Αρχική Νέα Τοπικά Αλλοι κλέβουν, άλλοι πληρώνουν!

Αλλοι κλέβουν, άλλοι πληρώνουν!

7

Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει πλήθος στρεβλώσεων στο φορολογικό σύστημα, οι οποίες αποτυπώνονται στις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών. Ετσι:


*Είμαστε πρωταθλητές σε έμμεσους φόρους οι οποίοι είναι και οι πιο άδικοι, αφού πλήττουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα: όλοι πληρώνουν τα ίδια, ανεξάρτητα από το πόσα βγάζουν.


*Διαφεύγει η συγκέντρωση πλούτου σε ακίνητα και έτσι φορολογείται υπέρμετρα η αγορά ενός μικρού διαμερίσματος.


*Οι μισθωτοί πληρώνουν πολλούς φόρους σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις.


*Οι φορολογικοί συντελεστές για τις εταιρείες παραμένουν από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχουμε συγκριτικό μειονέκτημα για την προσέλκυση επενδύσεων.


*Πολλές εταιρείες δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων να είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.


Έμμεσοι φόροι


Για κάθε 100 ευρώ που εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο από φόρους, τα 37,4 προέρχονται από την έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα κ.λπ.) και μόλις τα 14 από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Βρισκόμαστε στην όγδοη θέση μεταξύ των 32 χωρών που περιλαμβάνει η έρευνα του ΟΟΣΑ. Στη γειτονική Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 26,9%, στην Αυστρία 28,2%, στη Γαλλία 25,4% και στο Βέλγιο 24,6%.


Η Ελλάδα κινείται υψηλότερα τόσο από τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ (31,9%), όσο και από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (30,8%). Να σημειωθεί ότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ αποτυπώνουν την εικόνα του 2003. Εκτοτε η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτέρεψε, καθώς ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε αύξηση του ΦΠΑ (από 18% σε 19%) αλλά και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά, καύσιμα, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.


Η έλλειψη μηχανογράφησης δεν έχει επιτρέψει στις αρχές να εντοπίσουν τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.


Ετσι, ελλείψει εσόδων από τον ΦΜΑΠ πλήττονται οι αγοραστές ακινήτων, καθώς οι συντελεστές που εφαρμόζονται για την αγορά ενός διαμερίσματος (9%-11%) είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.


Οι φόροι από τα ακίνητα αντιστοιχούν στο 4,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων, με τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ να διαμορφώνεται στο 5,6% και της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «15» να φτάνει στο 5,2%. Η ανυπαρξία εσόδων από φόρους κατοχής και η μετατόπιση όλου του φορολογικού βάρους στη μεταβίβαση, κάτι που σημαίνει ότι πλήττεται η επένδυση σε ακίνητα και όχι η συσσώρευση πλούτου.


Παρά το «δώρο» μείωσης του φορολογικού συντελεστή των εταιρειών κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (σταδιακά μέχρι το 2008), η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.


Υψηλότατη


Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η χώρα μας εφάρμοζε το 2005 τον 6ο υψηλότερο συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων σε δείγμα 30 χωρών (σ.σ.: το 2005 ο συντελεστής στην Ελλάδα ήταν 32%).


Σε χώρες όπως η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Ουγγαρία και η Ελβετία, ο φορολογικός συντελεστής είναι ήδη χαμηλότερος ακόμη και από αυτόν που θα έχουμε στην Ελλάδα ύστερα από τρία χρόνια.


Την αδυναμία των αρχών να συλλάβουν την εισφοροδιαφυγή ύψους έως και 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πληρώνουν, ποιοι άλλοι, οι ασφαλισμένοι. Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Πληρώνουμε γύρω στο 16%, όταν στην Πορτογαλία καταβάλλουν 11%, στη Σουηδία 7%, στην Ισπανία 6,35%, στην Τσεχία 12,5% και στη Δανία 8%.


Είναι εντυπωσιακό ότι σε καίριους κλάδους της οικονομίας όπως είναι η οικοδομή, η εισφοροδιαφυγή έχει… νομιμοποιηθεί.


Οσοι χτίζουν πληρώνουν τα ένσημα που υπολογίζει το ΙΚΑ με αντικειμενικά κριτήρια και όχι τα ένσημα που αντιστοιχούν στα πραγματικά μεροκάματα, τα οποία είναι σαφώς περισσότερα.


Πώς επιχειρεί το κράτος να βγάλει τα σπασμένα; Ανεβάζοντας τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές ακόμη και στο… 87% του μεροκάματου.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 24/9