Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Επιδημία τα τροχαία- Τα παιδιά πληρώνουν ακριβά την τραυματική -σωματικά και ψυχικά-...

Επιδημία τα τροχαία- Τα παιδιά πληρώνουν ακριβά την τραυματική -σωματικά και ψυχικά- εμπειρία

41

                  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ πληρώνουν ακριβά την τραυματική -σωματικά και ψυχικά- εμπειρία


                                             Επιδημία τα τροχαία


Συμπτώματα οξέος και κυρίως μετατραυματικού στρες, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την κοινωνική και σχολική λειτουργικότητα ενός παιδιού και επίσης να σχετίζονται με μελλοντικές δυσκολίες στη ζωή του λόγω άγχους ή κατάθλιψης, παρουσιάζονται μετά την τραυματική -σωματικά και ψυχικά- εμπειρία ενός τροχαίου ατυχήματος.Τα παραπάνω επισημαίνει στην «Ε» ο επίκ. καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Γεράσιμος Κολαΐτης, από την Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα τα τροχαία ατυχήματα έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας και πολύ συχνά έχουν θύματα παιδιά και νέους.


Οι ψυχολογικές αντιδράσεις σε ένα ακραίο τραυματικό γεγονός διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και είναι οι ακόλουθες:


– Παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να εμφανίσουν άγχος αποχωρισμού, παλινδρόμηση, ενώ η αντίδρασή τους εξαρτάται σημαντικά από την αντίδραση των γονιών τους.


– Παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να εκδηλώσουν απόσυρση, διαταρακτική συμπεριφορά και διάσπαση προσοχής, εφιάλτες ή άλλα προβλήματα στον ύπνο, ευερεθιστότητα και θυμό, καθώς και προβλήματα στη σχολική φοίτηση. Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν άγχος, ενοχή ή συναισθηματική απάθεια.


– Οι έφηβοι μπορεί να παρουσιάσουν εφιάλτες, συμπτώματα επαναβίωσης του γεγονότος (π.χ. με σκέψεις ή flashbacks), συναισθηματική αστάθεια, προβλήματα στη συμπεριφορά και στη σχολική τους απόδοση, απόσυρση, καθώς επίσης σωματικά και καταθλιπτικά συμπτώματα.


Τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν σύντομα το τραυματικό γεγονός. Μερικά άτομα, όμως, επισημαίνει ο κ. Κολαΐτης, θα χρειαστούν συστηματική και μακροχρόνια βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας.


Η Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική (τέως διευθυντής: αν. καθ. Ι. Τσιάντης) στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική (δ/ντής: καθ. Γ. Χρούσος) με τη συμμετοχή των ορθοπεδικών και χειρουργικών κλινικών του νοσοκομείου, ολοκλήρωσαν πρόσφατα μια μελέτη τού μετατραυματικού στρες σε παιδιά και εφήβους 7-18 ετών, θύματα τροχαίων ατυχημάτων.


Μελετήθηκαν 60 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 7-18 ετών, με τη χρήση συνεντεύξεων, ερωτηματολογίων και εργαστηριακών εξετάσεων αίματος και σιέλου. Σχεδόν το 38% των νεαρών εμφάνισε μετατραυματικό στρες στο μήνα, ποσοστό που μειώθηκε σημαντικά, αλλά ήταν υψηλό στο εξάμηνο (18%).


Τα ευρήματα, καταλήγει ο κ. Κολαΐτης, επιβεβαιώνουν την ανάγκη, αλλά και τη δυνατότητα για πρώιμη εντόπιση και θεραπευτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στρες ύστερα από τροχαία ατυχήματα, αφού, όπως γνωρίζουμε πλέον, παιδιά ή έφηβοι με χρόνια ενεργοποιημένο σύστημα του στρες είναι επιρρεπή σε ψυχικές (π.χ. άγχος, κατάθλιψη), καθώς και σε σωματικές διαταραχές (π.χ. καθυστέρηση ανάπτυξης, εκδηλώσεις μεταβολικού συνδρόμου, όπως παχυσαρκία, υπέρταση κ.λπ.) στη μετέπειτα ζωή τους.


* Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τους Σ. Χαριτάκη, παιδοψυχίατρο, Ν. Περβανίδου, παιδίατρο, Ι. Παπασωτηρίου, βιοχημικό-διευθυντή ΕΣΥ, Σ. Φερεντίνο, στατιστικολόγο, Μ. Λιακοπούλου, παιδοψυχίατρο-αναπληρώτρια διευθύντρια ΕΣΥ, Ι. Τσιάντη, αναπληρωτή καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, Γ. Χρούσο, καθηγητή Παιδιατρικής, και από τον Γεράσιμο Κολαΐτη, επίκουρο καθηγητή Παιδοψυχιατρικής.


της Σοφίας Νέτα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 22/09/2006