελής Βρουλής! Κοιτάξτε το χθες του ανδρός. Η μακρά διαδρομή του στο χώρο της αυτοδιοίκησης δεν φέρνει τη σφραγίδα του. Εκείνος μπορεί να βασίζεται στη σφραγίδα, άλλα όχι αυτή της πολιτικής του διαδρομής.
Ποιες είναι οι προτάσεις που κατάθεσε από τα έδρανα των οργάνων που πέρασε και από τις θέσεις που κατά καιρούς κατείχε; Ποιες είναι οι παρεμβάσεις του για θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν τη Χίο; Ποια αρθρογραφία έχει να επιδείξει; Ακόμα και σήμερα ο προγραμματικός του λόγος είναι ασαφής, δεν είναι ξεκάθαρος. Πολλά θέματα τα παραπέμπει σε επανεξέταση, όρος που φαίνεται να του αρέσει, αλλά καλά θα κάνει να επανεξετάσει τη δική του πολιτική στάση και τις θέσεις του στο παρελθόν.
Εξαγγέλλει για παράδειγμα την ίδρυση σχολείου για άτομα με ειδικές ανάγκες μετά το δημοτικό τη στιγμή που εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί το σχολείο αυτό στην πόλη μας. Μας λεει για ένα επικουρικό φράγμα, χωρίς να λεει σε ποια περιοχή και ποια νερά θα μαζεύει. Μας υπόσχεται επανεξέταση του πολιτιστικού τέλους, χωρίς να λεει αν θα το καταργήσει. Τάσσεται υπέρ του περιφερειακού δρόμου του κάστρου υπό προυποθέσεις. Πράγματα ασαφή, θολά, λαθεμένα. Με αυτά ζητά να τον εμπιστευτεί ο λαός. Δε φτάνει η ανθρώπινη φιλοδοξία για την ανάληψη της θέσης του δημάρχου. Χρειάζεται και η συγκροτημένη αντίληψη, η καλή γνώση, η επιτελική και συλλογική δουλειά. Και όλα αυτά λείπουν από τον ίδιο και από την ομάδα του. Μια ομάδα που στηρίχθηκε σε μεταγραφές, στη βάση της συναλλαγής και των έμμισθων θέσεων.
Κυρίες και κύριοι,
Ο λαός μας, εσείς, θα απαντήσετε στο κρίσιμο ερώτημα των εκλογών. Ποιος είναι ο δήμαρχος που ταιριάζει στη πόλη αυτή. Στην πόλη που κάποτε ήταν η αρχόντισσα της Ανατολής και της Μεσογείου. Εμείς από την πλευρά μας λέμε ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής. Και στα πρόσωπα και στις ιδέες. Οι τοπικές εκλογές έχουν άλλα χαρακτηριστικά από αυτά των εθνικών εκλογών. Η πλειοψηφία των δημοτών απαντά ότι εξετάζει πρόσωπα, δε σέρνεται δέσμια κομματικών επιλογών. Γιατί δεν κρίνεται σε αυτές τις εκλογές η επιβίωση κανενός κόμματος. Κρίνεται όμως το μέλλον μας, κρίνεται η τύχη του τόπου. Εξάλλου τα προβλήματα είναι εδώ και δεν έχουν χρώματα. Η εγκατάλειψη στις γειτονιές της πόλης είναι εμφανής. Και στις γειτονιές ζουν άνθρωποι όλων των χρωμάτων.
Πάμε λοιπόν κόντρα στη λογική των μισθοφόρων της πολιτικής και των επαγγελματιών. Εμείς δεσμευτήκαμε να ελαττώσουμε τις έμμισθες θέσεις των αιρετών. Επιδιώκουμε να αλλάξουμε το πνεύμα προβάλλοντας την προσφορά και την ανιδιοτέλεια.
Πάμε λοιπόν με οδηγό τη ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ. Πάμε όλοι μαζί. Αφήνουμε πίσω το χτες. Προσπερνάμε όσους δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις. Πάμε με συνέπεια. Πάμε με ήθος. Πάμε με καθαρές θέσεις. Πάμε, μαζί, για τη ΝΙΚΗ!